YAZARLARIMIZ
Alaattin Demir
Vergi Müfettiş Yrd.



Ecrimisil Kurum Kazancında Gider Olarak Dikkate Alınır Mı?

Ecrimisil: 20/08/2011 tarih ve 28031 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 336 sıra no’lu milli emlak genel tebliğinin 4.maddesinde tanımlar başlığı altında ecrimisilin tanımı yapılmıştır. Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminata ecrimisil denir.

Ecrimisil Ödemeleri Ve Bunlara İlişkin Faizler Kurum Kazancında Gider Olarak Dikkate Alınır Mı?

Bilindiği üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmış olup, anılan Kanunun 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Kurumlar Vergisi Kanununun 11. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde ise bu Kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizlerinin kurum kazancının tespitinde indirimlerinin kabul edilmeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, yapılan ecrimisil ödemeleri esas itibariyle kira ödemesi niteliğinde bulunduğundan ecrimisil ödemelerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, ecrimisil bedellerine ilişkin ödenen faizler ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun hükümlerine göre ödenen gecikme zamlarının ise kurum kazancınının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.

Sonuç

20/08/2011 tarih ve 28031 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 336 sıra no’lu milli emlak genel tebliğinin 4.maddesinde tanımlanan ecrimisil ödemeleri 5520 sayılı kurumlar vergisi kanununun 6.maddesi ve 193 sayılı gelir vergisi kanunu 40.maddenin 1.fıkrası gereği gider olarak indirimi mümkün bulunmakta iken ecrimisil bedellerine ilişkin ödenen faizler ile 6183 sayılı kanun mucibince ödenen gecikme zamlarının ise 5520 sayılı kurumlar vergisi kanununun 11. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre indirim konusu yapılmasına kanun cevaz vermemektedir.

 

Kaynakça

-20/08/2011 tarih ve 28031 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 336 sıra no’lu milli emlak genel tebliği

-5520 sayılı kurumlar vergisi kanunu

-193 sayılı gelir vergisi kanunu

-Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün 20/02/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-8-49 sayılı ecrimisil ödemelerinin kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konulu özelgesi

-İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü’nün 07/09/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 40-1485 sayılı ecrimisil bedeli ile gecikme zammının kurum kazancından indirilip indirilemeyeceği konulu özelgesi

22.05.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM