YAZARLARIMIZ
Ahmet Durmuş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ahmetdurmuss@hotmail.com



2019 Güncel SGK Teşvikleri

1) 2828 SAYILI KANUNUN EK 1. MADDESİNDE YER ALAN PRİM TEŞVİKİ

"Bu Kanun veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dâhil iki yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam edenlerin işe yerleştirilmeleri aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

Devlet korumasında yetiştikten sonra kurum bakımından ayrılan gençleri özel sektörde istihdam eden işverenlere, 5 yıl süreyle sigorta prim teşviki verilecek. Teşvik, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında, kamuda istihdam için sırada bekleyen, "form-a belgesi" doldurulmuş olmasına rağmen kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdam edilemeyen veya istihdam edilmelerinin ardından çeşitli nedenlerle işten ayrılan gençleri kapsayacak.

2828 Sayılı kanunun Ek 1. Maddesinin Altıncı Fıkrasında Yer Alan Sigorta Primi ve İşsizlik Sigortası Primi Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinde öngörülen sigorta primi ve işsizlik sigortası primi teşvikinden yararlanılabilmesi için,

Sigortalı yönünden;

a) 2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin birinci fıkrası kapsamında olup; istihdam hakkından henüz yararlanmamış olanlar, istihdam hakkından yararlanmış ancak memuriyet ile ilişiği kesilenler, devlet memuru olma şartlarını taşımamaları sebebiyle kamu kurumlarında istihdamı sağlanamayan hak sahibi olmak,

b) 19.02.2014 tarihi ve sonrasında işe alınmış olmak,

İşyeri yönünden;

c) Özel sektör işverenine ait olması,

ç) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi,

d) Tahakkuk eden sigorta primlerinin ve işsizlik sigortası primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Teşvikten Yararlanılabilmesi İçin Genel Şartlar

a) 2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin birinci fıkrası kapsamında olmak

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin birinci fıkrasının kapsamında olup; istihdam hakkından henüz yararlanmamış olanlar, istihdam hakkından yararlanmış ancak memuriyet ile ilişiği kesilenler, devlet memuru olma şartlarını taşımamaları sebebiyle kamu kurumlarında istihdamı sağlanamayan hak sahibi olanlar bu teşvik kapsamında bildirilebilecektir.

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin birinci fıkrasının kapsamında hak sahipliğinin tespiti 2828 sayılı Kanunda yazılı şartların kontrol edilmesi suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bilgi sistemi kayıtlarında yer alıp anılan Bakanlıkça onaylanmış kişiler hak sahibi olup, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bilgi sistemi sorgulamasında görünmeyen kişilerin bilgilerinin güncellenmesi için en yakın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

b) 19.02.2014 tarihi ve sonrasında işe alınmış olmak

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesi 19.02.2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinden, anılan maddenin altıncı fıkrasında yer alan teşvikten 19.02.2014 tarihi ve sonrasında işe alman sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek, buna karşın kapsamda olanlardan 19.02.2014 tarihinden önce işe alınan sigortalılar için bahse konu destekten yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

c) İşyerinin özel sektör işverenine ait olması

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin altıncı fıkrasında yer alan teşvikten 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran, özel sektör işyeri işverenleri yararlanabileceklerdir.

Dolayısıyla, resmi nitelikteki işyerleri için söz konusu prim indiriminden yararlanılması mümkün bulunmadığından, mahiyet kodu (1) ve (3) olarak tescil edilen işyerleri ile resmi nitelikte olduğu halde mahiyet kodu (2) ve (4) olarak tescil edilen işyeri işverenleri söz konusu teşvikten yararlanamayacaklardır.

ç) Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal süresi içinde gönderilmesi

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin altıncı fıkrasında yer alan teşvikten yararlanılabilmesi için 02828 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde Kuruma verilmiş olması gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştıran özel nitelikteki işyerlerince cari aya ilişkin olarak düzenlenecek asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23'ünde e-Sigorta kanalıyla Kuruma gönderilmesi, belgenin gönderilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, son günü izleyen ilk iş günü Kuruma, e-Sigorta kanalıyla gönderilmesi gerekmektedir.

d) Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi

02828 kanun numarası seçilmek suretiyle yasal süresi içinde Kuruma verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk etmiş sigorta primleri ve işsizlik sigortası primlerinin sigortalı ve işveren hissesinin Hazinece karşılanabilmesi için, aynı aya ilişkin düzenlenmiş aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk etmiş olup işveren tarafından ödenmesi gereken sigorta primlerinin ve işsizlik sigortası primlerinin tamamının yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.

İşveren tarafından ödenmesi gereken tutarın yasal süresi içinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde sigorta primi desteğinden yararlanılamayacağından, gerek işveren tarafından ödenmesi gereken, gerekse Hazinece karşılanmak üzere tahakkuk eden tutar, gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

Prim Desteğinden Yararlanma Süresi

2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren bir sigortalıdan dolayı sigortalının işe başladığı tarihten itibaren beş yıl süreyle bu destekten yararlanılabilecektir.

Örnek 1: 2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesinin birinci fıkrasında öngörülen şartlara sahip sigortalı (A) 'nın, 24.7.2017 tarihinde işe alındığı varsayıldığında, kanunda aranılan şartlar sağlanmak kaydıyla (A) sigortalısına ilişkin asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi ve işsizlik sigortası priminin sigortalı ve işveren hissesinin tamamı 2017/7 ila 2022/6 aylarında Hazine tarafından karşılanacaktır.

2-6111/4447 SAYILI KANUN GEÇİCİ 10.MADDE

Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki

İşveren Yönünden 6111 Teşviki Şartları;

1.İşyeri aylık prim ve hizmet bildirgesini zamanında vermiş    olacak ve yasal süresinde ödemiş olacaktır.

2.Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamalıdır.

3.Yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara      ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekir.

Sigortalı Yönünden 6111 Teşviki Şartları;

1.İşçi 01/03/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,

2.18 yaşından büyük olmalı,

3.İşe alındığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olmalı,

4.Ortalama sigortalı sayısına ilave çalıştırılmalı.

Teşvikten Yararlanma Süreleri

  • İşkur'a kayıtlı, meslek belgesiz 29 yaşından büyük erkek için  6 ay,
  • 01.03.2011 tarihinden sonra işe alınıp, çalışırken meslek belgesi alanlar için 12 ay,
  • 18-29 yaş arası erkek veya 18 yaşından büyük meslek belgesiz kadın için 24 ay,
  • Mesleki yeterlik belgesi sahipleri ile Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitiren 29 yaşından büyük erkekler için 24 ay, İşkur’a kayıtlı ise 30 ay,
  • 18-29 arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlardan Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğrenimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen kursları bitirenler için 36 ay,
  • Bunlardan İŞKUR'a kayıtlı olanlar için 42 ay,
  • Mesleki yeterlilik belgesi sahibi 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlar için, 48 ay, bunlardan İşkur'a kayıtlı olanlar için, 54 ay süreyle teşvikten yararlanılabilecektir.

NOT: Yeni Açılan İşyeri için ortalama Sıfırdır.(İşyerinin yeni açılacak olması halinde geriye doğru bildirim söz konusu olmadığından, bu işyerleri için ortalama hesabı yapılmayacaktır ve işyerinin açıldığı ay alınan işçilerin tamamı için diğer şartları taşıması halinde teşvikten yararlanılacaktır.) Ortalama işçi sayısının hesaplanmasında SGDP tabi olarak çalışan işçiler ile sıfır gün ve sıfır kazancı olan istirahatlı veya ücretsiz izinli olan ve ücret ödenmeyen sigortalılar da sayıya dahil edilecektir. Aynı ayda giriş ve çıkış yapan işçiler bir işçi olarak ortalama hesabına dahil edilecektir.

Ortalama nasıl hesaplanır?

4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 10. madde teşvikinden yaralanıp yararlanmadığının belirlenmesi için işe alınan işçinin işe alındığı tarihten önceki 6 aylık işçi sayısının toplamının 6’ya bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama esas alınacak ve işçi bu sayıya ilave olması halinde, yararlanılabilecektir.

Kişinin işe giriş tarihinden önceki geriye doğru son altı ay çalışanlar şöyle olsun;

Aralık:5 kişi Ocak:6 kişi Şubat:4 kişi Mart:3 kişi Nisan:2 kişi Mayıs:5

Son altı ayda çalışan toplam işçi 25 kişi/işçi çalışan dolu ay sayısı:6

25/6=4,16   çıkan sonuç ;4,5 nin üzerindeyse 5 e altındaysa 4 e yuvarlanır. Burada çıkan sonuç 4 e yuvarlanır.

Ortalama personel sayısı =4 dür.

Teşvikten yararlanmak için son dönem gönderdiğiniz  bildirgenizde bulunması gereken işçi sayısı  ve teşvik süresince olması gereken en az personel sayısı 5 tir.

Bildirgede çalışan sayısı  5  ve üzeri çalışan olmalı ki, bu giren işçi teşvikten yararlansın. İşçi sayısı  4  ve altında olursa, işçi teşvikten yararlanamaz. Yani; bu işçi bordroda  5.  işçi olmalıdır.

3-6645/4447 SAYILI GEÇİCİ 15.MADDE

İşbaşı Eğitim Programı

Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır.

İşsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri bir programdır.
Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan da kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.

İşbaşı Eğitim Programı dahilinde

  • İmalat,
  • Enerji,
  • Bilişim sektörlerinde 6 ay,
  • Diğer sektörlerde ise 3 ay boyunca iş görenin işbaşında performansı ve işe uygunluğu gözlenebilir.

İşbaşı Eğitim Programında Kursiyer Ne Kadar Ödeme Alır?

İşbaşı Eğitim Programı süresince İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası ile Genel Sağlık Sigortası İŞKUR tarafından karşılanan kursiyere günlük 77,70 TL harcırah ödenir. Bu ödenek kursiyerin öğrenci olması halinde 58,27 TL, işsizlik maaşı alıyorsa 38,85 TL olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşı alan bir kişi; İşbaşı Eğitim Programına dahil olduğu takdirde işsizlik maaşı kesilmeyecek, bu maaşa ilave olarak işe geldiği gün sayısı x 38,85 TL bir ücret hak etmiş olacaktır.

İşveren Açısından İşbaşı Eğitim Programından Yararlanma Kriterleri Nelerdir?

İşbaşı Eğitim Programından en az 2 çalışanı olan tüm işverenler yararlanabilir. 10 çalışana dek 1 kursiyer, 10 çalışandan sonra ise çalışan sayısının %10’u kadar kursiyer kontenjanı kullanılabilir. İşveren, İşkur’un bu teşvikinden devam eden aylarda da yararlanabilmek için başvuru esnasında talep ettiği kursiyer sayısının en az yarısını kurs bitiminde istihdam edeceğini taahhüt etmelidir. Örneğin; ilk aşamada 10 kursiyer ile program başlatıldığı varsayılırsa, programın sonunda en az 5 kursiyerin işe girişinin yapılması gereklidir. Ayrıca bu 5 kursiyerin program sonunda, başvuru evraklarında taahhüt edilen sigortalı çalışan sayısına ilave olarak işe alınması dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur.

Kursiyer Açısından İşbaşı Eğitim Programından Yararlanma Kriterleri Nelerdir?

  • İŞKUR’a kayıtlı olması,
  • 15 yaşını tamamlamış olması,
  • Emekli olmaması,
  • İŞKUR teşviklerinden yararlanması yasaklanmamış olması,
  • Program öncesindeki 1 aylık süreçte işe girişi bulunmaması,
  • Program öncesindeki 3 aylık dönemde ise ilgili işverenin çalışanı olmaması yeterlidir.

İşbaşı Eğitim Programı Başvuru Evrakları Nelerdir?

  • İşbaşı Eğitim Programı başlatabilmek için öncelikle bağlı olunan İŞKUR’a teslim etmek üzere;
  • Talep dilekçesi,
  • İşveren taahhütnamesi,
  • Ön Talep Formu,
  • Ticaret Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi,
  • Son 3 aylık sigortalı hizmet listesi,
  • Şirket yetkilisine ait imza sirküleri evrakları en güncel halleri ile hazırlanır.

İşbaşı Eğitim Programı Süresince Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Program başladıktan sonra, atanan portal numarasına ve meslek koduna göre hazırlanan aylık rutin evraklar (Devam Çizelgesi, Değerlendirme Formu vs.) ilk günden itibaren düzenli olarak imzalanmalıdır.

İşbaşı Eğitim Programı kapsamında işe alınan kursiyer, günde en az 5 en fazla 8 saat, haftada 6 gün ve 45 saat aşmayacak şekilde çalışabilir. Ayrıca kursiyerin 5 gün rapor hakkı ve kurs süresinin %10’u kadar devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Bu süreleri aşan kursiyerler devamsızlıktan kalmış sayılır ve programa devam edemez.

Program başladıktan sonra, kursiyerin istifasının, geçirdiği iş kazasının, işten ayrılışının veya işe girişinin ilgili İş ve Meslek Danışmanına bildirimi mutlaka gereklidir. Programın uygulanacağı işyeri İşkur’un belirttiği kurallara uygun olacak şekilde gerekli fiziki değişiklikleri yapmakla yükümlüdür.

İşkur tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde bir uygunsuzluk ile karşılaşılmaması adına her evrak çok titiz bir şekilde doldurulur ve saklanır.

Ayın son günü, her kursiyer için tek tek devam föylerindeki geldiği ve gelmediği günler internet üzerinden İŞKUR’a bildirilir.

4-14857 /ENGELLİ TEŞVİKİ

Engellilerin İŞKUR’a kaydı  

Engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kayıplarının en az %40’ından yoksun olduklarını, yetkili sağlık kuruluşlarından alacakları engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen vatandaşlarımız Kurum İl Müdürlüklerine/ Hizmet Merkezlerine başvurarak “engelli” statüsünde kayıt yaptırabilir.
Meslekte çalışma güç kaybı oranı vb. oranlar dikkate alınmamakta olup tüm vücut fonksiyon kaybı oranına bakılmaktadır.
Engelli sağlık raporunda çalışamaz ifadesi yer alıyorsa kişinin engelli kaydı yapılmamaktadır.

İlgili Mevzuat

Türkiye’de engellilerin işçi olarak istihdamı, 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi ile sağlanmaya çalışılmaktadır.

4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi kapsamında;

  1. 50 veya daha fazla işçi(tarım ve orman işletmelerinde 51 veya daha fazla) çalıştırdıkları;
  2. Özel sektör işyerlerinde % 3 engelli,
  3. Kamu işyerlerinde ise % 4 engelli ile % 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi  meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Engelli İstihdamı Teşviki

Özel sektör işverenlerinin kontenjan dâhilinde veya kontenjan fazlası olarak ya da yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştırmaları durumunda işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı (524,47 TL) Hazinece karşılanması şeklinde değiştirilmiştir.

5-15921/ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARA YÖNELİK TEŞVİK

İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde, prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması durumunda kişinin kalan işsizlik ödeneği süresince asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik priminin %1’lik kısmı hariç olmak üzere tamamı (857,06 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

 İşverene destek sağlanan süre kişinin başlangıçta işsizlik ödeneği için belirlenen toplam hak sahipliği süresinden düşülür.

 İşverenlerce; aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içerisinde SGK’ya verilmesi ve primlerin yasal süresi içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

 İşçinin, işten ayrıldığı işyerinde tekrar işe başlaması halinde bu teşvik hükümlerinden yararlanılamaz

6-17103/4447 SAYILI GEÇİCİ 19.MADDE

İLAVE İSTİHDAM ÜCRET DESTEĞİ

 

4447 sayılı Kanunun geçici 19 ncu maddesi kapsamında 2019 yılından itibaren uygulanmaktadır.

 Sigortalı yönünden aranılan şartlar:

Sigortalıların;

  1. İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
  2. İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,
  3. 1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,

gerekmektedir.

 İşyeri yönünden aranılan şartlar:

Özel sektör işverenine ait olması,

Sigortalının 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları dönemine ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,
  • Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,
  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

gerekmektedir.

 Destek tutarı

02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için işverenlere 3 aylık süre ile aylık net asgari ücret düzeyinde (2.020,90 TL) destek sağlanmaktadır.

Ücret desteği SGK tarafından işyerinin ilgili ayda veya sonraki aylarda oluşacak prim borçlarından mahsup edilmesi, işverene ödeme yapılmaması şeklinde uygulanacaktır.

 İlave istihdam ücret desteği uygulaması ile ücret desteği ile destekten yararlanan sigortalının 3 aylık destek süresinin akabinde 6 ay boyunca işyerinde istihdamda kalması hedeflenmektedir.

7-27103/4447 SAYILI KANUN GEÇİCİ 20.MADDE

İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ

4447 sayılı Kanunun geçici 19 ve 21 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır.

• Sigortalı yönünden aranılan şartlar:
Sigortalıların;
– İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
– İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,
– 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,
gerekmektedir.
• İşyeri yönünden aranılan şartlar:
– Özel sektör işverenine ait olması,
– Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması,
– Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,
– Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
– Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,
– Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,
gerekmektedir.

• Destek tutarı
Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanacaktır. İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 6.822,40 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (959,40 ila 2.558,40 TL) ile 153,74 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 1.113,14 ila 2.712,14 TL)
Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (959,40 TL) ile 153,74 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 1.113,14 TL)

• Destek Süresi
2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

• Ek Kurallar
- Bilişim sektöründe destekten yararlanacak işyerlerini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
- 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırmayan işleri; 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 12 veya 18 ay süreyle bu destekten yararlandırılır.
- Bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamaz.

27103/ 4447 sayılı kanun geçici 19. madde ( diğer sektör) teşvik tanımlaması nasıl yapılır?

Teşvik tanımlaması yapmadan önce işçinin sigortalı işe giriş bildirgesi verilir. Ardından SGK işveren sisteminde teşvik tanımlaması yapılır. Son olarak da 27103 sayılı kanun no seçilerek bildirge gönderilir.

İlk defa tescil edilen dosyalar için 27103 teşvik şartları nelerdir?

Bulunduğu yıl içerisinde ilk defa tescil edilen işyerleri ile ev hizmetlerinde 10 günden fazla işçi çalıştıranlar da bu teşvikten yararlanabilmekte. Ancak çalışan olmadığından ortalama hesabı sıfır olarak yapılıyor. Bu işyerleri bu durumda ilk 3 ay yararlanamıyor. İlk 3 aydan sonra yararlanmaya başlayabiliyorlar. Örneğin teşvik süresi 15 ay ise yeni tescil edilen dosyalar 12 ay yararlanabilmektedir.

27103 teşvik ortalama hesaplaması nasıl yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ortalama hesaplaması için bir önceki yılın toplam çalışan sayısı esas alınır. Ortalamaya ilave olarak işçi çalıştırılması gerekiyor. İlk defa işçi çalıştıracak işletmelerde ortalama sıfır olarak kabul edileceğinden bu işletmeler ilk 3 ay yararlanamıyor.

7- ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

5510 sayılı Kanunun geçici 78 inci maddesi kapsamında uygulanmaktadır.

2019 yılı boyunca destek sağlanacaktır.
 

İşverenler Yönünden Aranan Şartlar;

Özel sektör işyeri işverenleri,

5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen kamu idareleri dışında kalan diğer kamu işyeri işverenleri,

Sigortalılar Yönünden Aranan Şartlar;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları(MYÖ) hükümleri uygulanan sigortalılar,


Destek Tutarı

2019 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için 2018 yılının aynı ayında prime esas günlük kazancı 102 TL (6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 203 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı aşılmamak kaydıyla 2019 yılında cari ayda bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının,

2019 yılında tescil edilen işyerleri için ise destek kapsamına giren tüm sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının,
2018 yılı Ocak ila Kasım aylarında/dönemlerinde uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı sayısı ortalaması; 500’ün altında olan işyerleri için günlük 5 TL, 500 ve üzerinde olan işyerlerinde ise 3,36 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar asgari ücret desteği verilecektir.
Destekten yararlanılacak ayda, 2018 yılı Ocak ila Kasım ayları/döneminde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması halinde ilgili ay için bu destekten yararlanılamayacaktır.

20.09.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM