YAZARLARIMIZ
Ahmet Gündüz
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Marka & Patent Vekili
agunduz@agdenetim.com



Vergi İdaresi İle Barışın!Vergi Kaskosunu Yaptırmayı Unutmayın! Vergi Borçları için 31 Temmuz 2018,Matrah Artırımı için 31 Ağustos 2018 Son Gündür

Vergi Mükellefleri için Son yılların en son VERGİ AFFI olan 7143 Sayılı VERGİ AFFI KANUNU Bizlere

Vergi İdaresi ile barışma fırsatı veriyor... Vergi Mükellefi olsun olmasın tüm vatandaşlarımızın VERGİ İDARESİ İLE BARIŞMA Kanunu olarak adlandırdığımız 7143 Sayılı Bazı Alacakların yapılandırılması ve Matrah Artırımı Kanunu Mükelleflere rahatlama imkanı vermektedir.

Biz bu durumu  VERGİ KASKOSU diyoruz. Son KASKO POLİÇENİZİ yaptırmayı unutmayınız…

Bizler evimizi, arabamızı kasko yaptırırız, Hatta Kendimizi bile gider Hayat Sigortası yaptırırız. Ancak VERGİ KASKONUZU YAPTIRDINIZ MI? Diye hatırlatıyorum. Çoğunuzdan “Böyle bir kasko türü var mı ?” diye söylendiğinizi duyar gibiyim.  Sizleri daha fazla merak ettirmeyeyim.

Böyle Bir sigorta Var; “MATRAH ARTIRIMI”.

Matrah Artırımı önceki yıllarda birkaç kez çıktı. Ama 7143 Sayılı Alacakların Yapılandırılması ve Matrah Artırımı Yasası 18.05.2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun 31 AĞUSTOS 2018 tarihi itibari ile sona erecektir. Kanun kapsamında 31  TEMMUZ 2018 günü mesai saati sonu kadar  Vergi ve Sosyal Güvenlik Borçları başta olmak üzere bir çok Kamu Kurum ve Kuruluşuna olan borçların yapılandırılmasına ve borçların 6, 12 veya 18 taksitte ödenmesine olanak sağlamaktadır. Hatta borçlarının tamamını 01 EKİM 2018 tarihine kadar Peşin Ödemek isteyen mükelleflere Hesaplanacak Yapılandırma ÜFE oranı % 90 İndirimli uygulanarak Mükelleflerin borçlarını taksitler halinde değil peşin ödemeleri özendirilmektedir. Eğer Mükellefler 30 KASIM 2018 tarihinde kadar bile peşin ödeyen mükelleflere ise, % 50 Oranında İndirim uygulanacaktır.

Bize göre,7143 Sayılı Kanunda sayılan Vergi Türleri itibari ile özellikle VERGİ ve SOSYAL GÜVENLİK Borçlarınızı yapılandırmanızı,  Borcunuz olmasa bile yapılandırma kapsamındaki kurumlardan Borcu Yoktur yazısı almanızı öneririz. Ayrıca evinizi, arabanızı hatta kendinizi sigorta yaptırmayı ihmal etmiyoruz. Ancak VERGİ İNCELEMELERİNE KARŞI “VERGİ KASKONUZU” Neden yapmayalım.  

İşte size fırsat 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 Yıllarını Vergi İncelemelerine karşı, Şirketinizin Kayıt dışılıktan kayıt içine girmesini arzu ediyor iseniz Mutlaka Matrah Artırımı yapmalısınız. 

Gelir / Kurumlar veya KDV Matrah Artırımları ile şirketinizin İncelemelere karşı VERGİ SİGORTASI YAPTIRMIŞ olacaksınız. Ayrıca Şirketinizin Bilançosunda olumsuzluklara sebep olan Fiktif Kasalarınızı, Ortaklar Cari Hesaplarınızı kapatarak, AKTİFLERİNİZİ düzenleme imkanınız olacaktır.  Kayıt dışı aldığınız veya sattığınız stoklarınızı kayıtlarınıza alarak REEL bir BİLANÇO büyüklüğüne ulaşma şansınız olacaktır. 

Bu kapsamda AKTİFLERİNİZE aldığınız STOK, MAKİNALAR kadar Öz kaynaklarınızı arttıracaktır. Stoklar için ödemiş olduğunu % 10 Vergiyi Hem İndirim Konusu yapabileceksiniz. Hem de Stoklarınız satışlarınızın Maliyetlerinde GİDER yazabileceksiniz. Ayrıca Artış tutarının Öz Kaynaklardaki FON tutarları şirketinden ortaklara dağıtmanız halinde de Kar Dağıtım Vergisi ödemeyeceksiniz.

Böyle bir SON KEZ olduğunu çıkmış TARİHİ Fırsatı KAÇIRMAYIZINIZ. tüm vergi Mükelleflerinin kaçırmamasını, evini, arabasını sigorta ettirdiği gibi İŞLETMESİNİ de VERGİ İNCELEMELERİNE karşı VERGİ SİGORTASI YAPTIRMASINI öneririz. Böylelikle Hem Vergi İdaresi ile BARIŞMIŞ olacaksınız hem de ENERJİNİZİ yeni yatırımlara, üretime, büyümeye odaklanacaksınız.

Ayrıca 7144 Sayılı Bilanço Aktiflerinde yer alan Gayrimenkullere Enflasyon Değerlemesi imkanı getirilmiştir.

Bu Kanunla ilgili Aktiflerdeki Gayrimenkullerin Yİ-Üfe Oranında Yeniden Değerlendirilmesi imkanı getirilmiş oldu. Bu Değer Artışının % 5’ini Vergi olarak ödenmesi halinde, Gayrimenkulün Değerinin güncellenmesine ve pasifte bir hesapta biriktirilmesine imkan tanımaktadır. Böylelikle satışı yapılması halinde Gayrimenkul Satış Karı Yeniden Değerlenmiş tutarları dikkate alınarak hesaplanacağından, kısa süre içerisinde satış yapacak veya kredi kullanacak Bilanço esasında tabi defter tutan mükelleflerin yararlanmasını öneririz.

SONUÇ:

Bize göre, 7143 Sayılı Kanunda sayılan Vergi Türleri itibari ile özellikle VERGİ ve SOSYAL GÜVENLİK Borçlarınızı 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılandırmanızı,  Borcunuz olmasa bile yapılandırma kapsamındaki kurumlardan Borcu Yoktur yazısı almanızı öneririz. Ayrıca evinizi, arabanızı hatta kendinizi sigorta yaptırmayı ihmal etmiyoruz. Ancak Vergi İncelemelerine karşı Şirketinizi Neden VERGİ SİGORTASI yaptırmayasınız.

İşte size fırsat  2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 Yıllarını Vergi İncelemelerine karşı, Şirketinizin Kayıt dışılıktan kayıt içine girmesini arzu ediyor iseniz Mutlaka Matrah Artırımı yapmalısınız.  Gelir / Kurumlar veya KDV Matrah Artırımları ile şirketinizin İncelemelere karşı korumuş olacaksınız.

Ayrıca Şirketinizin Bilançosunda olumsuzluklara sebep olan Fiktif Kasalarınızı, Ortaklar Cari Hesaplarınızı kapatarak, AKTİFLERİNİZİ düzenleme imkanınız olacaktır. 

Kayıt dışı aldığınız veya sattığınız stoklarınızı kayıtlarınıza alarak REEL bir BİLANÇO büyüklüğüne ulaşma şansınız olacaktır.

Bu kapsamda AKTİFLERİNİZE aldığınız STOK, MAKİNALAR kadar Özkaynaklarınızı arttıracaktır. Stoklar için ödemiş olduğunu % 10 Vergiyi Hem İndirim Konusu yapabileceksiniz. Hem de Stoklarınız satışlarınızın Maliyetlerinde GİDER yazabileceksiniz. Ayrıca Artış tutarının Öz Kaynaklardaki FON tutarları şirketinden ortaklara dağıtmanız halinde de Kar Dağıtım Vergisi ödemeyeceksiniz.

Böyle bir Tarihi Fırsatı tüm vergi Mükelleflerinin kaçırmamasını, evini, arabasını sigorta ettirdiği gibi İŞLETMESİNİ de VERGİ İNCELEMELERİNE karşı SİGORTA ettirmesini öneririz.

Ayrıca 7144 Sayılı Bilanço Aktiflerinde yer alan Gayrimenkullere Enflasyon Değerlemesi imkanı getirilmiştir.

Bu Kanunla ilgili Aktiflerdeki Gayrimenkullerin Yİ-Üfe Oranında Yeniden Değerlendirilmesi imkanı getirilmiş oldu. Bu Değer Artışının % 5’ini Vergi olarak ödenmesi halinde, Gayrimenkulün Değerinin güncellenmesine ve pasifte bir hesapta biriktirilmesine imkan tanımaktadır. Böylelikle satışı yapılması halinde Gayrimenkul Satış Karı Yeniden Değerlenmiş tutarları dikkate alınarak hesaplanacağından, kısa süre içerisinde satış yapacak veya kredi kullanacak Bilanço esasında tabi defter tutan mükelleflerin yararlanmasını öneririz.

16.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM