YAZARLARIMIZ
Abbas Coşar
Yeminli Mali Müşavir
Bir Bağımsız Denetim
a.cosar@birdenetim.com



E-Ticarette Vergileme Nereye Doğru Gidiyor? 1

I. GİRİŞ :

Maliye İdaresi’nin son yıllarda Elektronik Ticaretin vergileme ve denetimlerine olan yoğun ilgisi neticesinde bu alanda ciddi hukuksal değişim ve dönüşümlerin arifesinde olduğumuza dair haberler artmaya başladı.

Elektronik Ticaret Ne Demektir? Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. Elektronik ticaret elektronik olarak iş yapmak demektir. Yazılı metin, ses, video biçimindeki verilerin elektronik olarak işlenesi ve iletimini içerir. Elektronik ticaret çok dağınık etkinlikleri içerir. Bunlar arasında mal ve servislerin elektronik olarak alışverişi, sayısal içeriğin anında kaynaktan sunma, kamu alımları, doğrudan tüketiciye pazarlama ve satış sonrası servisler gibi etkinlikler sayılabilir. Elektronik ticaret, her türden mal ve hizmeti kapsar. Elektronik ticaret alışılagelmiş etkinlikler (sağlık, eğitim) ve yeni etkinlikler (sanal alışveriş merkezleri) olmak üzere bir dizi değişik aktiviteyi kapsar.[1] 

İşte bizde bu çalışmamızda ciddi değişiklikler öncesi elektronik ticaretin hukuki alt yapısı, vergilendirilmesi, vergi denetimi üzerindeki etkileri ve Devletin teşvik ve desteklerine ilişkin bir bakış açısıyla bu hususlara daha yakından bakmaya çalışacağız.

II.YASAL DÜZENLEMELER:

1.Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun[2]

 

6536 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun “Amaç ve Kapsam” ile ilgili 1. Ve 2. Maddesindeki düzenleme hükmünde; “Bu Kanunun amacı, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

 

Bu Kanun, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsar.” şeklinde belirtilmiştir.

İşbu kanun ve maddeyle, diğer kanunlarda düzenlenmeyen ancak bilgi toplumu ve elektronik ticaretin gereği olan hususların tamamlanması ile elektronik ticaret ve bilgi toplumu hizmetlerine ilişkin hususların düzenlenmesi amaçlanmıştır. Bu kanuna en son şekli ise 1/5/2015 tarihinde verilerek ilgili hükümler yürürlüğe girmiştir.

Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ile ise elektronik iletişim araçlarıyla yapılan ticari iletişime dair bilgi verme yükümlülüklerine ve ticari elektronik iletilerde uyulması gereken hususlara ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.[3]

2. E-Ticaret İle İlgili Vergi Kanunlarında ki Düzenlemeler

213 sayılı Vergi Usul Kanunun Vergi beyannamesinin postayla veya elektronik ortamda gönderilmesiyle ilgili 28. Madde hükmü aynen aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.[4]Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi halinde tahakkuk fişi elektronik ortamda düzenlenir ve mükellef veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiye  elektronik ortamda iletilir. Bu ileti, tahakkuk fişinin mükellefe  tebliği yerine geçeceği belirtilmiştir. Vergi Usul Kanunun Elektronik ortamdaki kayıtlar ve elektronik cihazla belge düzenleme ile ilgili Mükerrer Madde 242 ise aşağıdaki gibi düzenlenmiştir. Bu Kanunda ve diğer vergi kanunlarında defter, kayıt ve belgelere ilişkin olarak yer alan hükümler elektronik defter, kayıt ve belgeler için de geçerlidir. Maliye Bakanlığı, elektronik defter, belge ve kayıtlar için diğer defter, belge ve kayıtlara ilişkin usul ve esaslardan farklı usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir denilmiştir.

Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan e-Arşiv Uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 433  bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır. Daha sonra 464 seri numaralı vergi Usul Kanunu Genel tebliğpi ile belirlenen mükellef gruplarına elektronik ticaret ve bazı ticari faaliyetlerine ilişkin olarak sürekli bilgi verme zorunluluğu ile internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan mükelleflere usul ve esasları 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.[5]

-Bu tebliğe göre; Bilindiği üzere, 30/12/2013 tarih ve mükerrer 28867 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükelleflere 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmişti.

Bu defa, internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükelleflere e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu mükellefler, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.

e-Arşiv Uygulamasına geçiş yapan mükellefler, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan düzenlemeler uyarınca internetten yaptıkları satışlara ait e-arşiv faturalarını elektronik ortamda iletmek ve söz konusu faturalarda gösterilmesi istenen bilgilere yer vermek zorundadır.

-İlgili tebliğe göre; Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında hizmet veren aracı hizmet sağlayıcıları, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak;

a) Aracılık hizmetinin sağlandığı internet adres veya adreslerini,

b) Aracılık hizmeti verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, TCKN/VKN bilgileri ile işyeri adres bilgilerini,

c) Aracılık hizmeti verilenler adına gerçekleştirilen mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat tutarı ve tarihini,

bu Tebliğin 4 üncü bölümünde açıklanan yöntemle elektronik ortamda Başkanlık sistemine ileteceklerdir.

Aracı hizmet sağlayıcının, ödemelere ilişkin olarak satıcının/kiralayanın ticari temsilcisi olması sebebiyle ödemeye aracılık etmesi veya ödeme hizmetini bir dış hizmet olarak ödeme kuruluşundan alması veri aktarma yükümlülüğünü etkilemez.

-Aynı tebliğe göre; İnternet üzerinden yapılan satış ve kiralama işlemlerine ait ödemelerle ilgili olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren bankalardan Başkanlık sistemine elektronik ortamda periyodik veri aktarımı yapılacaktır.

-464 nolu tebliğe göre; İnternet ortamında ticari amaçlı reklam hizmetlerinin verilmesine aracılık edenler takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde aracılık ettikleri reklam hizmetlerine ilişkin olarak;

a) Reklamın yayınlandığı internet adresini ve internet adresinin ait olduğu kişi ya da kurumun adı soyadı/unvanı ile TCKN/VKN bilgilerini,

b) Reklam veren gerçek ya da tüzel kişilere ilişkin ad soyad/unvan ile TCKN/VKN bilgilerini,

c) Tahsil ettikleri reklam hizmeti bedelini,

bu Tebliğin 4 üncü bölümünde açıklanan yöntemle elektronik ortamda Başkanlık sistemine ileteceklerdir.

Reklam hizmetinin gerçekleştirilmesinde birden fazla aracı bulunması durumunda her bir aracı kendi gerçekleştirdiği işleme ait bilgileri iletecektir.

-Kargo ve Lojistik işletmeleri de ilgili tebliğe göre; 11/6/2009 tarih ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca M1, M2 ve M3 yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecileri, sahip oldukları bu yetki belgeleri kapsamında takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirdikleri kargo teslimleri ile ilgili olarak;

a) Göndericinin ad soyad/unvan ve TCKN/VKN bilgileri ile adres bilgilerini, aracı hizmet sağlayıcılar tarafından yapılan gönderimlerde gönderici bilgileri yanında aracı hizmet sağlayıcının da ad soyad/unvan ve TCKN/VKN bilgilerini,

b) Gönderici bazında teslim edilen toplam gönderi adedini, (Başkanlık tarafından belirlenecek adedin üzerindeki gönderi sayıları bildirilecektir.)

c) Gönderici bazında kapıda ödeme yapılan toplam gönderi adedini, ödeme şeklini ve toplam ödeme tutarlarını,

bu Tebliğin 4 üncü bölümünde açıklanan yöntemle elektronik ortamda Başkanlık sistemine ileteceklerdir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, idaresinde veya sermayesinde kamu payı bulunan kurumlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve diplomatik misyonlar adına yapılan kargo teslimlerine ait bilgiler iletilmeyecektir.

Kargo ve lojistik işletmeleri ticari nitelikteki gönderileri Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu tevsik edici belgeler ile birlikte kabul edecekler ve taşıma esnasında istenildiğinde ibraz edilecek şekilde gönderiye ekleyeceklerdir.

III.ELEKTRONİK TİCARETİN VERGİLENDİRİLMESİ

Dünya’daki Tarihsel Gelişimi Nedir?[6]

Elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda OECD’nin belirlediği temel ilkeleri şunlardır:

  1. Devletler geleneksel ticaret ilkelerini aynı şekilde elektronik ticaret için de takip etmelidir.
  2. Mevcut Vergileme ilkelerinin elektronik ticaret için de uygulanabilmesi konusunda idari ve kanuni tedbirler alınmalıdır.
  3. Bu ilkelerin uygulanmasında ülkelerin egemenlik hakları gözetilmeli, vergilendirme hakkı, ülkeler arasında adil dağılmalı, çifte vergilendirmeden ya da vergisiz bırakamdan kaçınılmalıdır.
  4. İlkelerin uygulanmasında iş dünyası ve diğer ülkeler ile diyalog halinde olunmalıdır. Bu alanda sağlıklı bir uygulama için küresel bir uzlaşının, dolayısıyla uluslararası işbirliğinin şart olduğu ortadadır.

Bakanlar düzeyinde Kanada’da gerçekleştirilen Ottawa Konferansı’nda ( Ekim 1998 ), Mali İşler Komitesi tarafından sunulan ve üye ülkelerce kabul gören ” Vergilendirme Çerçeve Koşulları” temel olarak elektronik ticareti de ilgilendiren şu vergilendirme ilkelerini getirmektedir.

5.     Tarafsızlık: Elektronik ticaret geleneksel ticaret üzerindeki vergilendirme tarafsız ve hakkaniyeti, eşitliği gözetici şekilde olmalıdır. Birbirine benzeyen şartlarda, benzer işlemleri yapan vergi mükelleflerinin, benzer seviyede vergiye tabi olması gereklidir.

6.     Verimlilik:  Vergi mükellefiyetinin maliyetleriyle vergi idaresinin maliyetlerinin mümkün olan asgari düzeye indirilmesi gerekir.

7.     Kesinlik ve Basitlik: Vergi kuralları, mükelleflerin anlayabileceği düzeyde ve bir işlemin yapılmasından önce bunun vergiye ilişkin sonuçlarını, vergi borcunun nerede, nasıl ve ne zaman doğacağı bilgilerini de kapsayacak şekilde açık ve basit olmalıdır.

8.     Etkinlik ve Doğruluk: Vergilendirmede, doğru zamanda doğru miktarda vergi doğmalıdır. Vergi kaçırma ve vergiden kaçırma ihtimali, bunlara ilişkin risklerle bunlara karşı alınan tedbirler dengelenmek suretiyle asgari seviyeye indirilmelidir.

9.     Esneklik: Vergilendirme sistemi, teknolojideki ve ticari hayattaki gelişmelere ayak uydurabilecek düzeyde esnek ve dinamik olmalıdır.

Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi Nedir?[7]

Bu çalışmalar sonucunda ülkemizde elektronik ticaretin geliştirilmesine ilişkin devletin uzun vadeli dört temel görevi belirlenmiştir. (1998)

  1. Gerekli teknik ve idari alt yapının kurulmasını sağlamak,
  2. Hukuki yapıyı oluşturmak,
  3. Elektronik ticareti özendirecek önlemleri almak,
  4. Ulusal politika ve uygulamaların uluslararası politikalar ve uygulamalarla uyumunu sağlamak.

Günümüze kadar izlediği politikalar bir bütün olarak değerlendirildiğinden Türkiye’nin elektronik ticaretin vergilendirilmesi hakkında tek başına hareket etmekten ziyade uluslararası bir işbirliğinden yana olduğu sonucu çıkabilir.

Kurumlar Vergisi Ve Gelir Vergisi

Elektronik Ticaret Yapan Tam Mükelleflerin Vergilendirilmesi

Kurumlar Vergisi Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlar, kanuni veya iş merkezlerinin Türkiye’de bulunup bulunmadığına göre tam mükellefiyet veya dar mükellefiyet esasında vergilendirilecektir. Aynı şekilde Gelir Vergisi Kanunun 3 – 8. Maddelerinde de paralel bir düzenlemeye göre, tam mükellef gerçek kişiler hem yurt içi hem de  yurtdışında elde ettikleri gelirleri üzerinden vergilendirilmektedir. Dar mükellefler ise sadece Türkiye’de elde edilen kazanç ve iratlar üzerinden vergiye tabi tutulmaktadır.

Örnek1: ABBA Toptan Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti. Bakırköy Vergi Dairesine bağlı TV ve internet üzerinden bal satışı yapan bir firmadır. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olduğu için 1.1.2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçmiştir. Aynı zamanda şirket efatura uygulamasına da geçmiştir. Çünkü e-Arşiv’e geçecek firmaların eğer daha önceden geçmedilerse öncelikle e-Fatura’ya geçmeleri zorunludur.

Katma Değer Vergisi Açısından

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin verginin konusunu teşkil eden işlemler olduğu, 2 nci maddesinde, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olduğu, bir malın alıcıya veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdiinin de teslim hükmünde olduğu, hükme bağlanmıştır.

Kredi kartı, satışa konu mal veya hizmetin bedelinin tahsilinde kullanılmakta olup kredi kartıyla yapılan tahsilatın, işletme tarafından yapılan bir mal satışı veya sunulan hizmete ilişkin olduğu kabul edilir. Buna göre fatura, mükellefler tarafından yapılan tahsilata değil, KDV uygulamasında tahsilatın ait olduğu teslim veya hizmetin Vergi Usul Kanununda belirtildiği şekilde belgelendirilmesine yönelik olarak düzenlenmektedir.

Örnek2: abba.com internet sitemiz üzerinden üyelere alışveriş imkanı sunarak müşteri ve satış yapan ( kadın giyim üzerine) aracılık hizmeti veren ABBA Tekstil A.Ş. Beşiktaş Vergi Dairesinin mükellefidir. İş ortağı olan firmanın verdiğiniz hizmetin veya sattığınız ürünün fiyatında iskonto yaparak söz konusu ürünleri fırsat ürünü haline getirmekte, iş ortaklığı yaptığımız işletmelerin fırsat ürünlerine ait reklam mailleri ve yazılı açıklamaları içeren reklam sayfasını web sitemizde yayınlayarak üyelerimize her gün düzenli olarak gönderilmektedir., Ancak talep oluşturmak için verilen bu reklamlardan sabit bir reklam bedeli almamaktayız.

  Ayrıca İş ortağı ile şirketiniz arasında yapılan sözleşme gereği kampanya süresi içinde satın alınan fırsat kuponlarının bedelinin üyelerden web sitesi üzerinden şirketimize ait sanal POS cihazı ile tahsil edilmekte, bu tutar üzerinden verilen aracılık komisyon bedeli düşülerek kalan tutarının işletmeye havale edildiği ve komisyon bedeli için iş ortağı adına fatura düzenlendiği, iş ortaklığı yaptığınız firmaların da web sitesi üyelerinize mal satışı veya hizmet ifası esnasında fatura düzenlediğini,  Web sitesi üyelerinizin sitenize yeni üyeler kazandırarak alış veriş yapmalarını sağlamaları halinde bu üyelere sanal ortamda "Artı para" adı altında sadece, web sitesi üzerinden alışveriş için kullanabilmesine olanak sağlayan sanal para vererek teşvik etmektedir.[8]

Buna göre, aracılık hizmetleri KDV'ye tabi olduğundan, şirketiniz tarafından internet üzerinden verilen bu aracılık hizmetleri için düzenlenen komisyon faturalarında genel oranda (%18) KDV hesaplanması gerekmektedir. Diğer taraftan, yeni üye kazandırmaları karşılığında kendilerine sanal ortamda artıpara adı altında sanal para verilecek olan ve gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayan Devir Fırsat Devri web sitesi üyelerinin yeni üye kazandırma işini mutad meslek halinde veya süreklilik arz edecek şekilde yürütmeleri halinde, verilen yeni üye kazandırma hizmeti KDV'ye tabi olacağından mükellefiyet tesis edilmesi ve artıpara olarak adlandırılan bedel üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.  Ayrıca, söz konusu yeni üye kazandırma hizmetinin gerçek usule tabi KDV mükelleflerince verilmesi halinde bu işlem süreklilik arz etmese dahi KDV'ye tabi olacaktır.

Damga Vergisi

9/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 15/7/2016 tarihli ve 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yer alan 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun uygulamasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre; Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yapılan Değişiklikler ile Tabloya yeni sözleşme türleri eklenmesi sonucu aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.

(4) 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlardan manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgelerde, belgenin güvenli elektronik imza kullanılmak suretiyle düzenlendiği anda damga vergisini doğuran olay meydana gelmektedir. Örneğin, elektronik ortamda oluşturulan ve belli parayı ihtiva eden mesafeli sözleşmeler, taraflarca 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununda tanımlanan güvenli elektronik imza ile imzalanmaları halinde damga vergisine tabi olacak, aksi durumda damga vergisine konu teşkil etmeyecektir.[9]

Dolayısıyla Damga Vergisi Kanunu genel tebliği ile, duruma açıklık getirildi ve beklentilerimizle aynı doğrultuda mesafeli sözleşmelere uygulanacak damga vergisinin, sözleşmenin sadece elektronik imzalı olduğu durumlarda geçerli olacağı yönünde karar verildi. 

Örnek 3: ABBA Yemekçilik Ltd. Şti. Mecidiyeköy vergi dairesine bağlı internet üzerinden yemek siparişi alıp ev ve işyerlerine paket servislerini ulaştıran satışlarını internet üzerinden gerçekleştirmektedir.

 İnternet sitesi üzerinden sipariş alan mükellef, bu satışların 2014 yılı cirosu 5 milyon aşarsa 1.1.2016 tarihinden itibaren e-arşiv’e tabi olacak. Elektronik ortamda oluşturulan faturanın, alıcısına kâğıt olarak gönderilen veya elektronik ortamda iletilen şekli belgenin aslı, düzenleyen tarafından muhafaza edilen elektronik hali ise ikinci nüsha hükmündedir.

Firmanın aynı zamanda toptan satışlarıda mevcuttur. Ancak e-Arşiv’e parçalı geçiş imkanı yoktur. Firmanın tüm satış kanallarının (toptan, e-ticaret ve perakende),ve tüm mağazalarının e-Arşiv’e aynı anda geçmeleri gerekmektedir.

e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine e-Arşiv Uygulaması kapsamında fatura oluşturmaya, kâğıt ortamında göndermeye ve oluşturulan faturaların ikinci nüshasını elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz etmeye zorunludurlar. Vergi mükellefi olmayanlara ise e-Arşiv Uygulaması kapsamında fatura oluşturmaya, müşterilerinin talebi doğrultusunda elektronik ortamda iletmeye veya kâğıt ortamında göndermeye, oluşturulan faturaların ikinci nüshasını elektronik ortamda muhafaza etmeye ve istenildiğinde ibraz etmeye zorunludurlar.

 e-Arşiv’de ise amaç, e-Fatura’ya tabi olmayan şirketler ve ayrıca şahıslar için düzenlenecek faturaların elektronik ortamda hazırlanması, gönderilmesi ve saklanmasıdır.
E-Arşiv faturası düz kağıda basılarak verilebileceği gibi mükellefin talebi doğrultusunda elektronik ortamda e-mail ile de gönderilebilir ve sorgulanabilir.

Örnek:4 ABBA Otelcilik ve Turizm A.Ş. Bodrum Vergi dairesine bağlı otelcilik ve turizm işleriyle iştigal etmektedir. Otel Web sitesi üzerinden Online Rezervasyon işlemi gerçekleştirmektedir.Ayrıca Turizm amaçlı faaliyet gösteren başka internet siteleri üzerinden otel rezervasyonu yapılmaktadır. Bu tür rezervasyon dâhil 2014 yılı cirosunun online satışlarla birlikte 5 milyon olmasından dolayı 1.1.2016 tarihinde e-arşive geçmiştir.

Firmada fatura kesilen her süreçte e-Fatura dışındaki tüm satışlar için e-Arşiv faturası kesilecektir. Perakende satış, Toptan satış, Konsinye Satış, Bayi Satış, Masraf, Alış İadesi, e-Ticaret, e-Arşiv’ e parçalı geçiş imkanı yoktur. Firmanın tüm satış kanallarının (toptan, e-ticaret ve perakende) ve tüm mağazalarının e-Arşiv’ e aynı anda geçmeleri gerekmektedir. Ancak Gider pusulaları tebliğde bulunmamaktadır. Dolayısıyla kullanıcılar gider pusulası işlemlerini bugün olduğu gibi yapmaya devam edeceklerdir.

Örnek:5 ABBA turizm ve Otelcilik San ve Tic. Ltd. Şti. Beylikdüzü vergi dairesinin mükellefidir. Otelcilik faaliyeti ve diğer turizm dallarında iştigal etmektedir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketimize ait internetten satış sitemiz yok. Ancak İnternet üzerinden; booking.com, bookinturkey.com, expedia.com, venere.com, easytobook.com, hotel.de, iati.com, otelz.com, otelrezervasyonsistemi.com, reseliva.com, travelclick.com, booklogic.com gibi sitelerden rezervasyon almaktayız.

Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan aracı hizmet sağlayıcılardan aldığınız hizmet elektronik ticaret kapsamına girmektedir. Dolayısıyla aracı hizmet sağlayıcılar vasıtasıyla internet üzerinden otel hizmeti satmakta ve e- arşive geçmiştir. e-Arşiv faturalarında zaman damgası kullanımı zorunluluğu şimdilik GİB tarafından kaldırılmış olup GİB tarafından yazılı aksi bir açıklama yapılmadığı sürece zaman damgasının kullanılmayacağı öngörülmüştür. e-Arşiv faturalarının abonelik esasına göre çalışan firmalar ve kargo şirketleri ile yazılı talep üzerine Başkanlıkça uygun görülen sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler e-defter uygulaması ile ilgili belirlenmiş olan diğer düzenlemelere uymak koşulu ile rapor bazında icmal olarak eDefter’e aktarılmasına imkan sağlanmıştır.

 

IV SONUÇ:

 

Zamana damga vurmuş bir ticari virüs gibi ekeonomiyi saran kendine göre yeni alışkanlıklar ve sosyal ve ekonomik davranış kalıpları geliştirmeye başlamıştır toplumsal hayatımızda elektronik ticaret.

 

Ancak her daim olduğu gibi piyasanın ve teknolojinin hızlı gelişimine genelde hukuk özelde vergi düzenlemelrinin hemen ayak uydurması kolay gerçekleşir durumlar değildir. Önce kayıt dışılığın bu işin kemiksiz kaymağını yiyerek belli bir doyuma ulaşması maalesef eski savaş dönemlerinden(yağma ve talan müessesesi) beridir insanlığın kaderi olagelmiştir.

Sonuç olarak bu aşamada Türkiye içerisinde e-ticaret ile mal ve hizmet teslimlerinde elektronik fatura merkezli bir uygulamaya geçilmiş olması her toplumun çağının çocuğu olması gerektiğine ilişkin umut vaadeden gelişmeler olarak kayda değerdir.

 

 


[1] http://www.elektronikticaretrehberi.com/e-ticaret_genel_bilgiler.php

[2]6535 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 5 Kasım 2014 tarih ve 29166 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

[3] Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik, 15 Temmuz 2015 tarih ve 29417 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

[4] 5228 sayılı Kanunun 3. Maddesi ile eklenen hüküm, 31 Temmuz 2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanmıştır.

[5] 24 Aralık 2015 tarih ve 29572 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanmıştır.

[6] Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Çalışmalar, Kubilay Ören, 19 Mayıs 2015. http://www.aristolog.com/elektronik-ticaretin-vergilendirilmesine-iliskin-calismalar/

[7] Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Çalışmalar, Kubilay Ören, 19 Mayıs 2015. http://www.aristolog.com/elektronik-ticaretin-vergilendirilmesine-iliskin-calismalar/

 

[8] İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın  27/11/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-3101sayılı özelgesi

 

[9] DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 60)29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

05.05.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM