BASINDAN YAZILAR
Dış Ticaretin Seyri / Ufuk Çömez - MuhasebeTR

Dış Ticaretin Seyri / Ufuk Çömez

 Nüfusu her geçen gün artan büyük bir ülkeyiz. Nüfusun artışıyla birlikte her mal ve hizmetin tüketimine olan talep de artmakta. Dünyadaki her ülke yurtiçi ihtiyaçlarının bir kısmını kendi üretmekte, üretmedikleri veya üretemediklerini de başka bir ülkeden satın almaktadır. Adına ithalat denen bu satın alma, mal ve hizmet çeşitliliği arttıkça ve ülke ihtiyaçları ölçüsünce süreklilik arz eder. Ülkenin satın aldığı ve sattığı mallar ile yaptığı dış ticaret ülke için her dönemin sonunda ya artı veya eksi olarak sonuçlanır. Yani ülke ya diğerleri ile yaptığı ticarette, ödediğinden fazla alarak dış ticaret fazlası meydana getirmiştir ya da eksik alarak dış ticaretinde açık oluşturmuştur. Dönemin artı veya eksi ile sonuçlanması ülke için birçok yönden önemlidir. En başta ihracatın devam ettirilmesi ve arttırılması ülke içindeki üretimin devamı için şarttır. Çünkü herhangi bir fabrika ürettiği malları satamaz ise üretimi durdurur, fabrikanın kapanması sermayenin reel olmayan piyasaya kaymasına yol açar. Fabrikanın kapanması ile yeni bir işsiz grubu oluşur. Üretimin azalması ile daha fazla mal ve hizmet yurt dışından ithal edilir. Böylece dış ticaret açığı artar. Bu süreç birbirini besleyen bölümler halinde devam eder. Sonuç işsizlikle birlikte yüksek enflasyon ve sosyal sorunlar olarak ortaya çıkar. Bu yüzden dış ticaret verileri her zaman hükümetlerin dikkatle izlediği önemli bir veridir.

Nisan ayı dış ticaret verileri açıklandı…

En genel verilerle ihracat 12 milyar 676 milyon dolar, ithalat ise 19 milyar 274 milyon dolar oldu. Bu verilere göre Türkiye’nin dış ticareti Nisan/2012 ayında 6 milyar 598 milyon dolar eksi bakiye verdi. Yani ülkemiz yurtdışına aldığından yaklaşık 6,5 milyar dolar fazla para verdi. Elbette istenen bir durum değil, ancak 2011 yılında fazla verilen para 9 milyar dolar civarındaydı. Buna göre eksi bakiye yaklaşık yüzde 27,3 azaldı. Bu verilerle yapılan her 100 dolarlık ithalat karşılığında 65 dolarlık ihracat yaptığımızı söyleyebiliriz.

İlk dört ayı temel alarak oluşturulan verilere göre Türkiye'nin bu yılın ilk dört ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,9 artarak, 48 milyar 17 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 2,7 oranında geriledi ve 74 milyar 968 milyon dolar oldu. Bu da yaklaşık 26 milyar dolarlık eksi bakiyeye denk geliyor. Geçen yılki eksi bakiye 34 milyar dolardı. Bu da yaklaşık 8 milyar dolarlık bir bakiye düzelmesi demek.

Türkiye’nin AB üyesi ülkelere yaptığı ihracata bakıldığında, AB'nin geçen yıl Nisan ayında Türkiye'nin ihracatı içinde yüzde 48,9 olan payının, bu yılın aynı ayında yüzde 37,6'ya gerilediği görülüyor. AB'ye yapılan ihracat 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak, 4 milyar 770 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz haftalarda üzerinde önemle durduğum G-8’lerin içinde AB üyesi ülkelerin büyük bir payı olduğunu hepimiz biliyoruz. Daha önceki yazılarımda bu ülkelerin bir kısmının harcama azaltıcı önlemler alacağını söylemiştim. Bu yüzden özellikle AB ülkeleri ile ilgili verilerimizi dikkatle izlemek ve zamanında ve doğru çözümler üretmek gerekir.

(Kaynak: Bursa Haber | 06.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM