BASINDAN YAZILAR
Emlak Vergisi / Engin Malay - MuhasebeTR

Emlak Vergisi / Engin Malay

 Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler.

Buna göre; evi, işyeri, arsa ve arazisi olan emlak vergisi mükelleflerinin, 2012 yılı emlak vergisi birinci taksit ödeme süresi 31 Mayıs 2012 tarihinde son bulacaktır.

Birinci taksidi, her yıl Mart ayında başlayıp Mayıs ayında sona eren emlak vergisinin ikinci taksidi ise Kasım ayında ödenir.

İsteyen mükellefler her iki taksiti birlikte ödeyebilirler. Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10’u kadar da “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” ödenecek.

2012 Yılında kimler emlak vergisi ödemeyecekler?

Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan;

-Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,

-Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,

-Gaziler,

-Şehitlerin dul ve yetimleri,

-Özürlüler emlak vergisi ödemeyecekler.

Nasıl bir yol izlenecek?

Yukarıda belirtilen kişilerin indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için bazı koşulları yerine getirmeleri gerekiyor.

Sahip olduğu tek konut için ilk defa indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanacak olanlardan;

-Ev hanımı ve işsizlerin, 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Hiç Bir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”ni

-Emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form”u

-Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin ise “Tek Meskeni Olan Şehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form”u ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.

Söz konusu taahhüt belgesi veya formları daha önceki yıllarda vermiş olup, durumlarında değişiklik olmayanların, 2011 yılı için tekrar taahhütname veya form vermelerine gerek yoktur.

Özürlülerde durum:

Özürlülerin emlak vergisi ödememeleri için, öncelikle bu durumlarını tam teşekküllü devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekiyor. Daha sonra, 47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde ve yer alan “Tek Meskeni Olan Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu”nun düzenlenmesi, sağlık kurulu raporu ve bildirim formunun, örneği aynı tebliğ ekinde yer alan dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor.

Koşullarını kaybedenlerde durum:

İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanma koşullarından herhangi birinin kaybedilmesi halinde, durumun ilgili belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Gerekli koşulları taşımadığı halde, gerçek dışı bildirim ve taahhütte bulunarak indirimli bina vergisi uygulamasından yararlananlar ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyenlerden alınması gereken vergi, cezalı olarak gecikme faiziyle birlikte alınır.

(Kaynak: Yenigün Gazetesi | 11.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM