BASINDAN YAZILAR
Beklenen Vergi Değişiklikleri / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Beklenen Vergi Değişiklikleri / İsmail Kökbulut

 Çok yakında çıkması beklenen kanuni düzenlemelerin bir kısmı vergiyle ilgili. Kanunda yer alması muhtemel olan düzenlemelerin bir kısmı şöyle.

 

Konutlarda uygulanan KDV oranı değişiyor

Konut teslimlerinde konutun ve arsanın vergi değerine göre oran belirleme yetkisi getirilmekte. Konutlarda mevcut haliyle 150 metrekarenin altında olanlara % 1, üzerinde olanlara ise %18 oranında KDV uygulanmakta. Satış değerinin bu uygulamada maalesef bir önemi yok. Anadolu'da küçük bir ilçede 150 metrekarenin üzerinde 100 bin TL'lik konuta %18 oranında KDV ödenirken, İstanbul'da 75 metrekare olan ancak değeri milyon TL'yi geçen konuta ödeyecek KDV oranı ise sadece %1. Bu haksız uygulama zaman zaman 1 metrekarelik fark için alıcıların %17 oranında fazla KDV ödemelerine de neden olmakta.
Yeni düzenleme ile satın alınacak olan konutun bina ve arsa vergi değerleri dikkate alınarak Bakanlar Kuruluna KDV oranını belirleme yetkisi verilecek. Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği KDV oranları vergi değerlerine ve diğer belirleyeceği kriterlere göre %0, %1, %8 ve %18 oranı şeklinde olacak.

Konut kira gelirlerinde istisna sınırlanacak

Mesken kira geliri elde edenler için uygulanan istisna sınırlandırılmakta. 2012 yılı için 3.000 TL olan bu istisna, toplam ücret menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratları toplamından oluşan geliri 88.000 TL'den fazla olanlar için de uygulanmayacak. Mevcut uygulama da ticari ve mesleki kazancı bulunanlar bu istisnadan faydalanamıyor. Kısaca kişilerin tüm gelirlerinin toplamı belli bir tutarı aşması halinde bu istisnadan faydalanması mümkün olmayacak.

Yabancılara verilen hizmetlerden elde edilen kazançlara indirim

Yabancılara verilen; mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti ve ilgili bakanlığın izni ve kontrolüne tabi işletmelerce verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların %50'si vergiye tabi olmayacak. Bu oran Bakanlar Kurulu tarafından %100'e kadar artırılabilecek veya sıfırlanabilecek. Bu hizmetleri veren Kurumlar Vergisi mükellefleri de bu indirimden faydalanabilecek.

Faiz giderlerine indirim sınırı

Yatırım maliyetine eklenenler dışında faiz, komisyon, vade farkı, kur farkı gibi maliyetler toplamının %10'unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulu'nca karşılaştırılan kısmı gider olarak yazılamayacak. İşletmelerin yatırım amacı dışında kullandıkları kredi ve benzeri borçlanmalar dolayısıyla ödemiş oldukları faiz ve benzeri maliyetleri vergi matrahının tespitinde en fazla %90'lık kısmını gider kaydedebilecekler.

El sanatlarına destek

Tükenmeye yüz tutmuş bazı gelenekleri korumak amacıyla bu işlerle (bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık v.b.) uğraşanlar işyeri açmış olsalar dahi esnaf muaflığından yararlanmaya devam edecekler.

Basit usule dönme imkânı 

Basit usulde vergilenme şartlarını kaybeden küçük esnaf gerçek usulde vergiye tabi oluyor ve bir daha basit usule tabi olamıyor. Basit usulden, gerçek usule geçen mükelleflerden tekrar basit usule tabi olma şartlarını taşımaları halinde iki yıl sonra geri dönebilme imkânı getirilmekte.

İbadethanelere ve Yeşilay'a yapılan bağışlar 

İmar planında dini tesis alanı olarak ayrılan yerlere yapılan ibadethanelerin inşası ve faaliyetlerinin devamı ile Yeşilay Cemiyeti'ne yapılan bağış ve yardımlar sınırlama olmaksızın beyanname üzerinde kazançtan indirilebilecek. Bu düzenleme ile cami, kilise ve diğer ibadethanelere yapılacak bağışların tamamı ilgili yılın kazancından indirim konusu yapılabilecek.

Fazla alınan verginin faizi

Fazla ve yersiz tahsil edilen vergilerin mükellefe iadesinde tecil faizi oranında faiz uygulanması öngörülüyor.
Faiz hesaplaması, fazla ödemede hata mükelleften kaynaklanmışsa müracaat tarihinden, idareden kaynaklanmışsa tahsil tarihinden, iade doğuran diğer işlemlerde belgelerin tamamlanma tarihinden üç ay sonrasından başlayacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM