BASINDAN YAZILAR
Analık Sigortası Yardımları / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Analık Sigortası Yardımları / Tahsin Sınav

 Analık Sigortası, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşi ile kurumdan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almakta olan kadının veya erkeğin sigortalı olmayan eşinin analıkları halinde belirli yardımları sağlayan bir sigorta koludur. Analık hali ile ilgili düzenlemeler, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 74'üncü maddesinde; 5510 sayılı SSGSSK. m. 15, 18, 22, 23'üncü maddeleriyle SSİY - Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 38-40 ve 44'üncü maddelerinde yer almaktadır. Analık Sigortası yardımlarından yararlanma şartlarını kısaca belirtecek olursak, a)Sigortalı kadın için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün Analık Sigortası primi ödenmiş olması, b)Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin Analık Sigortası yardımlarından yararlanması için, sigortalı erkeğin doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün Analık Sigortası primi ödemiş olması, ayrıca sigortalı erkeğin doğum yapan kadınla doğumdan önce Medeni Kanuna göre evlenmiş bulunması gerekir.

Analık sigortası ile sağlanan yardımları da şöyle sıralayabiliriz:

a) Gebelik muayenesi yaptırılır ve gerekli sağlık yardımları sağlanır.

b) Doğumda gerekli sağlık yardımları sağlanır. Doğum Yardımı, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının, doğum sırasında veya doğumdan sonra gerekli sağlık yardımlarıyla ilaçlarının ve sağlık malzemesinin sağlanmasıdır. Doğum yardımının Kurumca bildirilen veya sözleşme ya da protokol yapılmış sağlık tesislerinde aynen sağlanamadığı yer veya hallerde, bu yardım yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca onanacak ve önceden bildirilecek tarifeye göre Kurumca maktu para yardımı yapılır. Birden fazla çocuk doğarsa, her çocuk için yapılacak maktu doğum yardımı, çocuk sayısına göre bir kat daha arttırılır. Doğum yardım parası alabilmek için; doğumun Kuruma bildirilmesi gereklidir. Bu bildirme, hekim veya diplomalı ebeden alınacak doğum kâğıdı yahut onanmış nüfus kayıt örneği ile olur. Sigortalı kadına analık haline bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi. Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için; erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için, geçici işgöremezlik ödeneği verilir. Ancak belirtilen sürelerde kadının işyerinde çalışması halinde işgöremezlik ödeneği kesilir.

c) Emzirme yardım parası ödenir. Emzirme yardımı, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı ya da Kurumdan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almakta olan kadın veya erkeğin sigortalı olmayan eşinin doğum yapması sebebiyle, doğan çocuğun beslenmesi için, doğumdan sonra yapılan para yardımına denilmektedir. Bu yardım, çocuğun canlı doğması halinde yapılır. Eğer, birden fazla çocuk doğmuşsa, yardım çocuk sayısına göre bir kat daha arttırılır. Tekrarlanırsa, emzirme ödeneği, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, a)4/a kapsamında sigortalı olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması, b)4/b kapsamında sigortalı olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.

d) Sigortalı kadına, doğumdan önce ve sonra İşK.m.74 hükümlerinde belirtilen günler için geçici işgöremezlik ödeneği verilmektedir. Kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir. Analık sağlık yardımlarından yararlanacakların sağlık tesisine başvurmaları gerekmektedir. Analık sağlık yardımlarından yararlanacak olanlar, Kurumca bildirilen sağlık tesislerine veya Kurumca sözleşme ya da protokol yapılmış sağlık tesislerine işyerinden alacakları vizite kâğıdı veya sağlık belgesi, sağlık karnesi ve kimliklerini belirleyecek bir belge ile başvururlar. İşten ayrılan sigortalıların analık sağlık yardımlarından faydalanmaları için, sigortalılık niteliği sona erenler, bu niteliğin sona erişinden itibaren 300 gün içinde çocukları doğarsa doğum tarihinden önceki 15 ay içinde 120 gün Analık Sigortası primi ödenmiş ise analık sağlık yardımlarından ve maktu para yardımlarından yararlanırlar. 4/b kapsamında sigortalı sayılanlara analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenir.

(Kaynak: Yeni Şafak | 07.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM