BASINDAN YAZILAR
İşveren Asgari Geçim İndirimini Ödemek Zorundadır / Vedat İlki - MuhasebeTR

İşveren Asgari Geçim İndirimini Ödemek Zorundadır / Vedat İlki

 Sayın İlki çalıştığımız işyeri Asgari Geçim İndirimini ödemiyor.AGİ’lerimizi alamıyoruz.Bu hakkımızı istediğimiz zaman işveren tarafından işyerinden çıkarılma ile tehdit alıyoruz.Bu hakkımızı hangi koşullarda alabiliriz.AGİ Mağdurları

Asgari Geçim İndirimi konusu ile 01/01/2008 tarihinde tanıştık.
AGİ 193/32.Maddesinde düzenlenmiştir.
"Asgarî geçim indirimi
MADDE 32 – Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.
Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5’idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. 
Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.
İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.
İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medenî hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınır.
Bakanlar Kurulu, indirim konusu yapılacak toplam tutarın asgarî ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla ikinci fıkrada belirtilen asgarî geçim indirimi oranlarını artırmaya veya kanunî oranına kadar indirmeye yetkilidir.
Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir."

AGİ ödemesi yasal zorunluluktur.Yukarıda düzenlemesi detaylı olarak anlatılmıştır.Çalışanlar için ödenmesi zorunlu olan bir uygulamaya karşı ödeme yapılmaz ise VUK göre yaptırımı vardır.

Burada işveren VUK göre;
Usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası olarak uygulanacaktır.AGİ’nin çalışanlara ödenmemesi suç teşkil eder.

Ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi işverenler tarafından haksız yere yapılan bir mahsup işlemi niteliği taşıyacak ve tevkif suretiyle kesilen verginin bu tutar kadar olan kısmı, muhtasar beyanname ile eksik beyan edilmiş vergi tevkifatı olarak kabul edilerek bu vergiler için de işverenler hakkında cezalı tarhiyat yapılacaktır.
Vergi Usul Kanunu yönünden bakıldığında işveren, çalışanlarınının bordrolarında hesaplayıp tevkif ettiği gelir vergisini öderken asgari geçim indirimini mahsup etmektedir. İşverenin, muhtasar beyannamesi tanımı gereği kaynaktan yaptığı kesinti yada mahsup işlemi çalışan adına yapılmış işlemdir. Dolayısı ile işçi için yapılan bu mahsup, maliye politikası açısından mükellef adına yapılmaması gereken bir mahsuptur. Sonuç itibariyle bordroda hesaplanan vergiden mahsup edilen indirimin işçiye ödenmeden mükellefçe vergi indirimi yapılması durumunda, vergi idaresince re’sen veya ikmalen tarhiyat yapılarak vergi ziyaı cezası kesilmesine neden olacaktır. 

4857 sayılı İş Kanununa göre ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.Çalışanlar açısından en önemli unsur olan ücret aynı zamanda işverenin de işçinin hizmet borcu karşısında yer alan ve iş sözleşmesinden doğan başlıca borcunu oluşturmaktadır. Asgari geçim indirimi de ücretin bir parçasıdır.

İşçi AGİ Ödemesi Almazsa Şikayet Telefonları:
1.) Gelir Vergisi Kanunu yönünden işyerinin bağlı olduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya il Defterdarlığına yapacaktır.Vergi İletişim Merkezi Telefonu olan 444 0 189 şikayette bulunabilir.
2.) İş Kanunu yönünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yada işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine dilekçe vererek yapabilir. Şikayet dilekçesini posta aracılığıyla gönderebilir veya elden verebilir.ALO 170 bildirebilir.

Haklı Nedenle İş Akdi Fesihi ve Ödenmeyen AGİ'ler İçin İş Mahkemesinde Ücret Alacağı Yanında Dava Konusu Yapacaktır:

Haklı nedenle iş akdi feshine neden olabilecektir.AGİ ödenmemesinden dolayı İş Mahkemesinde dava konusu da olacaktır.

İPC Var:

AGİ Ödemeyen işverene 4857 sayılı Kanuna göre İPC uygulanacaktır.

SİZDEN GELEN SORULARA CEVAPLAR

240 GÜN ASKERLİĞİ BORÇLAN 50 YAŞINDA EMEKLİ OL
01/01/1964 doğumluyum.10/01/1989 tarihinde ilk defa SSK oldum.Askerden sonar sigortalı oldum.18 ay askerlik yaptım.Ne zaman emekli olurum?Kenan

24.05.1988-23.11.1989 arasında  ilk defa sigortalı olanlar 25 Yıl  51 Yaş  5450 Gün  olarak tamamlanmıştır.
Yukarıdaki tabloya gore 25 yıl 51 yaş 5450 gün ile emekli olursunuz.
8 ay kadar askerlik süresi borçlandığınızda 50 yaş 5375 gün ile emekli olursunuz.
**
DUL AYLIĞI %50’e DÜŞER
1960 doğumlu annnemiz 02/08/1976 tarihinde SSK’lı olmuştu.1950 gün kadar prim ödemesi var.3600 gün koşulu ile emekli olur mu?Bizler iki kardeş 1984 yılında ve 1989 yıllarında doğduk.Bizim doğduğumuz yıllarda annemizin SSK prim ödemesi yok.Geçen senede babamız vefat etti.Annem dul maaşı alıyor.Annem emekli olursa eşinden aldığı dul aylığı kesilir mi?Ömer

Anneniz 50 yaş 15 yıl 3600 gün ile emekli olur.
1650 gün prime ihtiyaçı var.1440 gün kadar doğum borçlanması yapar ise,7 ay kadar isteğe bağlı prim öderse 3600 gün ile emekli olur.
Eşinden aldığı dul maaşı kendi emeklilğinden dolayı kesilmeyecektir.
Sadece Dul aylığını %75 değil %50 üzerinden alacaktır.

** 
ASKERLİĞİNİ BORÇLAN 59 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUN
26/01/1961 yılında doğdum.15/10/1999 tarihinde işe girişim var.Askerliğimi 600 gün olarak yaptım.Ne zaman emekli olurum.?AHMET

Askerlik borçlanması yaparak;
57 yaş 5900 
gün ile ya da 15 yıl sigortalılık süresi 60 yaşında 3600 gün ile emekli olursunuz.

(Kaynak: Alitezel.com | 02.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM