BASINDAN YAZILAR
İşçi,Memur Ve Gazetecinin Doğum İzni / Arif Temir - MuhasebeTR

İşçi,Memur Ve Gazetecinin Doğum İzni / Arif Temir

 Çalışanların doğum izinleri statülerine göre değişiyor. Örneğin bir gazetecinin doğum izni memur ve işçiden farklı. Doğum yapan  işçi, memur, gazeteci ve bunların eşlerinin  doğum izinlerini açıklamaya çalışalım.


İŞÇİNİN DOĞUM İNZİ 
Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izni hakları var. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 haftalık bir süre daha ekleniyor. Bu süreler içinde kadın işçi çalıştırılamıyor. Gebe işçinin sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabiliyor. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere ekleniyor. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Bu süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

ÜCRETSİZ DOĞUM İZNİ 
Doğum yapan işçiye, talebi üzerine 16 haftalık sürenin (çoğul gebelikte 18 haftanın) bitiminden itibaren  6 ay süreyle ücretsiz izin verilir. Ücretsiz izinin verilmesi konusunda işverenin bir takdir hakkı bulunmuyor. İşçi istediği takdirde işveren  ücretsiz izni vermek zorunda.

İşçi kocaya doğum izni
Eşi doğum yapan işçi kocanın doğum izni hakkı bulunmuyor. Bu eksikliğin giderilmesinde fayda var.

MEMURUN DOĞUM İZNİ 
Kadın memura; doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni veriliyor. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta ekleniyor. Ancak beklenen doğum tarihinden 8 hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki 3 haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. 

Ölen annenin kalan izni kocaya
Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. 

Memur kocaya doğum izni
Eşi doğum yapan memur kocanın  on gün babalık izni  hakkı var. Memurun bu izni kullanabilmesi için kurumundan talepte bulunması gerekiyor. 

Ücretsiz doğum izni
Doğum yapan memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

Evlat edinen memurların ücretsiz izin hakkı
Çocuk evlat edinen memurlarında ücretsiz doğum izni hakkı bulunuyor. Devlet Memurları Kanunu'na göre; 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya tek başına  evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin tek başına evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine 24 aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm halinde eşlere kullandırılabilir.

Kadın gazetecinin doğum izni
Kadın gazetecinin hamileliği halinde, hamileliğin 7 nci ayından itibaren doğumun ikinci ayının sonuna kadar izin veriliyor. Bu süre içerisinde  müessese gazeteciye son aldığı ücretin yarısını öder. Doğum vuku bulmaz veya çocuk ölü dünyaya gelirse, bu durumdan itibaren bir ay müddetle bu ücret ödenir. Gazetecinin sigortadan veya bağlı bulunduğu teşekküllerden alacağı yardım, bu ödemeyi etkilemez.

Gazeteci kocaya doğum izni
Gazeteci babanın  çocuğu doğduğu zaman üç gün  izin hakkı bulunuyor. Gazeteciye doğum izni ücretli olarak veriliyor.

Yan ödemeler de Masa'da 
Üzerinde çeşitli defalar durduğumuz ve yetkilileri uyardığımız çalışan memurların yan ödemeleri oe bugün başlayacak 'Toplu Sözleşme Masası'na gelecek. Memurların isteği üzerine temsilcileri  çalışırken verilen ödeneklerinin emekli olduktan sonra da verilmesini talebinde bulunmuştu. Gerçekleşirse memrurlar emekli olduğu zaman ödenek hakları devam edecek .

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 30.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM