BASINDAN YAZILAR
Taksitlendirmek her zaman mümkün / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Taksitlendirmek her zaman mümkün / Sadettin Orhan

Geçtiğimiz günlerde 'SGK'dan otomatik icra dönemi' başlıklı bir yazı kaleme almıştık.
SGK'nın bundan sonra alacakları için otomatik olarak icra sürecini başlatacağını, icra takibi konusunda yöneticilerin inisiyatifinin kaldırıldığını borçlu işverenlere ve Bağ-Kur'lulara duyurmuştuk. Aynı yazıda prim borçlarının 36 aya kadar taksitlendirilebileceğini de yazmıştık.

SGK'ya borcu olan okurlarımızın söz konusu yazıdan sonra hem tedirgin olduklarını hem de şaşırdıklarını gelen sorulardan anlıyoruz. Tedirginlikleri icra sürecinin otomatiğe bağlanmasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda şaşırmışlar çünkü prim borçlarını taksitlendirme imkânının Torba Kanun'la başlayıp bittiğini sanıyorlar. Oysa ister işveren olsun ister Bağ-Kur'lu olsun, prim borcunu 36 aya kadar taksitlendirmek her zaman mümkün. Bunun için SGK müdürlüğüne taksitlendirme dilekçesi vermek yeterli. Evet, şu an yapılan taksitlendirme Torba Kanun indirimi kadar cazip değil. Fakat yine de özellikle esnaf Bağ-Kur'lular için önemli bir kolaylık. Zira taksitlendirmeyle birlikte sağlık yardımlarından yararlanma imkânı doğuyor.

İşten ayrılmadan tazminat yok

Soru: Sadettin Bey, Bugün Gazetesi'ndeki kıdem tazminatıyla ilgili yazınızı okudum. Ben bir kamu işçisiyim. Şu an benim yaklaşık 12 yıllık tazminatım var fakat emekli olmama 9 yıl var. Ben talep etmem durumunda içeride biriken tazminatımı, emekli olmadan ve işten ayrılmadan alabilir miyim? Sabri U.

Cevap: Sabri Bey, işten ayrılmaksızın veya emekli olmadan tazminat alamazsınız. Gerek şu an uygulanan sistemde gerekse getirilmesi planlanan fon sisteminde, kıdem tazminatı alabilmek için işten ayrılmanız gerekiyor.

Dava açarak tescil kaydınızı yaptırabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, normalde benim sigorta tescil kaydım 20.04.1998 tarihinde yapılmıştı. Fakat hizmet dökümümde pirim gün sayım görünmüyor. İleride emekli olurken herhangi bir sıkıntı olur mu? Hizmet dökümüne işlenmesi için ne yapmam gerekiyor? Hurşit B.

Cevap: Hurşit Bey, işvereniniz işe giriş bildirgesini verdiği halde primlerinizi ödememiş olabilir. Ya da dört aylık dönem bordrosu SSK'ya verilmemiş olabilir. Bunun için öncelikle işyerinizin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne başvurup tescil kaydınızın 20.04.1998 olarak düzeltilmesini isteyeceksiniz. Reddedilmesi halinde iş mahkemesinde dava açacaksınız. İşe giriş bildirgenizin işverende kalan nüshasını bulmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Maaşınıza haciz konulamaz

Soru: Sadettin Bey, bildiğim kadarıyla SSK emeklisinin maaşına haciz konulamayacağına dair kanun çıktı. Ancak buna rağmen icra dairesince maaşıma haciz konulmuş. Bu konuda ne yapabilirim? Mehmet K.

Cevap: Mehmet Bey, sizin de belirttiğiniz gibi yasal olarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına -SGK ve nafaka borçları dışında- haciz konulamıyor. Memur emeklileri için açık hüküm bulunmamakla birlikte, uygulamada memur emekli ayığına da haciz konulmuyor. Fakat bazen özellikle bankaların baskısı sonucu emekli maaşlarına haciz konulduğu olabiliyor. Maaşınızda haczin kaldırılması için hem icra dairesine hem de en yakın SGK müdürlüğüne itiraz dilekçesi vermeniz yeterli. Bu şekilde sonuç alamazsanız konuyu doğrudan SGK Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı'na iletebilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM