BASINDAN YAZILAR
İş Kanunu’nda kadınların doğum ve ücretsiz izinleri / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

İş Kanunu’nda kadınların doğum ve ücretsiz izinleri / Lütfi Köksal

 

 

Şu an “ücretli doğum” iznindeyim, Mayıs ayında “ücretsiz izin” almayı düşünüyorum. Torba Yasa ile bu izin 24 aya kadar çıktı sanırım. Benim sormak istediğim şu; 6 ay doğum izni alsam ve daha sonra uzatmak istesem böyle bir durum mümkün mü? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

CEVAP: Kıymetli okurum, kadınlarda doğum ve süt izni 4857 sayılı İş Kanununun 74. Maddesiyle düzenlenmiştir. Sayın Güven’in şahsında tüm okuyucularımızı ilgilendiren bu konuda genel cevap olması bakımından ilgili Kanunun ayrıntılarını sizlere sunuyorum...

ESAS OLAN 16 HAFTA
- Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
- Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir.
- Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın çalışan isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
- (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
- Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
- Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
- İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

1.5 SAAT SÜT İZNİ
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Kanun maddesinde görüldüğü gibi “ücretsiz izin“ süresinde bir artış yoktur. Doktor raporuyla 16 haftalık doğum izninden sonra 6 ay ücretsiz izin kullanılabilir. Ücretsiz izni çalışan talep ederse de, işverenin rızasına kalmış bir durumdur.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> Fatih Çidem

Annem 1983 yılında Bağ-Kur’a girmiş ve 1994 yılına kadar 10 sene, 6 ay prim yatırmış. Daha sonra hakları gizli kalmak şartıyla dondurulmuş. Şu an 50 yaşında. Bizim menfaatlerimize göre ne yapmalıyız? Örneğin 3.5 sene İsteğe Bağlı Sigorta mı, ya da Bağ-Kur mu yapalım veya bu şartlarda 3700 günle 55 yaşında emekli olabilir mi?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre anneniz;
- Bağ-Kur’a 4.5 ay daha prim öderse; 56 yaşında 5.400 gün primle Bağ-Kur’dan yaştan emekli olabilir.
- Eğer Sigorta’ya 3.5 yıl (1.260 gün şartı) prim öderse; 58 yaşında, 3.600 günle Sigorta’dan yaştan emekli olur.
Sigorta’da İsteğe Bağlı prim ödeme yoktur, 2008 yılındaki Kununla kaldırıldı. Ancak Bağ-Kur’da İsteğe Bağlı var. Anneniz Sigortalı iş bulmakta zorluk çekiyorsa, Bağ-Kur’a İsteğe Bağlı’ya devam ederek 5.400 günle Bağ-Kur’dan emekli olmayı tercih edebilir. Sigorta’ya göre 2 yıl daha erken emekli oluyor.

 

 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 23.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM