BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İstifa eden işçinin yıllık izin parası - MuhasebeTR

Resul KURT - İstifa eden işçinin yıllık izin parası

Okurumuz Müesser Tüter 12.01.2005 tarihinden itibaren çalışmaya başladığını, SMMM staj başlama sınavını kazanamadığımdan daha fazla ders çalışabilmek için 43 gün önceden haber vererek 13.01.2007 tarihinde işten ayrıldığını, 12.01.06’da dolan izin hakkımı ağustos ayında kullandığını, 12.01.07’de izin hakkının tekrar doğduğunu, iş yerinden kendi isteği ile ayrıldığı için işyerinin kullanılmayan izin parasını ödemediğini ve bu hakkının olmadığını söylediğini, kullanılmayan izin parasını isteyip isteyemeyeceğini soruyor?

İşçilerin dinlenerek çalışma istemini, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumaları, motivasyonlarını ve iş verimliliğini artırmaları amacıyla yıllık ücretli izin kullandırılmaktadır. İş Kanunu’nda, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. İşçinin, işten ayrılış şekli önemli değildir. İster istifa etsin, isterse de işveren tarafından işten çıkarılsın iş sözleşmesi sona erdiğinde kullanılmayan yıllık izinlerin ücretinin işçiye ödenmesi gerekmektedir. Alacağınızın ödenmemesi halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’na başvurabilirsiniz.

Kullanılmayan yıllık ücretli izin parası alacağı için beş yıllık zaman aşımı süresi bulunmaktadır. İş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren beş yıl içinde işçi ödenmeyen yıllık izin parasını isteyebilecektir. İş Kanunu’na göre, hak edilmiş izni kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesi halinde bu izne ait ücreti ödemeyen işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi için 2007 yılında 167 YTL para cezası uygulanacaktır.


Lise stajının emekliliğe etkisi olur mu?

Okurumuz Ali Osman Şengül, Ticaret Lisesi öğrencisi iken 01.10.1987 tarihinde staja başladığını, sigorta bilgilerimde ilk işe başlama tarihi 01.10.1987 yazılı olduğunu, 1987 ve 1989 tarihleri arasındaki primlerin hizmet dökümüne yansımadığını, hizmet dökümünde okuldan sonra ilk işe girdiği tarih olan 01.12.1991 tarihinden sonraki günlerin yer aldığını, emekli olurken sigorta başlangıç tarihim stajyerlikteki 01.10.1987 tarihinin mi, yoksa ilk sigorta priminin yattığı 01.12.1991 tarihinin mi dikkate alınacağını soruyor?

Hemen hemen herkesin, okurumuzun sorusunda olduğu gibi stajyer olarak geçen çalışmaların emeklilik işlemlerinde dikkate alınıp alınmayacağı konusunda tereddütleri bulunmaktadır. Zira, stajyer olarak geçen hizmet sürelerinin hizmet dökümlerinde çıkmaması, ancak sigorta başlangıcı olarak görülmesi kafaları karıştırmaktadır.

İşletmelerde, beceri eğitimi yaptırılan meslek ve teknik lise öğrencilerinin, öğrencilik döneminde sadece kısa vadeli sigorta kollarından iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası primleri ödenmektedir. Ancak, emeklilikte geçerli olan uzun vadeli sigorta kolları (malullük-yaşlılık ve ölüm sigortaları) primleri ödenmemektedir.

Stajyer olarak çalışma hayatına ilk adım atan sigortalılar Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan almış oldukları sigorta sicil numarası üzerine ileriki yıllarda yapmış oldukları çalışmaları devam ettirmektedirler. Okurumuzun durumunuzda olan bütün meslek ve teknik lise öğrencilerinin, öğrencilik dönemindeki sigortalarının emekliliğe herhangi bir etkisi yoktur. Dolayısıyla okurumuz Ali Osman Şengül’ün emekliliğinde sigorta başlangıç tarihi ilk defa çalışmaya başladığı 01.12.1991 tarihi olarak dikkate alınacaktır.

(Kaynak: Star Gazetesi | 17.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM