BASINDAN YAZILAR
Üç Yılık Bütçe Gerçekleşmeleri Ekonomideki Yavaşlamayı Gösteriyor / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Üç Yılık Bütçe Gerçekleşmeleri Ekonomideki Yavaşlamayı Gösteriyor / Osman Arıoğlu

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2012 yılı ilk üç aylık bütçe gerçekleşmelerini kamuoyu ile paylaştı.

 

Rakamlara bakıldığında ilk göze çarpan üç aylık dönemde ithal KDV'de geçen yılın aynı dönemine göre sadece %5,9'luk bir artış olmasıdır. Oysa geçen yılın ilk üç ayında ithal KDV'de %34,1'lik bir artış olmuştu. Geçen yıl ilk üç aydaki en düşük artışın yaşandığı mart ayında ise aylık bazda %23,5'lik bir artış vardı. Ancak bu sadece bir önceki aydaki artış oranına göre bir gerilemeyi ifade ediyordu. Oysa bu yıl mart ayında aylık bazda bakıldığında ithal KDV'de %3,3'lük bir gerileme söz konusudur. Bu görünüm çok bariz olarak ilk üç aylık dönemde ithalatta bir yavaşlama olduğunun açık göstergesidir.

2012 yılı ilk üç aylık bütçe gerçekleşmelerine ilişkin özet tablo aşağıdaki gibi olmuştur:

Bütçe kalemi Bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı % Gerçekleşme milyar TL
2011 2012 2011 2012

Merkezi yönetim bütçe giderleri 6,6 15,1 72,9 83,9

Faiz hariç bütçe giderleri 10,3 13 58,9 66,5

Merkezi yönetim bütçe gelirleri 20,5 12,6 68,7 77,4

Genel bütçe vergi gelirleri 19,9 12,2 57,5 64,5

İlk üç aylık dönemde bütçe açığı 6,4, faiz dışı fazla ise 10,9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre biraz artmış görülse de (geçen yıl ilk üç aylık dönemde 4,1 milyar TL idi) bunun, ilk üç aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre bütçe giderlerinde daha fazla bir gerçekleşme meydana gelmesinden kaynaklandığı görülmektedir.

Bütçe gelirleri kısmında da ekonomideki yavaşlamaya paralel olarak geçen yıla göre bir gerileme olduğu görülmektedir. Burada da en önemli kalemin ithal KDV ve özellikle de alınan tedbirlerin etkisiyle özellikle otomotiv sektöründen gelen ÖTV'de meydana gelen yavaşlamanın önemli bir etkisi olduğunu söylemeliyiz.

Elbette ekonomide bir yavaşlama olduğunda bunun vergi gelirleri yoluyla bütçeye de yansımasının görülmesi doğaldır. Ancak ilk üç aylık dönemde gerçekleşmelerin hedeflere göre fazla bir sapma göstermediğini söylemeliyiz. Bakan Şimşek'in de ifade ettiği gibi, 2/B yasasından gelecek kaynaklarla birlikte 2012 yılı bütçe hedeflerinin gerçekleştirilmesinde bir sıkıntı olmayacaktır.

Gerçekleşmelerde en dikkate değer nokta bütçe açığı hedefler doğrultusunda seyrederken, cari açığın azalış trendine girmesinin sağlanmasıdır. Elbette teşvik kararlarının yürürlüğe girmesini sağlayan yasal ve idari düzenlemeler sonrasında ilk anda bir kısım gelir kayıpları olacaktır. Ancak bunun bahsettiğimiz 2/B yasasından gelecek gelirlerle telafi edilmesi mümkündür.

Vergi gelirleri kısmına bakıldığında üzerinde durulmaya değer en bariz konu, gelir vergisinde görülen %24,7'lik artıştır. Bunda, bu yıl uygulamaya konulan kira geliri elde edenlere elektronik beyanname hazırlanarak bir mektupla kendilerine bildirilmesinin rolü olmuştur. Ayrıca damga vergisindeki artış yılın ilk yarısı trendlerine uygun seyrederken, BSMV'de biraz yüksek oranlı bir gerçekleşme görülmüşse de kümülatif olarak bunun fazla bir önemi yoktur.

Bütün bunlar bir yana esasen en önemli konu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birlikte yaptığı basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdukları yeni teşviklere ilişkin paket yatırım ortamının iyileştirilmesi ve doğrudan yatırımlara yönelik yabancı sermayenin çekilmesi. Her biri ayrı önemde olan bu konuları bir sonraki yazımızda ayrıntılı olarak değerlendireceğiz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM