BASINDAN YAZILAR
Sahtecilik yaparak tüketiciyi aldatan tüccarların peşindeyiz - MuhasebeTR

Sahtecilik yaparak tüketiciyi aldatan tüccarların peşindeyiz

Gümrük Bakanlığı tarafından bu yıl 15.si düzenlenen tüketici ödüllerinin dağıtıldığı törende konuşan Bakan Hayati Yazıcı, sahtecilik yaparak tüketicinin güvenliğini tehdit eden tüccarların peşinde olacaklarını söyledi. Bakan, "Bunlara idarî ve para cezası vererek tüketicinin hakkını koruyacağız." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Tüketiciyi Koruma ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği 15. Geleneksel Tüketici Ödülleri bu yıl Ankara JW Marriott Hotel'de sahiplerini buldu. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sahtecilik yaparak tüketicinin güvenliği ve sağlığını tehdit eden tüccarların peşinde olacaklarını söyledi. 'Papucunu dama atmak' deyiminin Türk geleneklerinde kusurlu mal satan esnaf ve sanatkâra ceza verildiğini, sattığı ürünün de esnafın damına atılarak itibarsızlaştırıldığını anlatan Yazıcı, kendilerinin de idari ve para cezaları vererek tüketici haklarını koruyacaklarını ifade etti.

Buna örnek olarak da bal firmalarına verilen cezaları hatırlatan Bakan, süreci şu şekilde anlattı: "Son zamanlarda, başta televizyon kanalları olmak üzere birçok mecrada yer alan bal reklamları dikkatimi çekti. Derhal incelenmesini istedim. Reklam Kurulu tarafından incelenen bu balın üreticileri hakkında gerekli işlemler uygulandı." Reklam Kurulu, bu tür ürünleri pazarlayan şirketlere halkı kandırdığı gerekçesiyle 148 bin lira para cezası vermişti. Uyarılara rağmen reklam yayınını sürdüren televizyonlara da 148 bin lira para cezası verilirken ayrıca halkı aldatıcı olduğu tespit edilen ürünleri pazarlayan çeşitli firmalar da 155 bin lira para cezasına çarptırılmıştı. Küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırların kalkması, dünya markalarının çoğalmasıyla daha çok ürün ve hizmetin tüketiciye ulaştığını belirten Yazıcı, tüketici hukukunun, ekonomik olarak güçlü üreticiler karşısında zayıf ve örgütsüz tüketicinin korunması ihtiyacından doğduğunu ve böylece sadece tüketicinin değil, ülke ekonomisinin de korunacağını belirtti.

vATANDAŞI, HAK ARAMAYA TEŞVİK EDİYORUZ

Bakanlık, özellikle tüketicinin korunması hakkında kanun başta olmak üzere ürün güvenliği kanunu ve bilgi edinme kanunu ile sigortacılık, bankacılık, elektrik, doğalgaz, gıda gibi alanlarda bir dizi düzenleme gerçekleştirdi. Bunların bazıları konusunda dünya standartlarının önüne geçildiğinin altını çizen Bakan Yazıcı, "AB ülkelerinde garanti süresi 1 yıl iken ülkemizde 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ayrıca ülkemizde garanti belgelerinin Bakanlık tarafından onaylanması uygulaması vardır. AB ülkelerinde, Reklam Kurulu gibi sadece ticari reklam ve ilanları inceleyen bir organ bulunmamaktadır. Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nin bağlayıcı karar alması ise ileri olan başka bir uygulamadır. Ayıplı mallarla ilgili olarak zararın tazmin edilme biçimiyle ilgili seçme hakkı tüketiciye verilmiştir. Tüketicilerin korunmasının en iyi yolu, onları sahip oldukları yasal haklar konusunda bilinçlendirmek, haklarını aramaları konusunda teşvik etmek ve yönlendirmektir. Zira hak arandıkça haksızlıklar azalacaktır." diye konuştu.

Mağdur olan tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için 4077 sayılı kanun ile tüketici uyuşmazlıklarının çözüm mercileri olarak gösterilen 'Tüketici sorunları hakem heyetleri' ve 'Tüketici mahkemeleri' bulunuyor. Bu kurumlardan 81 il 892 ilçede 975 adet bulunuyor. Yazıcı, kaymakamlıkta faaliyet gösteren hakem heyetlerine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmadığını da söyledi.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 13.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM