BASINDAN YAZILAR
Şirketlerin Beyan Dönemi Başladı / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Şirketlerin Beyan Dönemi Başladı / İsmail Kökbulut

 Şirketler 2011 yılı kazançları için 25 Nisan Çarşamba akşamına kadar Kurumlar Vergisi beyannamelerini verecekler.

 

Şirketler Kurumlar Vergisi beyannameleriyle birlikte birçok mali tablo ve formları bildirmek zorundalar.

Mali tablolar ve formların hazırlanması önemli

Şirketler 2011 yılında elde etmiş oldukları kazançlarının vergisini geçici vergi dönemlerinde ödediler. Nisan ayında verecekleri beyannamelerde vergi ödenmesinden daha önemli konu beyanname ekinde yer alan mali tabloların ve bildirimlerin hazırlanması.

Şirketlerin vergi dairelerine bildirecekleri en önemli mali tablolar ile formlar şöyle.

Bilanço, Gelir Tablosu ve Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formları.

Mali tablolar ile formların önemi, beyan döneminden sonra Gelir İdaresi'nce yapılacak analiz sonuçlarına göre şirketlerin vergi incelemelerine alınmalarından gelmekte.

Vergi incelemesine alınıp alınmamanız kendi elinizde!

Şirketlerin faaliyetlerini anlatan bu tür bildirimlerin doğru olması yanında titizlikle hazırlanması gerektiği açık. Yıl içerinde verilen beyannameler ve formlarda yer alan bilgi ve tutarların yılın tamamını kavrayanKurumlar Vergisi beyannamesi ve ekleri ile tutarlı olması gerekir.

Türkiye'de 664 bin 652 Kurumlar Vergisi mükellefi bulunuyor. Bu kadar şirketin mali tablolarının incelenmesi eskiden yıllar alırken şu anda çok kısa sürede çapraz denetimlere tabi tutulmakta.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

- Transfer Fiyatlandırması: Kanunun belirlediği ilişkili kişilerle mal veya hizmet alım ve satımı varsa, bu işlemlerde uygulanan fiyatın, ilişkili olmayan kişilere uygulanan fiyatla (emsal fiyat) uyumlu olması gerekli. Dolayısıyla ilişkili kişilerle yapılan işlemlerin tespit edilerek ve bu işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluğu sağlanmalı.

- Örtülü Sermaye: Yıl içerisinde ortak ve ortaklarla ilişkili kişilerden yapılan borçlanmaların hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılıyor ve bu borçlar için hesaplanan faiz ve kur farklarını gider yazılmasına izin verilmiyor.

- İştirak Kazançları İstisnası: Bir kurumun, tam mükellef başka bir kurumun sermayesinde payı varsa bu pay sebebiyle elde edilen kazançlar vergiden istisna.

- Gayrimenkul ve İştirak Hissesi Satış Kazancı İstisnası: En az 2 yıl süreyle sahip olunan gayrimenkul veya iştirak hissesi satılıp kazanç elde edilirse, bu kazançların %75'i belirli şartların sağlanması halinde kurumlar vergisinden istisna.

- Serbest Bölgelerden Elde Edilen Kazançlar: Faaliyet ruhsatı ve faaliyet türüne göre elde edilen kazançlar vergiden istisna tutulabiliyor. 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatı varsa, ruhsatta öngörülen sürenin sonuna kadar elde edilen kazançlar istisna.

- Ar-Ge İndirimi: Yapılan Ar-Ge harcamasının tamamı gider kaydedilebildiği gibi, aynı harcama tutarı kadar ikinci kez hesaplanacak Ar-Ge tutarı beyannamede çıkan kazançtan indirilebiliyor.

- Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar: Münhasıran bu bölgelerdeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar vergiden istisna.

- Bağış ve Yardımlar: Eğer yıl içerisinde bağış yapılmışsa, bağışın nereye yapıldığı ve mahiyetinin ne olduğuna bağlı olarak bağış tutarının belli bir kısmı veya tamamı kazançtan indirilebiliyor.

- Yatırım İndirimi Kazancın Tamamına Uygulanacak: Anayasa Mahkemesi 9 Şubat 2012 tarihli kararda "Vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın %25'ini aşamaz" cümlesini Anayasa'ya aykırı bularak yürütmesini durdurdu. Ancak kararın 2012 yılında yayımlanmasından dolayı 2011 yılı kazançlarına uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tereddüt vardı. Gelir İdaresi Başkanlığı e-beyanname sisteminde yayınlamış olduğu 16.03.2012 tarihli duyuru ile 2011 yılına ilişkin verilecek Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi'nde % 25'lik sınır dikkate almaksızın yatırım indiriminden faydalanabileceğini açıklayarak tereddütleri şirketler açısından da giderdi.
Dikkat edilmesi gereken daha birçok nokta var.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM