BASINDAN YAZILAR
Tasarrufu artırmadan dünyada 10 ekonomi arasına girmemiz zor - MuhasebeTR

Tasarrufu artırmadan dünyada 10 ekonomi arasına girmemiz zor

ünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'de tasarruf seferberliğine bankalardan da destek geldi. İki ayrı sosyal sorumluluk projesine imza atan Akbank, tasarruf bilincini geliştirmek ve özendirmek için kampanya başlattı. Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, "Hedefi yakalamak istiyorsak gerekli sermaye birikimini sağlamak gerekli." dedi.

Türk halkının son yıllarda azalan tasarruf eğilimini yeniden kazandırmayı amaçlayan Akbank 'Tasarruf Seferberliği' kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında Banka, iki ayrı sosyal sorumluluk projesiyle tasarrufları özendirmek için eğitimler verecek ve tasarruf bilincinin gelişmesine somut çözümler sağlayacak çeşitli ürünler sunacak. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, söz konusu kampanya ile Cumhuriyet'in 100. yılında, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine önemli bir destek vermek istediklerini dile getirdi. Ülke olarak bu hedefe ulaşmak için gerekli vizyona, isteğe ve insan kaynağına sahip olduğumuzu aktaran Tözge, "Bu hedefi yakalamak için verimliliği artırıcı yatırımlar yaparak yüksek büyüme rakamlarını yakalamamız ve bu yatırımlar için gerekli sermaye birikimini sağlamamız gerekiyor." dedi.

Son 20 yılda yurtiçi tasarrufların GSYİH'nin yüzde 22,4'ünden 2010 yılı itibarıyla yüzde 13,6'sına kadar gerilediğine işaret eden Tözge, "Bu oran 1980'den bu yana kaydedilen en düşük orandır. Cari işlemler açığı, tasarruf ve yatırım dengesizliğinin aynası. Yurtiçi tasarruf eğiliminin düşmesi, Türkiye'de yapılan yatırımların yabancı kaynaklarla finanse edilmesine yol açıyor, bu nedenle cari işlemler açığı büyüyor ve bu sarmal, ülkenin uzun vadeli kredi notu görünümünü olumsuz etkiliyor. Büyümenin finansmanında yurtiçi kaynakların payının artması ülke ekonomisinin kırılganlığının azalmasında çok önemli bir role sahip olacak." diye konuştu. IMF'nin 2010 yılı verilerine göre Türkiye, yüzde 13,6'lık tasarruf oranını ile Çin'in yüzde 53'lük, Hindistan'ın yüzde 34'lük, Güney Kore'nin yüzde 32'lik oranlara göre çok düşük kalıyor. Tözge, "Türkiye'nin yıllık yüzde 6 seviyesinde öngördüğümüz büyüme hızının sürdürülebilir olabilmesi ancak yurtiçi tasarrufların artırılması ile mümkün olabilecektir." sözlerine yer verdi. Tözge, yurtiçi tasarruflardaki azalışın en önemli kaynağının hane halkı tasarruflarındaki düşüş olduğunun altını çizdi. Kampanya çerçevesinde önümüzdeki günlerde iki ayrı projeyi başlatmaya hazırlanan Akbank, 'Yaygın Finansal Okuryazarlık Projesi' ile profesyonel eğitmenlerle toplumun geniş bir bölümüne finansal okuryazarlık kazandırmayı hedefliyor. Hedef kitle olarak kadınlar ile küçük esnaf ve tüccarlar belirlendi.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 06.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM