BASINDAN YAZILAR
250 Lira Kimlere Verilecek? - MuhasebeTR

250 Lira Kimlere Verilecek?

 

Bilindiği üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) tarafından, eşi vefat etmiş kadınlara nakit desteği programı başlatıldı.

Bu program kapsamında müstahak olan kadınlara aylık 250 liralık nakdi yardım yapılacak. Peki, bu yardım kimlere ve nasıl ödenecek? İşte detaylar...

· Yardımdan yararlanmanın temel şartı, resmi nikâhlı eşin vefat etmiş olması. Yani nikâhsız veya dini nikâhlı eşinden dul kalan kadınlar için yardım yok.

· Dul kalan kadının sosyal güvence kapsamında çalışmıyor olması veya SGK'dan gelir/aylık almıyor olması gerekiyor. Fakat diğer sosyal yardımları alıyor olmak dul aylığına engel sayılmıyor.

· Gelir durumu ve sosyal güvenlik bilgileri sorgulanan dul kadına 250 liralık aylık bağlanacak. Fakat eğer başvuru sahibi kadın çalışabilir durumdaysa, İŞKUR'a kaydı yapılacak. Kendisine uygun iş bulunduğunda çalışmaya başlamazsa aylığı kesilecek.

· Bağlanan aylık iki ayda bir kadının banka hesabına yatırılacak.

· Kadın evlenirse veya resmi nikâhsız olarak başka birisiyle birlikte yaşamaya başlarsa, çalışmaya başlarsa veya muhtaçlık durumu ortadan kalkarsa aylığı kesilecek.

· Bağlanan aylığın yanı sıra yakacak, yiyecek, giyecek, sağlık ve eğitim yardımları da yapılabilecek.

Şartları taşıyan bayanların, dul aylığı için bulundukları il veya ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları gerekiyor.

ASPB'den daha fazla bilgilendirme bekliyoruz

Ülkemizde sosyal güvenliğin primsiz (sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler) ayağını yürüten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı henüz çok genç ve hala teşkilatlanma sürecini yaşıyor. Fakat aynı zamanda sosyal devlet olmanın gereği olan programların çok önemli kısmını üstlenmiş durumda. Engelliler, yaşlılar, muhtaçlar ve dezavantajlı diğer toplum kesimlerinin gözü ASPB'nin üzerinde. Bu anlamda ASPB yönetiminden, Bakanlığın sağladığı tüm yardım ve hizmetlerle ilgili tek bir web sayfası oluşturup, hedef kitlenin ihtiyaç duyacağı her türlü bilgiye oradan ulaşmalarını sağlamalarını rica ediyorum. En azından bana gelen sorulardan böyle bir uygulamaya ihtiyaç olduğu anlaşıyor.

Eşinizi kimin çalıştırdığı önemli

Soru: Eşim Kosova'da çalışıyor ve Türkiye'den isteğe bağlı sigorta ödüyor. Sigortasını bu şekilde Türkiye'den isteğe bağlı ödeyebilir mi? İleride herhangi bir sorun çıkar mı? Derya Ç.

Cevap: Değerli okurum, normalde SGK'ya isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilmek için Türkiye'de ikamet etmek gerekiyor. Fakat eğer eşiniz bir Türk işveren tarafından Kosova'ya götürülmüşse, ikamet şartı aranmaksızın Türkiye'de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir. Ödediği bu primler SSK (4/a) kapsamında değerlendirilir. Ancak eşiniz yabancı işveren yanında çalışıyorsa, bu şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödeyemez. İlerde bir şekilde tespit edilirse, primlerinin iptali söz konusu olabilir.

Eşiniz borçlanma yapabilir

Soru: Sadettin Bey, eşim Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğreticilik yapıyor. 15.10.1989'dan günümüze kadar 1.890 gün SSK primi var. Eksik günleri borçlanmak için ne yapması gerekir? Fatma E.

Cevap: Fatma Hanım, eşiniz usta öğretici olarak çalıştığı sürelerin 30 günden eksik kalan günlerini borçlanarak hizmetine saydırabilir. Bunun için öncelikle il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünden, çalışmalarını gösterir belge alması gerekiyor. Bu belgeyle SGK müdürlüğüne başvurduğunda hizmet borçlanması yapabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM