BASINDAN YAZILAR
Ocak cari açık rakamlarını nasıl değerlendirmeliyiz? / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Ocak cari açık rakamlarını nasıl değerlendirmeliyiz? / Osman Arıoğlu

Türkiye Ocak 2012'de 6 milyar dolar cari açık verdi. Bu tutar beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşmiş oldu.
Bu durum karşısında ana hatları ile aşağıdaki değerlendirmeler yapılabilir.

· Cari açıktaki azalma trendi küçük de olsa devam ediyor.

· Düşüş trendi beklenildiği kadar iyi değil.

· Cari açığın beklendiği kadar azalmamasında petrol fiyatlarındaki artış rol oynamıştır.

· Ekonomide büyüme hızının önemli ölçüde düşmeye başladığı bir ayda cari açıkta yeterince düşüş olmamıştır.

· Petrol fiyatları ocak ayında 110 dolar civarında iken bu cari açık fazla olmuştur.

· Cari açığın neredeyse yarısı rezerv kaynaklardan finanse edilmiştir.

· Cari açık mal ithalatı ve ihracatı farkının üzerinde gerçekleşmiştir.

Yapılan bu değerlendirmelerin tamamında da doğruluk payı vardır. En son maddedeki değerlendirme normalde pek rastlanılmayan bir durum olduğu için öncelikle onun üzerinde duralım. Hemen ilk söyleyebileceğimiz bu durumun istisnai bir durum olduğudur. Cari açığa yönelik tahminlerin tutmamasında bu durumun da rolü olmuştur. Ama bu durumun bundan sonraki aylarda da aynen devam etmesini beklemiyoruz. Önemli ölçüde faiz giderleri ile faiz gelirleri arasındaki farktan kaynaklanmıştır. Zaten tutar da üzerinde durulmayacak kadar düşüktür.

Üzerinde durulması gereken ikinci önemli konu, geçen yılın son ayında başlamış olan döviz girişindeki duraklama ocak ayında da devam etmiştir. Bunun sonucu olarak ocak ayında cari açığın neredeyse yarısı rezerv kaynaklardan finanse edilmiştir. Bu durum sürdürülebilir bir durum değildir. Özü itibarıyla doğru olan bu değerlendirmeye katılmak için sadece iki aylık sonuç yeterli değildir. Bu durumun arka planında yatan özel nedenleri irdelediğimizde aralık ve ocak aylarının özellikle Yunanistan konusunun kritik bir hale geldiği, belirsizliklerin biraz fazla olduğu bu nedenle de yabancı fonların gelişmekte olan ülkelere yatırım yerine beklemeyi tercih ettikleri aylar olmuştur. Bunda AB ve ABD ekonomik gelişmelerine yönelik beklentilerdeki belirsizlikler de ayrıca etkili olmuştur.

Geldiğimiz noktada, Yunanistan tahvil takasına %85,8 oranında gönüllü katılım olmuş, Yunan mevzuatına göre ihraç edilen 177,2 milyar euro'luk bölümün tamamının takası zorunlu uygulama ile birlikte tamamlanmıştır. ABD istihdam verileri olumlu gelmiş, AB'de Portekiz ve İspanya'nın kritik durumu devam etmekle birlikte şu an için önemli bir risk oluşmamıştır. Üstelik AB Merkez Bankası piyasaları 529,5 milyar euro'luk ikinci fonlamasını da gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla artık yabancı fonların bekleme sürecinden yatırım sürecine doğru yöneleceğini söylemek yanlış olmaz.

Sonuç olarak, cari açık halen en önemli problem olmaya devam etmektedir. Bunun için yapısal önlemler birincil öncelik durumundadır. Açıklanacak teşvik tedbirlerinde bu yönde atılmış önemli bir adım olacaktır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM