BASINDAN YAZILAR
Vergi Yükünde En Düşük 6. Ülkeyiz - MuhasebeTR

Vergi Yükünde En Düşük 6. Ülkeyiz

 Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye'de vergiler yüksek" algısının dolaylı vergilerdeki sorundan kaynaklandığını kaydetti.

KAHRAMANMARAŞ- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi yükü açısından en düşük 6. ülke konumundayız. Aslında algılandığı gibi Türkiye'deki vergi yükü o kadar yüksek değil" dedi

 

Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı, Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası, Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "Vergi Rekortmenleri Ödülleri" töreni, Kahramanmaraş Ramada Hotel'de gerçekleştirildi.

 

Şimşek, törendeki konuşmasında, vergi ödeyerek ödül almaya hak kazanan "kahraman" mükellefleri kutladı. Kahramanmaraş'ın son yıllarda "Anadolu kaplanı" olarak çok dinamik hızla geliştiğini ve ülkemizin yükselişine önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı

 

Türkiye vergi yükü açısından en düşük 6. ülke konumunda

"Türkiye'de vergiler yüksek" algısı olduğunu, bu algıyı besleyen birkaç tane doğru gözlem de olduğunu, ama bunun genel itibariyle doğru mu, yanlış mı olduğuna bakmak gerektiğini ifade eden Şimşek, 2010 yılında OECD'de 34 tane ülke olduğunu ve ortalama vergi yükünün yüzde 34 civarında olduğunu, Türkiye'de vergi yükünün ise yüzde 26 olduğunu bildirdi.

 

Şimşek, "Vergi yükü açısından en düşük 6. ülke konumundayız. Aslında algılandığı gibi Türkiye'deki vergi yükü o kadar yüksek değil" dedi.

Gelir ve kazançlar üzerindeki vergi bakımından da OECD ülkelerinin ortalamasının yarısı kadar vergi yükümüz olduğunu belirten Şimşek, dolaylı vergiler konusunda sorun olduğunu ve bu oranın OECD ortalamasının biraz üzerinde olduğunu, zaten "vergiler yüksek" algısının buradan kaynaklandığını kaydetti.

 

Dolaylı vergilerin toplam vergilere oranının yüzde 47,9 olduğunu bildiren Şimşek, "Sorun şurada; bizim toplam vergi yükü yüksek olmadığına göre o zaman doğrudan vergi yükümüz düşük. Bizim önümüzdeki döneme ilişkin en büyük hedefimiz vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak, daha çok kişiden daha makul düzeyde vergi toplamamız" şeklinde konuştu.

 

AK Parti hükümeti döneminde vergilerin ciddi oranda indirildiğini,Kurumlar Vergisi'ni yüzde 20'ye ve en yüksek Gelir Vergisi'ni yüzde 35'e düşürdüklerini anlatan Bakan Şimşek, asgari ücret konusunda çok önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Zaman zaman konuşulan "vergiyi çalışanlar ödüyor" konusuna değinen Şimşek, "Tabii ki herkes ödeyecek ama resme bakınca, Türkiye'de 6,5 milyon civarında asgari ücretli var. Asgari ücret üzerinden 2002 yılında yüzde 12,8 vergi alınıyordu, şimdi yüzde sıfır ile yüzde 5,3 arasında alıyoruz" dedi

 

"KDV ve ÖTV" oranlarının yüksek olduğu eleştirileri

Bakan Şimşek, "KDV ve ÖTV" oranlarının yüksek olduğu eleştirilerine değindi.

AK Parti hükümetleri döneminde tekstil, turizm, sağlık, eğitim gibi sektörlerde KDV'yi yüzde 18'de yüzde 8'e indirdiklerine, bazı gıda maddelerinde yüzde 8'den yüzde 1'e indirdiklerine dikkati çeken Şimşek, "'Aslında Türkiye'deki efektif KDV oranı yüzde 14,4. Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 20,7 ve kriz döneminde de Avrupa'da KDV oranları epey yükseldi" dedi.

 

Sorunun, akaryakıt ürünlerinde olduğunu ve Türkiye'de akaryakıt ürünlerine verginin yüksek olduğunu belirten Şimşek, 2002 yılında Maliye Bakanlığı'nın ödenen her 100 liralık benzin parasının 70 lirasını alırken, bugün ise vergi yükünün yüzde 57,9'a indiğinin altın çizdi. Şimşek, şunları kaydetti:

"Akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV, 2009'un sonundan bu yana 1 kuruş artmamıştır. Ama bu arada benzin fiyatları artamaya devam etti. 2002 yılında Türkiye'nin ithal ettiği bir petrolün varili 23-24 dolardı, şimdi ise 125-128 dolarları bulmuş. Neredeyse beş kat artmış. Böyle olunca ister istemez bu petrolü dolar cinsinden ithal ediyoruz. Vergiler hiç artmasa bile petrol fiyatları arttıkça, benzin fiyatları artıyor. OECD ülkeleri arasında bile Avrupa'da bile 5. sıraya düşmüş durumdayız. Bu ithal edilen bir ürün, burada vergi yükü yüksek. Ama bizim dönemde yükselmedi."

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 09.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM