BASINDAN YAZILAR
Kameraman Acildi Hiçbir Hastane Para İstememeliydi / Ali Tezel - MuhasebeTR

Kameraman Acildi Hiçbir Hastane Para İstememeliydi / Ali Tezel


5510 sayılı yasa ve Sağlık Uygulama Tebliği gereğince acil hastalardan ister SGK'yla sözleşmesi olsun ister olmasın hiçbir hastane tek kuruş para isteyemez. Hangi hastaların acil olduğu da Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde belirtilmiş durumda. Sevkli gelen hasta acildir

Gazetelerde okumuşsunuzdur. Meslektaşımız, kameraman Vedat Yayla (40) kalp krizi geçiriyor ve ilk müdahaleyi yapan kamu hastanesi, yoğun bakımı dolu olduğu için yoğun bakımı olan başka hastaneye sevk ediyor. Önce SGK ile sözleşmesi olmayan bir hastaneye gidiyorlar, hasta acil olduğu halde 10 bin lira isteniyor. Yayla, başka hastaneye götürülürken hayatını kaybediyor. İşte burada hata var. Zira, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Genel Sağlık Sigortası'nın hastane ve sağlık kuruluşlarında nasıl uygulanacağını anlatan Sağlık Uygulama Tebliği gereğince özel-kamu, sözleşmeli-sözleşmesiz tüm hastaneler, acil hastaları tek kuruş almadan muayene ve tedavi etmek zorundadır.
Bütün hastane ve sağlık kuruluşları SGK'yla sözleşmesi olsun ya da olmasın acil olan (24 saat içinde müdahale edilmesi gereken) tüm hastaları muayene ve tedavi etmek zorundadır. Hastadan veya hasta yakınlarından da tek kuruş para istenemez. Tüm acil sağlık giderleri hastanece SGK'ya fatura edilir.

HANGİ HALLER ACİLDİR?
Sağlık Bakanlığı'nın "Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması" konulu genelgesine göre;
1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,
2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,
3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,
4) Müşahede altına alınan vakalar,
5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar, acildir.

'YEŞİL ALAN' NEDİR ?
Acile başvuran ve yukarıda sayılan haller dışında kalanlar acil değildir ve "Yeşil Alan" hastası sayılır. Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve işlem yapılması esastır. Ancak muayene sonucunda Yeşil Alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 kodu ile tanımlanan "Yeşil Alan Muayenesi" kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlem, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Yani, acil olarak hastaneye gittiğinizde doktor "Bu acil hasta değil" derse sizi Yeşil Alan hastası sayıyorlar ve önce devlet hastanesi ise 5 lira, özel hastane ise 12 liralık muayene parası alıyorlar, ilaveten 3 liralık eczane ilaç parasını eczaneye gittiğinizde ödetiyorlar. Ayrıca Yeşil Alan muayenesi için SGK sizin adınıza hastaneye 23.9 lira ödüyor, acile gittiğiniz yer özel hastane ise sizden yüzde 70 oranında (17 lira) ilave ücret de talep ediyorlar.

DUL EŞLER EVLENMEDİKLERİ SÜRECE AYLIK ALIRLAR

Sayın Ali Tezel, Emekli Sandığı'ndan emekli olan eşlerden birinin vefatı halinde diğer eşin maaş durumu ne olur? Yani şunu söylemek istiyorum; ben bir kanser hastası (kemik iliği) olduğumdan, Emekli Sandığı'ndan emekliliğime yaklaşık 2 sene kala malulen emekli oldum. Benim ölmem halinde yine kendisi Emekli Sandığı'ndan emekli olan eşim, benim maaşımı da alabilir mi? Abdurrahman Görgün-Afyon
İster kadın olsun ister erkek, dul kalanlar vefat eden eşin, malullük, yaşlılık veya emeklilik aylıklarını evlenmedikleri sürece alabilirler. İkisinin de aynı yer veya kurumdan emekli olmasının önemi yoktur.

(Kaynak: Haber Türk | 06.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM