BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - 2006 yılını geride bırakırken - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - 2006 yılını geride bırakırken

Giderek yaşlanan dünya bir yılı daha geride bırakıyor. 2006 yılı ülkemiz açısından da ileride tarih bilimine emek verenler tarafından dikkatle incelenmesi gereken bir yıl olacaktır.

İç değerlendirimlere göre 2006 ülkemiz açısından kayıp bir yıldır. Ancak kanımızca böyle bir değerlendirme yapmak doğru değildir. Çünkü 2006 yılında ülke olarak yaşadıklarımız bir anlamda yön gösterici olmuştur.

2006 yılına girerken ülkemiz Avrupa Birliği'ne giriş süreci ile ilgili görüşmelerin heyecanını yaşamıştır. Ancak yıl boyunca çeşitli tarihlerde Avrupa Birliği liderlerinin olumsuz beyanat ve tavırları ile adeta ülkemiz halkının beklentileri bir anlamda köreltilmiştir.

Geçmişte özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın Avrupa Birliği ülkeleri üzerinde bırakmış olduğu olumsuz etki ve Türkiye'nin Kuzey komşularıyla olan siyasi ilişkiler nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklarda Türkiye'nin birliğe katkı sağlamaya yönelik olumsuz etki ve Türkiye'nin birliğe katkı sağlamaya yönelik girişimlerini unutmak mümkün değildir.

Genç Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ile olan siyasi ve ekonomik ilişkilerinde devamlı olumlu bir tavır takınmış, bu bağlamda da yakınlaşmayı tercih etmiştir.

Ancak Avrupalı birçok devlet adamına göre Avrupa, Avrupalılar'ındır. Bu düşünceyi aşabilmek çok zordur. Şimdi Türkiye bu görüşün doğru olmadığını kanıtlamaya çalışmaktadır.

Bu aşamada ümitler tükenmese bile Türkiye'nin Avrupalı olması artık belli bir beklentiye kalmıştır.

Diğer yandan dünya üzerinde yaşanan iklim değişikliği 2006 yılının son baharında şimdiye kadar yaşamadığımız bir kuraklıkla karşımıza çıkmıştır. Ülkemizde göller kurumaya başlamıştır. Bazı yer ve doğa bilimcileri tarafından Türkiye'nin çölleşeceği yönünde açıklamalar yapılmaktadır.

Dünyanın giderek ısındığı, bilinen bir gerçektir. Bu ısınmadan en fazla etkilenen ülkelerden birisi de Türkiye'dir. Dolayısıyla Türkiye bu gerçeği kabullenmeli ve ileriye yönelik olarak gerekli önlemleri almalıdır.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sorunları göz ardı etmek mümkün değildir. Son zamanlarda giderek belirgin hale gelen cari açık her ay artmaktadır.

Cari açığın hangi noktadan sonra ülke için risk oluşturabileceği konusunda bu güne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Cari açık bu nedenle ülkemiz için çok risklidir.

Cari açığı dikkate almayan ülkeler zaman içersinde beklenmedik sorunlarla karşılaşmışlardır.

Türkiye'de halen ekonomi üç ayrı konuya göre değerlendirilmektedir. Borsa, faiz ve kur ülke ekonomisi açısından çok önemlidir. Ancak bu konularda borsa endeksinin artması, faizlerin belli bir düzeyde seyretmesi, milli paranın giderek değer kazanması, hervakit ekonominin rayında olduğunu göstermektedir. Kaldı ki Türkiye halihazırda dünya ülkeleri içersinde en yüksek reel faizi ödeyen bir ülkedir.

Yüksek faiz ve belli bir aralıkta seyreden kurlar ülkemize sıcak para (kaygan para) akımına neden olmaktadır. Bu bağlamda kurlar düştükçe sanal olarak artan milli gelir rakkamları ve kişi başına düşen gelir övünç kaynağı olmaktadır. Ancak bu değerlendirme de yanıltıcıdır.

Ekonominin yabancılaşması konusunda yeteri kadar tartışma açılmamakta ve daha vahimi bu konuda toplumsal duyarsızlık sürmektedir.

Son olarak sosyal güvenlik konusunda topluma reform olarak tanıtılan ve şimdilik kısa bir süre ertelenmiş bulunan mevcut yasal düzenlemenin kendi içersinde olan tutarsızlıklar ile sistemin yara alması, ekonomik ve sosyal çöküntünün ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaların da yetersiz olduğunu söylemekte yarar olacaktır.

Dünya ekonomisi'de 2007 yılına bazı belirsizliklerle girmektedir. Mevcut olumsuzluklar risk faktörünü arttırmaktadır.

Yaşlı dünyamızın gerek doğal yapısındaki değişimler ve gerekse ekonomik sorunları önümüzdeki yıl büyük bir olasılıkla daha da artacaktır. Ancak yaşam sürecektir.

Tüm olumsuzluklara karşın beklentilerde iyimser olmak ve geleceğe umudla bakmak zorundayız.

Bu bağlamda giden yıla güle güle derken, gelecek yılın iyiliklerle dolu olmasını dilemekteyiz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 29.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM