BASINDAN YAZILAR
Memur Zammı Alt Komisyona Takıldı - MuhasebeTR

Memur Zammı Alt Komisyona Takıldı

 BDDK, Türk bankalarını bilgi hırsızlığına karşı testten geçirdi. Ünlü dolandırıcı ‘Parsadan’ gibi çakma genel müdür kılığına giren görevliler, müşterilerin bilgisini istedi, bazı bankacılar sınıfta kaldı.

Küresel krize rağmen elde ettikleri kârlarla Avrupa’nın dev bankalarını kıskandıran Türk bankalarının, ünlü dolandırıcı Parsadan testinden geçirildiği ortaya çıktı. Banka personelinin, ‘bilgi hırsızlığına’ karşı duyarlılıklarını ölçmek için, görevliler genel müdür kılığında bankacılardan müşterilerin bilgilerini istedi. Yapılan testten, bazı bankaların personeli geçerken bazıları da çakma müdürleri gerçek sanarak bilgileri verdi.

Avrupalılar teste şaşırdı

Bankaların  ‘Parsadan testi’ BDDK’nın geçtiğimiz yıl bankalara getirdiği ‘hacker testi’ zorunluluğu kapsamında yapıldı. Testleri, TÜBİTAK gerçekleştirdi. Tüm bankaların bilgisayar sistemlerini siber saldırılara karşı dayanıklı olup olmadığını ölçen TÜBİTAK, testler kapsamında bazı personelini müdür kılığına sokarak, bankaların bilgi casuslarına karşı duyarlı olup olmadığını da ölçtü. Yapılan testlerin sonuçları ise geçtiğimiz ay BDDK’ya sunuldu. BDDK da raporlarda yer alan eksiklikleri tek tek belirleyerek, bankalardan eksiklikleri giderilmesini isteyecek. Ancak gelen raporlarda bankaların sistemlerinin, hacker’lara karşı dayanıklı olduğunu gösterdi. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalar da teste tabi tutuldu. Testi duyan Avrupalı bankaların ise teste şaşırdıkları öğrenildi.

BDDK en güvenli kurum oldu

Öte yandan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), TÜBİTAK ile birlikte gerçekleştirdiği ‘siber güvenlik tatbikatının’ da sonuçları netleşti. Buna göre, 41 kamu kurumunun katıldığı siber saldırı tatbikatından sadece 4 kamu kurumunun bilgisayar sistemi geçebildi. Testi geçen dört kurumdan ikisi ise, BDDK ve Merkez Bankası oldu. BTK’nın tatbikatla ilgili hazırladığı raporda, testten geçen kurumların isimlerini gizlemesi, kamu kurumları arasında tartışmaya yol açtı. Bu durum, testten geçen kurumlara karşı haksız eleştirilerin yapılmasına yol açtı.

Memur zammı alt komisyona takıldı

Yaklaşık 2.5 milyon memurun merakla beklediği toplu sözleşme yasa tasarısının alt komisyon çalışmaları geçtiğimiz hafta tamamlanamadı. Bu da memur zammının Nisan ayına yetişmesini riske soktu. Ekonomi yönetimi, tasarının Meclis görüşmelerinin Şubat ayı sonuna kadar tamamlanacağını ve toplu görüşmelerin de Mart ayı içinde yapılacağını tahmin ediyordu. Ancak alt komisyonun çalışmalarının uzaması, ekonomi yönetiminin hesabını da bozdu. Alt komisyonun raporunu bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunması bekleniyor. Raporun sunulmasının ardından tasarı üst komisyonda ele alınacak. Komisyonun ardından da tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine başlanacak. Tasarı en son aşamada ise Cumhurbaşkanı’nın onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girecek. Tüm bu işlemlerin 10 gün içinde tamamlanması imkansız olarak görülüyor. Ayrıca bu sürecin tamamlanmasının ardından toplu sözleşme süreci başlayacak. Bu sürecin de en az bir ay sürmesi bekleniyor. Dolayısıyla, bu takvime göre, zamların Nisan ayına yetişmesi zor görünüyor.

Maliye’de istifa rüzgarı esiyor

Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren dört birimin tek çatı altında toplanmasını gazetelere verdikleri ilanlarla protesto eden hesap uzmanları ve müfettişler, kurumdan istifa etmeye başladı. Denetim birimlerinin tek çatı altında toplanmasının ardından istifa eden denetim elamanı sayısının 40’a ulaştığı öğrenildi. Maliye’den istifa eden hesap uzmanı ve müfettişlerin büyük kısmının ise mali müşavirliğe başlaması dikkat çekti. İstifaların önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.

Katarlı damat Denizbank’tan başlık parasında indirim istedi

Belçika merkezli Dexia ile Katar merkezli Qatar National Bank’ın (QNB), Denizbank’ın satışı konusundaki pazarlıkları sürüyor. Şubat ayı içinde tamamlanması planlanan satış görüşmelerinde, fiyat konusunda anlaşma sağlanamadığı bildirildi. Bankacılık kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Dexia Denizbank için yaklaşık 4 milyar dolar istiyor. Katarlı QNB ise banka için 3 milyar dolarlık teklifte bulundu. Katarlı damadın fiyatını yükseltmesi, Dexia’nın ise fiyatını biraz daha düşürmesi bekleniyor. Banka yönetimi ise satış sürecinin uzamasından rahatsız. Banka üst yönetimi, Dexia’dan satış gerçekleşmezse sermayenin arttırılmasını istedi. Dexia ise banka yöneticilerinden biraz daha beklemelerini istedi. 

(Kaynak: Star Gazetesi | 20.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM