BASINDAN YAZILAR
Geriye dönük teşvik olmaz / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Geriye dönük teşvik olmaz / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, Aralık 2011 ayında bir bayan işçi alımı yaptık ancak unutkanlıktan bu işçinin şartları uymasına rağmen 6111 kanuna ait teşvikten yararlandırmadık ve Aralık 2011 aylık primini normal işçi gibi teşviksiz gönderdik.
Bu durumda; aralıkta işe aldığımız ancak teşvikten yararlandırmadığımız işçiyi Ocak 2012 ayından itibaren teşvikten yararlandırabilir miyiz? Aynı durumda olan bir de özürlü (%60) işçimiz var bu işçi de Mart 2011'de girdi ancak henüz özürlü teşvikinden yararlanmadı, şimdi başvursak faydalanabilir miyiz? E. Bahçeci

Cevap: Değerli okurum, işe alınan işçinin teşvik kapsamında bildirilebilmesi için son altı ayda SGK'ya bildirilmemiş olması, yani işsizlerden seçilmesi gerekiyor. Siz söz konusu çalışanı teşviksiz olarak bildirdiğinize göre, aradan altı aylık boş zaman geçmeden aynı çalışanı teşvikliye çeviremezsiniz. Ancak özürlü personelle ilgili teşvikte böyle bir kural bulunmuyor. Dolayısıyla özürlü işçinizi, bundan sonra teşvik kapsamında bildirmeye başlayabilirsiniz.

İnşaatta ödenen fazla primler geri alınamaz

Soru: Yapılan bir inşaata ait SGK'ya bildirilen işçilik bildirimi, hesaplanan işçilik bildiriminden fazla ise yani fazla prim ödenmişse bunun herhangi bir SGK prim ödemesinden veya vergi ödemelerinden mahsubu söz konusu mudur? Ö. Efe

Cevap: Değerli okurum, ihale konusu işlerde veya özel bina inşaatlarında SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılır. Yani söz konusu işlerle ilgili SGK'ya bildirilmesi gereken 'asgari' sigorta primi tutarı tespit edilir. Eğer işveren tarafından bu tutarın altında bildirim yapıldıysa, aradaki fark işverenden istenir. Yok eğer işverenin ödediği işçilik, asgari tutarın üzerindeyse bu fazla tutar iade veya başka borca mahsup edilmez.

5400 günle emekli aylığı bağlanır

Soru: 10 yıldır İngiltere'de yaşayan ve çalışmayan bir ev hanımı emekli olabilir mi? Hangi belgeler gereklidir? Olursa ne kadar para ödemeli ve nereye başvurmalıdır? D. Dede

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz bayanın Türkiye'de herhangi bir çalışmasının olup olmadığını belirtmemişsiniz. Ben Türkiye'de çalışmasının olmadığını varsayarak cevaplıyorum. Bu kişi yurtdışında geçen sürenin tamamını borçlanabilir. Borçlanmak için İngiltere çalışma ataşeliğine veya Türkiye'de bulunduğu sırada SGK müdürlüklerine başvurması yeterli. Toplamda 15 yıllık (5400 gün) prim ödemesi yaptığında ve 58 yaşını tamamladığında aylığa hak kazanır.

'Alamancı'ya iyi haber

Almanya'dan veya Bulgaristan'dan emekli olup da Türkiye'de ikamet eden vatandaşlarımız, emekli maaşlarıyla ilgili bazı sorunlar yaşıyordu. Bu vatandaşlarımızın aylık ödeme işlemleri TC kimlik numaraları üzerinden yapılmadığından, en küçük bilgi değişikliğinde aylıkları kesilebiliyordu. Ayrıca Almanya'ya yılda bir kez, Bulgaristan'a ise iki yılda bir, yaşadıklarına dair bildirim yapmaları gerekiyordu.

SGK'nın yürüttüğü çalışmalar sonucu, bundan sonra işlemler TC numaralarıyla yapılacağından, aylık kesintisi yaşanmayacak. Ayrıca nüfus verileri de otomatik güncelleneceğinden, yaşadıklarına dair belgeleri vermelerine de gerek kalmayacak. Düzenlemeyle binlerce gurbetçimizin mağduriyeti önlenmiş oldu.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM