BASINDAN YAZILAR
Maliye'nin verdiği görüşler mükellefi vergiden kurtarmaz - MuhasebeTR

Maliye'nin verdiği görüşler mükellefi vergiden kurtarmaz

 

 

'Peçeleme'de son 6 gün

Maliye'nin "Petrol Ofisi'nde peçeleme ile vergi kaçırıldı" raporu bu hafta işleme konmazsa zaman aşımına uğrayacak.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün raporu, bu hafta ilgili vergi dairesine tahsil edilsin diye göndermesi bekleniyor. Bu arada vergi kaçağı olmadığını söyleyen Doğan Holding Başkan Vekili İmre Barmanbek'in "Maliye'den görüş aldık. Böyle rapor yazılamaz" sözlerini vergi uzmanları doğrulamadı: "Benzer uygulama yapıldı. Vergisi ödendi."

 

 

Maliye'nin verdiği görüşler mükellefi vergiden kurtarmaz

1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı tespit edilen şirket, Petrol Ofisi'nin düzenlediği toplantı ile ortaya çıktı. Petrol Ofisi Yönetim Kurulu üyesi İmre Barmanbek "İnceleme elemanları Maliye'nin muktezasını dikkate almalı" dedi. Ancak muktezalar mükellefi sadece ödenmeyen verginin cezasından kurtarabilir. Oysa verginin kendisi geçerliliğini korur.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı tespit ettiği şirket, Petrol Ofisi kurmaylarının bir basın toplantısı düzenlemesi ile ortaya çıktı. Petrol Ofisi yönetimi cumartesi günü Sabah gazetesinde yer alan haberin ardından öğle saatlerinde apar topar biraraya gelerek, bir basın toplantısı organize etti. POAŞ kurmayları, "SABAH'ın haberine konu olan şirket biziz, bizi tarif ediyorlar" diyerek gazetecilerin karşısına çıktı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, CEO'su Jan Nahum ve Finansman Direktörü Hüseyin Keçeci, söz konusu haberin yazılmasının vergi mahremiyetine girdiğini savundular. Raporun içeriğine yönelik bilgisi olmadığını söyleyen Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, haberde yer verilen bilgilerin yanlış ve yanıltıcı olduğunu iddia etti. Barmanbek'in açıklamaları ve gazetecilerin soruları üzerine verdiği cevaplardaki tutarsızlıklar ise dikkat çekti. İşte Barmanbek'in sözleri ve çelişkili ifadeleri:

* "Okunma sürecinde bile olup olmadığı belli olmayan bir rapor basına yansıdı." SABAH gazetesinde yer alan haberin ayrıntılarında bir şirket hakkında yazılan GKR 2006/89189 sayılı raporun Gelirler Kontrolörleri İstanbul Grup Başkanlığı Rapor Okuma Komisyonu'na ağustosta gittiği belirtiliyordu. Ayrıca söz konusu rapor 29 Kasım 2006 günü Ankara'ya Gelir İdaresi Başkanlığı'naSabah gazetesinin haberiyle ortaya çıkardığı 1.2 milyar YTL’lik Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağı dün Meclis’te milletvekillerinin de gündemine oturdu.gönderildi. Söz konusu raporu ham haliyle 6 ay, detayları gazetemize 3 ay önce ulaşmasına rağmen, SABAH gazetesi olarak süreç tamamlanmadan 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı iddiasıyla yazılan raporu haber haline getirmedik.

* "Maliye'den mukteza aldık. Bunlar 1998 ve 1995 tarihli. Kanun değişmezse yeni bir mukteza almaya gerek yok. İnceleme elemanlarının muktezayı dikkate almaması söz konusu olamaz." Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili İmre Barmanbek, kendisi de eski bir inceleme elemanı olarak bir ayrıntıyı basın toplantısında vermekten kaçındı. Muktezaya (Vergi idaresi tarafından kanunların daha iyi anlaşılması için mükelleflerin sorduğu sorulara yazılı olarak verilen yanıt) rağmen inceleme yapılabilir. Mukteza, mükellefi en fazla vergi cezasından kurtarabilir. Ancak tarh edilen vergi miktarı vergi mahkemeleri ve Danıştay'dan onay çıkarsa geçerliliğini korur. Üstelik Barmanbek'in ifade ettiği söz konusu muktezaların alındığı tarihte İş-Doğan şirketi faaliyete dahi başlamamış Hür İthalat ve Pazarlama adı ile ticari sicile kayıtlı bulunmaktadır. Yine İş-Doğan'ın Petrol Ofisi'ni satın aldığı ve ardından kendisini birleştirdiği tarihte 1995 ve 1998'den çok sonra gerçekleşmişti.

* "Böyle bir rapor varsa, sonunda ceza çıkarsa, vergi mahkemeleri ve Danıştay'da tasdik edilirse 2001 nedeniyle zamanaşımınauğramaz." Gelirler kontrolörlerinin hazırladığı rapor, 2001'deki işlemleri incelendiğinden 31 Aralık 2006'ya kadar vergi dairesine ulaştırılmazsa 5 yıllık zamanaşımı dolar. Rapor vergi dairesine giderse, mükellefe tebliğ edilir. Mükellef rapora itiraz edebilir, uzlaşmayı isteyebilir veya vergi mahkemesine başvurabilir. 2006'da 2001 defterlerinin saklama zorunluluğu ortadan kalktığından, cezanın uygulanması veya mahkeme aşamasında, takip zorunluğu oluşabilir.

* "Vergi mahremiyeti ihlal edildi. Bu konudan ötürü küçük yatırımcılar zarar görebilir." Sabah gazetesinin haberinde şirketin ne adına ne de faaliyet gösterdiği sektöre ilişkin bilgi verildi. Haberde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağını tespit ettiği belirtildi. Haberde vergi kaçağı tespit edilen dosyanın 5 yıllık zamanaşımına uğrayacağına dikkat çekildi. Üstelik Barmanbek'in söylediği gibi haberde birleşmenin yasalara aykırı olduğuna ilişkin bir ibare de yoktu. Ve yine sözü geçen şirketin satış ve birleştirilme tarihine ilişkin gün, ay ve yıl bilgilerine de haberde yer verilmedi. Haberde tüm bu detaylara Barmanbek'in de sözünü ettiği vergi mahremiyeti esaslarını ihlal etmemek için dikkat edildi. İsmi, faaliyet konusu verilmeyen bir şirketin küçük hissedarlarının da adını bilmedikleri bir şirtketin vergi kaçağının tespit edilmesinden zarar görmesi mümkün değildir.

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 25.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM