BASINDAN YAZILAR
Euro:1, Dolar:1, Altın:2 / Ufuk Çömez - MuhasebeTR

Euro:1, Dolar:1, Altın:2 / Ufuk Çömez




 İçinde bulunduğumuz 2012 yılının ilk günlerinde ülkemizde geleneksel yatırım araçları olarak adlandırabileceğimiz, Euro, Dolar ve altın fiyatları üzerinde bir çok tahmin yapılmaktadır. 

Tahminleri yapanlar teknik, siyasi, toplumsal birkaç parametreyi göz önünde bulundurup birçok rakamdan bahsederler. Ben ise bugün size tahmin yaparken ve yatırımlarınızı yönlendirirken göz önünde bulundurulacak, sizi fazla yormayacak ve bir sürü rakamla kafanızı karıştırmayacak basit bir göstergeden bahsedeceğim.
Yatırım aracının türü ne olursa olsun, gücü sahibinin gücüne bağlıdır. Eğer yatırım aracının sahibi ekonomik anlamda güçlü ise ve gelecek vaat ediyorsa, sahibi bulunduğu yatırım aracının gücü de fazla olacaktır. Yatırım aracının güçlü olması ve tüm dünyada geçerli bulunması, itibar görerek yatırımcısına para kazandırması anlamına gelir. Yatırım aracının sahibi zayıf ise; sahibi bulunduğu yatırım aracı da dünyada itibar görmeyecek, sahibinin geleceğinden endişe edildiğinden talep almayacaktır. Talep almayan bir yatırım aracı ise diğer şartlar sabitken değer kaybederek yatırımcısının kendisine yönlendirdiği parayı eritecektir.

Ülkemiz ekonomisinde kullanılagelen geleneksel yatırım araçlarının sahiplerinin gücü, gelecekte yapmayı planladıkları konusundaki beyanları ve diğer küresel gelişmeler dikkate alınarak tahminlerde yol gösterici olabilmektedir.
Euro’nun gidişatı konusunda bir tahminde bulunmak için Euro’nun sahibine bir bakalım. Avrupa Birliği (AB), başkenti Brüksel gözüken ancak gerçek sahibi, yönlendiricisi ve başkenti Berlin olan tarihin en önemli projelerinden biridir. Ancak son zamanlarda hepimizin izlediği gibi AB ülkelerinde art arda meydana gelen ekonomik krizler ve uluslar arası kredi değerlendirme kuruluşlarının not düşürmeleri bu projeyi derinden sarsmaktadır.

Zira bu projenin en temel amacı ekonomik entegrasyondur ve günümüz ancak güçlü ekonomilere rahat yaşam imkanı vermektedir. Euro, AB’nin (bence Almanya) sahibi bulunduğu, uluslar üstü bir para birimi. Bu para birimi hem AB’nin ABD’nin karşısına çıkardığı en somut ve güçlü ekonomik rakip, hem de bu birliğin en büyük başarısı (idi). Ancak yaşanan krizler euro bölgesindeki ülkelerde bile bu para birimini tartışılır hale getirmiştir. Hali hazırda Yunanistan ve İtalya krizleri tüm operasyonlara rağmen bitirilememiştir. İMF’nin AB bölgesi için büyüme tahminleri revizelerle küçülmektedir. Kredi ve yatırım yapılabilirlik notu düşüşleri devam etmektedir… Almanya bu karmaşada sahibi bulunduğu muhteşem projesini sürdürebilmek için yardım paketleri açıklayadursun bu paketlerin de sona ermesi ve euronun zayıflaması kaçınılmazdır. Kısa vadede Euro’nun ortadan kaybolması imkansız olsa da bu göstergeler ışığında 2012 yılında Euro’nun genel itibariyle durağan bir görüntü çizmesi, yatırımcısına diğer yatırım araçlarına nazaran daha çok para kazandırması imkansızdır. 

İkinci yatırım aracı olan Dolar dünyadaki bazı ülkeler tarafından milli para olarak kullanılması, dünya ticaretindeki geçerliğinin çok yüksek olması, prestij göstergesi olarak algılanması sayesinde sadece ABD’nin gücü ve ekonomisinin seyrine bağlı değer değişmelerinden kurtulmuştur. ABD’de 2012 yılına genel bir bakış attığımızda, bu sene ülkede en çok konuşulacak olayın Başkanlık seçimleri olduğunu görüyoruz. Her ne kadar ABD’deki iki partili sistemde iki parti de temel politikalar üzerinde kendiliğinden bir uzlaşma içinde olsalar da seçimler ülkede az da olsa bir belirsizlik ve durgunluk hali yaratabilmektedir. Öte yandan finans piyasalarında faaliyet gösteren şirketler kendilerine 700 milyar dolar aktarılsa da krizin etkilerinden tam olarak kurtulduklarını söylemek mümkün değildir, işsizlik % 9’lar civarında, öte yandan 2012 yılında ABD ekonomisinin durgunluk yaşayacağını söyleyen yorumcular azımsanmayacak sayıdadır. Yani önümüzdeki dönemlerde şartlar böyle devam ederse ABD ekonomisinin büyük bir ivme göstermesi pek mümkün gözükmemektedir, diğer yandan ülke içinde ekonomik politikalara ilişkin tartışmalar olması kaçınılmaz gözükmektedir. Ancak dediğim gibi doların diğer bazı ülkelerce milli para olarak kabulü, dünya ticaretindeki gücü sayesinde değerinde hayret verici düşüşler olmasını çok güçtür. Olumlu ve olumsuz göstergeler karşılaştırılınca olumlu göstergelerin daha fazla olduğu, bu sayede doların altın kadar olmasa da yükselişte olacağını tahmin ediyorum.


Bir de altın var tabiî ki. Sahibine bakmak gerekirse; sahibi “insanlık” olan bu yatırım aracının ekonomide ilk kullanılma tarihini kesin olarak bilmek pek mümkün değildir. Ancak milattan önce olduğu herkesin malumudur. Elbette yatırım yaparken sadece yatırım aracının yaşına bakılmaz. Bazı dönemlerde yıldızı parlayan, sahibi gelecek vadeden yatırım araçları yatırımcılara hem güven telkin eder hem de para kazandırır. Ancak yukarıda bahsettiğimiz durumlar göz önüne alınarak 2012 yılı için altına yatırım değerlendirildiğinde; hangi ülke nasıl bir dinamikten etkilenirse etkilensin, bu dinamiklerin tüm dünya ekonomisini olumsuz etkilemesi durumunda bile altın ekonomiyi ıslah etme gücünü korur. İçinde bulunduğumuz yılda da altının yükseliş göstermesi kaçınılmazdır. Zira ülkelerin milli paralarında meydana gelecek değer değişiklikleri büyük küçük bütün yatırımcılar etkileyecektir. Bu durumda her zaman olduğu gibi güvenli liman altın olacaktır.

Ancak yılın ilk aylarında ekonomilerde büyük bir hareketlilik olacağı beklenmediğinden altın fiyatlarında da ilk aylarda değil yılın ilerleyen aylarında, muhtemelen ikici yarısında, yatırımcısına diğer yatırım araçlarından daha fazla kazandıracak yükselişler olacağını düşünüyorum.
Herkese doğru ve bol kazançlı yatırımlar diliyorum.

(Kaynak: Bursa Haber | 01.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM