BASINDAN YAZILAR
Bağ-Kur’lunun eş-çocuğuna sağlık yardımı / Resul Kurt - MuhasebeTR

Bağ-Kur’lunun eş-çocuğuna sağlık yardımı / Resul Kurt

4/B (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlardan 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcu bulunan ve tecil ve taksitlendirme talebi bulunmayan sigortalıların 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan, kanunun (60/g) bendi kapsamında tescil edilenler de prim ödeyebilecek. 4/B kapsamındaki sigortalılar, bakmakla yükümlü olduğu kişisi olarak sağlık yardımlarından faydalandırılmıyor.

Bu durumda olanların bakmakla yükümlü olduğu eş ve 18 yaş üstü çocukları SGK’ya genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunabilecekler. Talepte bulunduktan sonra gelir testi için ikametlerinin bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları halinde gelir tespiti sonuçlarına göre prim ödemek suretiyle veya primleri devlet tarafından karşılanmak suretiyle sağlık hizmetlerinde yararlanabilecekler.

İşsiz kocalar GSS primi ödemeyecek mi?

Geçen hafta okurumuz Yücel Özön’e verdiğimiz işsiz kocaların eşlerinden sağlık yardımı alabilmelerine bir çok okurumuz şaşırmış. Gerçekten de işsiz kocalar çalışan/emekli olan yani sosyal güvencesi bulunan eşlerinden sağlık yardımı alabiliyor.

Genel sağlık sigortasında, sigortalı olarak çalışan, isteğe bağlı sigorta primi ödeyen veya SGK’dan emekli aylığı alan kişilerin çalışmayan, emekli olmayan, isteğe bağlı sigorta primi ödemeyen  diğer bir deyişle sosyal güvencesi olmayan eşi de hak sahibi olarak sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir.

Yani bu durumda olan erkekler, eşleri üzerinden sağlık yardımı alabileceklerdir. Bunun için SGK müdürlüklerinde aktivasyon yaptırmaları gerekmektedir.

Çocukların GSS primi

1 Ocak’ta yürürlüğe giren zorunlu GSS uygulamasında okurlarımızın soruları bitmiyor. Her gün binlerce soru gelmeye devam ediyor. Biz de ilginç olanları sizlerle paylaşıyoruz. En çok çocukların durumu merak ediliyor.

Üniversite öğrencileri 25 yaşını dolduruncaya kadar anne-babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar. Ayrıca kız çocuklarından 1.10.2008 itibariyle anne-babalarından sağlık yardımı alanlar da evli olmadıkları ve çalışmadıkları-emekli olmadıkları sürece yine anne-babalarından sağlık yardımı alabilirler.

Bu kişilerin her yıl öğrenci belgelerini sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermesi yeterli olacaktır. 1/10/2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanan kız çocukları ise 1/1/2012 tarihinden itibaren de sağlık yardımlarından, daha önce olduğu gibi sigortalı veya evli olmadığı sürece yaş şartı aranmaksızın faydalandırılacaktır.

18 yaşın üzerinde çalışmayan veya öğrenim görmeyen çocuklarla, 25 yaşın üzerinde erkek çocuklar, 1/1/2012 tarihi itibarıyla zorunlu olarak GSS kapsamına girecek olup, 60 (g) bendine göre resen tescil edilecektir. Bu kapsamdakiler, gelir testi yaptırmaları için ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekmektedir. Gelir testi sonucuna göre de prim ödeme yükümlüsü, devlet ya da kendileri olacaktır.

Özellikle part-time çalışan öğrencileri açıklamakta yarar var. Bir üniversite öğrencisi anne-babasından hak sahibi ise 25 yaşını dolduruncaya sağlık yardımı alabiliyor. Ancak part-time çalıştığı takdirde artık anne-babasından sağlık yardımı alamıyor. Diğer bir deyişle part-time çalışan öğrenciler anne-babasından sağlık yardımı alamayıp, zorunlu olarak genel sağlık sigortası primini 30 güne tamamlamak zorundadır. Gelir testinde çıkan tutarlara göre ya prim ödemesi veya primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerekecek.

 

(Kaynak: Star Gazetesi | 26.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM