BASINDAN YAZILAR
İhracatta rekor: 134,8 milyar dolar - MuhasebeTR

İhracatta rekor: 134,8 milyar dolar

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2011 yılı ihracatının 134,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini açıkladı. Böylece en son 2008 yılında yapılan 132 milyar dolarlık ihracat rekoru egale edilecek. Rekora ilişkin açıklama pazartesi günü yapılacak. Artan ihracata karşın cari açık azalmadı. Yılın ilk on ayında cari açığın 39 milyar doları enerji ithalatından kaynaklandı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2011 yılına ilişkin ihracat rakamının 134,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini, bununla ilgili resmi açıklamanın pazartesi günü yapılacağını söyledi. Yılmaz, 2015'te 200 milyar dolarlık ihracat hedefinin rahatlıkla üstüne çıkılabileceğinin görüldüğünü ifade etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde konuşan Cevdet Yılmaz, "İhracatta yeni bir rekora gidiyoruz. Pazartesi yeni rakamlar açıklanacak. 2011 için 134,8 milyar dolarlık bir ihracat tahminimiz vardı. İnşallah o civarda bir rakamın gerçekleştiğini göreceğiz." dedi. Üçüncü çeyrek sonuçlarına göre dış ticaretin ilk defa büyümeye az dahi olsa katkı sağladığını belirten Bakan Yılmaz, "Türkiye ekonomisi 8 çeyrektir art arda büyüyor. Üçüncü çeyrekte dış ticaretin ilk defa büyümeye katkısı oldu. Önümüzdeki çeyreklerde de bunu inşallah göreceğiz. Bu, cari açıkta olumlu seyir içine girildiğini gösteren bir işaret." değerlendirmesinde bulundu. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini anlatan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yerli ve yenilenebilir kaynaklar ve nükleer enerji ile enerji verimliliği konularının 2012 yılının gündemi olacağını ifade etti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yıl-maz'ın açıklamalarına göre 2010 yılında Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay yüzde 1'in altında. 2023 vizyonu bunun yüzde 1,5'a çıkarılması. Bunu gerçekleştiremezse 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılamayacak. Bunun için Türkiye'nin üretim yapısını düşük teknolojili ürünlerden yüksek teknolojili ürünlere dönüştürmesi gerekiyor. Bu yapılmadan katma değerli ürünlerin payını artırmak imkânsız. Türkiye'nin ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 3,4 düzeyinde. İhracatı artırmak için yeni liman projeleri gündemde. Bunlar Ege'de Çandarlı Limanı, Mersin'de konteyner limanı ve Karadeniz'de Filyos Limanı. Bakan Yılmaz, bu üç yeni limanla ilgili çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, 2023 ihracat stratejisi performans programı ve eylem planlarını tamamladıklarını, şimdi bu eylemleri hayata geçirecek teşvik politikalarına ihtiyaç olduğunu söyledi. İhracatın ilk 11 ayda yüzde 19,7 artış gösterdiğini kaydeden Büyükekşi, 2011'i Cumhuriyet tarihinin yeni bir ihracat rekoru kırarak kapattığını dile getirdi. Türkiye'nin en büyük dış ticaret açığını enerji ithalatından verdiğine dikkat çeken Büyükekşi, "2011'in ilk 10 aylık rakamlarına göre, bu alanda verdiğimiz açık 39 milyar dolar. Petrol ve doğalgaz yatakları son derece sınırlı olan Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kaynaklarına çok hızlı şekilde yönelmemiz gerekiyor. Yenilebilir enerjinin daha fazla teşvik edilmesi önemli bir öncelik." diye konuştu.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 30.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM