BASINDAN YAZILAR
2012'ye girerken dünyaya bakış / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

2012'ye girerken dünyaya bakış / Osman Arıoğlu

  Elbette ki 2012 yılının krizin daha az konuşulduğu, toplumsal refahın yükseldiği, geleceğe yönelik beklentilerin daha olumluya döndüğü bir yıl olmasını temenni ediyoruz. 
Dünyadaki gidişata baktığımızda 2012 yılının ilk yarısında karmaşa durumunun özellikle Avrupa cephesinde biraz daha devam edeceğini, birçok ülkede seçim yılı olduğu için ekonomiye yönelik verilerin mümkün olduğunca olumlu gösterilemeye çalışılacağı bir yıl olacağını söyleyebiliriz. Aslında özellikle Avrupa bakımından bu olumlu görünümün biraz daha gerçeğe dönüşüp dönüşmemesi açısından da ilk çeyrek önemli olacak. 

AB'de durum 

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) daha önce Başkan Mario'nun açıkladığı iki fonlamadan birinci bölümü gerçekleştirdi. Bankalara yüzde 1 faizle 3 yıl vadeli 489,2 milyar euro kaynak sağlandı. Aslında bu kaynak ilk bakışta krizde topun ağzında olan ülkelerin tahvillerine gitmedi.Yunanistan, İtalya gibi ülkeler yine büyük maliyetlerle borçlanmak durumunda kaldılar. Bu durumu iktisatta güzel bir örnek olarak verilen fare deneyi ile Ercan Kumcu pazartesi günkü yazısında çok güzel özetlemişti. Deney şöyle: 
İki grup fareden bir grup aç bırakılıyor, diğer grup ise düzenli iyi besleniyor. Daha sonra her iki grubun da önüne bol miktarda peynir konulduğunda, düzenli beslenen fareler karınlarını doyurup kenara çekildikleri halde, aç bırakılan fareler karınlarını doyurmadan önce kopardıkları parçaları yuvalarına götürerek stoklama yoluna gidiyorlar. Aslında şu anda Avrupa'daki bankaların durumu da buna benziyor. Bankalar yüksek getirili ama riskli ülke tahvillerine yatırım yapmaktansa bir süre beklemeyi tercih ediyorlar. Bu durum krizin daha çok hissedildiği ülkelerin borçlanma maliyetinin daha da artmasına neden oluyor. 
Bu durum 2012'nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru veya ikinci çeyreğinde biraz normale dönüşebilir. Gerçi burada da ülkeleri biraz ayrı değerlendirmek daha doğru olur. Yunanistan tahvillerine yatırım yapılması için borç yapılandırmasının gerçekleşip etkilerinin görülmesi beklenebilir. İtalya tahvilleri açısından daha erken talep canlanması söz konusu olabilir. Bu anlamda İtalya'da bugün ve daha ziyade perşembe günü gerçekleşecek tahvil ihalesi daha iyi bir yön gösterici olabilecektir. 

ABD'deki gelişmeler ve Çin-Japonya ticaret anlaşması 

ABD'deki duruma bakıldığında en son veriler ABD'de iyileşme yönündeki beklentileri güçlendirecek seviyede. En son kasım ayında 350 bin konut satışı ile ABD'de konut piyasasında beklentilerin bile üzerinde canlanma gözlendi. Ayrıca ABD enflasyon ve büyüme verileri de piyasa beklentileri doğrultusunda geldi. Önümüzdeki günlerde gelir vergisindeki indirim uygulamasının devam etmesine yönelik kararın parlamentodan geçmesiyle olumlu beklentiler daha da güçlenecektir. 
Buna karşılık dünyadaki ekonomik kriz bir yandan da yeni rezerv para tartışmalarını farklı boyutlarda da olsa sürdürüyor. En son Çin ile Japonya'nın aralarındaki ticarette Yen ve Yuan kullanılması yönünde gerçekleştirdikleri anlaşma bu yöndeki gidiş bakımından altı çizilmesi gereken önemli bir gelişme oldu. 
Türkiye konusundaki değerlendirmelerimizi cuma günü yapacağız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM