BASINDAN YAZILAR
İşletmenin yıl sonu işlemlerini ihmal etmeyin / Ahmet Yavuz - MuhasebeTR

İşletmenin yıl sonu işlemlerini ihmal etmeyin / Ahmet Yavuz

Sene sonuyla birlikte işletmelerin bir yıllık faaliyetlerinin gözden geçirilme dönemi de geldi.

 

Bu hem geçtiğimiz yılın işlemlerini gözden geçirmek, hem de sonraki dönem için bazı hazırlıkların yapılması bakımından önemli. Zaten malî mevzuat da bunu öngörerek yıl sonunda yapılacak işlemleri belirlemiş. Envanter de bu işlemlerden birisi. Envanter işlemi muhasebe kayıtlarıyla gerçek durum arasındaki farkın ortaya konulmasını sağlıyor. Yani sene içerisinde satılmış, kırılmış, bozulmuş olan bir mal veya ödenmiş olan bir borç, kayıtlarda hâlâ mevcut ve ödenmemiş görünüyor olabilir. Bu durum ancak sene sonunda yapılacak fiilî ve kaydî envanterle ortaya çıkacaktır. İşletmenin faaliyeti neticesinde malî durumun ne olduğunun görülmesi hem devlet, hem işletme ortakları, hem de diğer işletmeler açısından önemli. Ayrıca işyeri sahipleri de çalışanlarını her zaman kontrol edemediği için en basitinden sene içerisinde istenmeden oluşan kayıpları bile fark edemeyebiliyor. Bu sayede terslikler erkenden fark edilmiş olur ve tedbir alınır. Sene sonunda yapılan tespit, sonraki sayım veya tespit için de kullanılacağından ileriye müteallik de faydalı olacaktır. Envanter işleminden sadece stokların sayılması anlaşılmamalı. Envanterin bütün hesaplar için yapılması gerekiyor. Envanter sonrasında ayrıntılı bir şekilde listeler, tablolar vs. düzenlenmeli. Unutulmamalıdır ki işletmenin kârlılık durumunun doğru ve gerçekçi tespit edilmesi envanter ve değerleme işlemlerinin hatasız yapılmasına bağlı.

Bu yıl kullanılan defterlerin sene sonu itibarıyla yazdırılmasında fayda var. Bilgisayar ortamında tutulan bilgilerin silinme veya kaybolma riski unutulmamalı. Ayrıca 2012'de kullanılacak defterlerin tasdiki Aralık 2011'de yaptırılmalı. Yevmiye ve envanter defterleri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defterleri tasdik ettirilmeli. Defterlerin tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası sebebidir. Yine bu ihmal re'sen takdir sebebidir. Hatta bazı inceleme elemanları tasdiksiz deftere kaydedilen KDV'lerin indirimini reddedebiliyor. Bu yıl kullanılan kanuni defterler bitmemiş ve gelecek yıl da kullanılacaksa, bu defterlerin tasdik işlemleri 2012 Ocak ayı içinde yaptırılabilir.

 

 

 

2011'de mükellef ve sigortalılara hangi kolaylıklar getirildi?

Depremzedelere aylık bağlanması kolaylaştırıldı

Meydana gelen depremlerle ilgili olarak düzenlemeler yapıldı. Sigortalı ve hak sahiplerine aylık bağlanma imkânı getirildi. Bu doğrultuda aylık bağlanması için maluliyet ve ölümün deprem sebebiyle meydana gelmesi ve en az 30 gün prim veya 1 ay kesenek bildirilmiş olması gerekiyor. Böylece 1999'da yapılan düzenlemeye göre aylık bağlanma şartları kolaylaştırılmış oldu. Bunun yanında özellikle Bağ-Kur sigortalıların prim borcu olmama şartı da dikkate alınmayarak 30 gün ile aylık bağlanmasına imkân sağlandı. Ayrıca depremde yaralanan vatandaşlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacak. Deprem sonucu yaralananlara malullük aylığı bağlanabilmesi için hastanelerden sağlık raporu alınması ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ının kaybedildiğine ilişkin SGK Sağlık Kurulu'nca karar verilmesi gerekiyor.

Yabancı öğrenciler Genel Sağlık Sigortası kapsamında

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler Genel Sağlık Sigortası kapsamında aylık 30 gün üzerinden sigorta primine esas kazancın alt sınırından (100 TL civarında) Genel Sağlık Sigortası primi ödemesi yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle artık öğrenciler bu tutarın üçte biri civarında prim ödeyecek.

İlaç katılım payında SGK'ya düzenleme yetkisi verildi

Sağlık harcamalarında meydana gelen artışın ve israfın önüne geçmek amacıyla hekimlerce yazılan reçeteler dâhil olmak üzere reçetede yer alan üç kaleme/üç kutudan sonraki ilave her bir kalem/kutu ilaç için 1 lira olmak üzere katılım payı alınması hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yetki verildi. Ancak kutu hesabı yapılırken enjektable formlar, serum ve beslenme ürünleri ile SGK tarafından belirlenecek ilaçlar uygulama kapsamında değerlendirilmeyecek.

 

Tarım sektöründe çalışan kadınlara emeklilik imkânı

Tarım sektöründe çalışan kadınların mağduriyetleri söz konusuydu ve yargıya intikal eden birçok uyuşmazlık bulunmaktaydı. Yapılan yeni düzenleme ile 2 Ağustos 2003 tarihinden önce tarımsal faaliyette bulunan kadınların 'aile reisliği' tanımından kaynaklanan mağduriyetleri giderildi. Bu kapsamdaki kadınlar söz konusu tarihten önceki faaliyetleri için sosyal güvenlik kapsamına alındı ve mağduriyet giderilmiş oldu.

İşverene idarî para cezasında pişmanlığın kapsamı genişledi

İşverenlere idarî para cezalarına ilişkin olarak da kolaylık getirildi. Uygulamada sadece işyeri bildirgesinin verilmemesinden dolayı pişmanlık indirimi uygulanıyordu. Bunun kapsamı genişletilerek sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirgeleri ile kamu kurumlarının 5510 sayılı kanun uyarınca vermeleri gereken bildirgeler de pişmanlık indirimi kapsamına alındı. İndirimden faydalanılabilmesi için yükümlülüğün yasal süresi geçtikten itibaren 30 gün içinde yerine getirilmesi ve cezanın 15 gün içinde ödenmesi gerekiyor. Uygulamada 3'te 1 olan indirim oranı 4'te 3 olarak değiştirildi.

Emekli avukat ve noterlere ilişkin düzenlemeler

Yapılan son düzenleme ise emekli avukat ve noterlerle ilgili. 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na göre aylık bağlananlardan 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na tabi olan avukat ve noterlerden 2008 yılı Ekim ayı başından önce sosyal güvenlik destek primi kesilmediğinden, bu tarihten sonra da sosyal güvenlik destek primi kesilmemektedir. Yapılan düzenleme sonrasında ilgili maddenin yürürlük tarihinden itibaren 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmeyenler hakkında kesinti yapılacak.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 26.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM