BASINDAN YAZILAR
İşyerinde Verilen Hazır Yoğurt Yada Kahvaltılıkları Evine Götüren İşçinin İş Akdi Fesh Edilirse Ne Olacak? / Vedat İlki - MuhasebeTR

İşyerinde Verilen Hazır Yoğurt Yada Kahvaltılıkları Evine Götüren İşçinin İş Akdi Fesh Edilirse Ne Olacak? / Vedat İlki

 Sayın İlki ,

Ben Kurumsal bir şirkette işçi olarak çalışıyorum.İşverenimiz tarafından öğle yemeklerinde porsiyonluk 150 gr. olarak hazırlanmış kutu yoğurtlar veriyor.Aynı zaman da sabah kahvaltıları için çay paydoslarında paketlenmiş kahvaltı seti alıyoruz.

Ben bunları üç defa şirket dışına çıkartmak isterken kontrol esnasında Güvenlik görevlisine yakalandım.

Bu olaylardan dolayı İnsan Kaynakları tarafından tutanak tutularak ,savunmam alındı.İhtar verildi.

 

Geçtiğimiz Hafta başında bu işlemi bir kez daha yapmak isterken tekrar Güvenlik  görevlisi tarafından yakalandım.Ertesi günü işbaşı yaptırılmadan geçmişteki bu konudaki ihtarlarım önüme konularak İşveren tarafından iş akdimi tazminatsız olarak fesh etti.

 

Ben bunları yapmamam gerekirken maalesef yaptım.Tüm yalvarmalarıma karşılık iş akdim fesh edildi.Ben artık ne yapabilirim?İsmi Saklı.

 

Çalışanlar için birinci görev iş sözleşmesine göre hareket edilerek iş görme borcunu yerine getirmektir.

 

Bunu da yaparken doğruluktan ayrılmadan işverenin güvenini sarsmadan yerine getirmemiz gerekecektir.

 

Çalışanlar çalışma hayatı boyunca özellikle Kurumsal işyerlerinde çalışıyorsa işverene karşı objektif kriterler göre açık ve net davranışlar sergilemeleri onların lehine olmaktadır.

 

 

 

Örneğin:

 

Yukarıdaki satırları yazan işçi kardeşimiz kendisine verilenleri yemediğini bunları dışarıya çıkartmak istediğini bir dilekçe ile İnsan Kaynaklarına bilgi verse idi.İnsan Kaynakları yada yetkili amirler izin vermişse yemediği bu ürünleri evine götürebilir, orta da  böyle bir sıkıntılı durum olmazdı.

 

Oysa yukarıdaki olayı yazılanlara göre anladığımızda çalışan işçi işverene karşı dürüst davranmayarak işverenin güvenini sarsmıştır.

 

O halde İş ilişkisi karşılıklı güven esasına dayanır.Sürekli bir borç ilişkisi olup, bu güvenin sarsıldığı durumlarda, taraflardan böyle bir ilişkiyi sürdürmesini beklemek işin yapısına uygun düşmez.

 

Oysa İşçinin sadakat borcu işverenin işi ve işyeri ile ilgili hukuken haklı menfaatlerini korumak, zarar verici ve risk altına sokabilecek davranışlardan kaçınmayı gerektirir

 

4857/25.Maddesi Değerlendirildiği Zaman:

 

İşverenin Haklı Nedenle fesih hakkına ulaşıyoruz.

 

II/ Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

 

e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

 

Siz okurumun da İnsan Kaynakları tarafından iş akdiniz 25/II- (e) göre fesh edilmiştir;

 

25/II-(e) maddesine göre İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak,hırsızlık yapmak, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması sebebi ile iş akdiniz fesh uğramıştır.

 

Tabi ki dava açmanız saklı kalmak şartı ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.

 

Günümüzde bu tip olayları incelediğimizde çoğu zamanda bunlarla karşı karşıya gelmekteyiz.

 

Burada Önemli Olan Kriter Şu Olmalıdır:

 

İşveren gerek yemekhanesine ,gerekse firma içi duyuruların da,işyeri disiplin yönetmeliklerinde açık ve net olarak her türlü yiyeceğin firma dışına çıkartılmayacağı yönünde bir talimat vermiş ise işvereni haklı gösterecektir.

 

Örneğin:

 

Artan yemeklerin,bayat ekmeklerin,meyvelerin,tatlıların vs. işçinin götürmesi işvereninin aksi bir talimatı olmadıkça işyerinde bir olumsuzluğu yol açmaz.

 

Fakat işverenin bu uygulamaya izin vermeyen talimatına rağmen işçi bunu yapmakta ısrar ederse işverenin tazminatsız fesih hakkı doğar.

 

Şahsi fikrime göre siz bunu alışkanlık haline getirmiş iseniz, bununla ilgili özlük dosyanızda savunmanız alınmış ve bu işleri yapmamanız yönünde ihtarlarda düzenlenmiş ise, işçinin aynı davranışları birden çok kez tekrarlaması  işverene İş Kanunu’nun  25/II-h maddesi gereği ;

 

İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi iş sözleşmesini tazminatsız fesih hakkı verir.

 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yargı yoluna da başvurma hakkınızı kullanabilirsiniz.

(Kaynak: www.alitezel.com | 28.11.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM