BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Emekliler Normal Sigortalı Gibi Çalışabilir Mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - Emekliler Normal Sigortalı Gibi Çalışabilir Mi?

1963 doğumluyum ve yaklaşık 3 yıldan beri bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaktayım. öncelikle emekli maaşımı iptal ettirip, normal SSK'lı gibi çalışmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Bu hareket bana ileride emekli maaşında bir katkı sağlar mı? Emekli maaşı iptalinde SSK ile geriye dönük (ödenmiş emekli maaşlarının geri istenmesi) bir sorun olur mu? Son olarak şu anda çalışmakta olduğum iş yerinden kıdem tazminat hakkım var mı? Ramazan Karaduman

Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan yaşlılık aylığı alanların bir iş sözleşmesine dayanarak çalışmaya devam etmesi halinde iki seçenek bulunmaktadır. Bu sigortalılar yaşlılık aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışabilecekler veya sosyal güvenlik destek primi ödemeleri durumunda yaşlılık aylığı almaya devam ederek çalışabileceklerdir. Yaşlılık aylığınızı kestirip normal sigortalı olarak çalışmak istemeniz halinde ilgili sigorta müdürlüğüne tercih bildirim formu vermeniz gerekmektedir. Bu durumda, sizden SGDP ödeyerek çalıştığınız sürelerin emekli maaşının istenmesi söz konusu olmaz. Ancak, normal sigortalı gibi çalışmaya başladıktan sonra sizin emeklilik aylığınız kesilir.

Yaşlılık aylığı kesilerek çalışacak sigortalıların sigorta primine esas kazanç tutarları üzerinden normal sigortalılar gibi sigorta primi hesaplanacak, çalıştıkları süre zarfında prime esas kazançları üzerinden (normal sigortalıların ödedikleri prim oranları) prim alınacak ve bu sigortalıların prime esas kazanç tutarları ve çalışma gün sayıları ilgili aylık prim ve hizmet belgesinde gösterilecektir.

Yaşlılık aylığı kesilerek çalışmaya devam edenlerin işten ayrıldıkları takdirde yaşlılık aylığı verilmesi için tekrar yazılı talepte bulunması gerekir. Bu sigortalılara yazılı talep tarihine göre yeniden yaşlılık aylığı hesaplanır ve talep tarihini takip eden aybaşından itibaren ödenmeye başlanır. Bu aylık, önceden bağlanan yaşlılık aylığından fazla ise, hesaplanan yeni aylık üzerinden ödeme yapılır. Hesaplanan yeni aylığın eski aylıktan düşük olması halinde, eski aylık esas alınır.

Kıdem tazminatında, normal veya emekli işçi ayrımı olmayıp, Kanunda belirtilen nedenlerin birisinin bulunması halinde kıdem tazminatı ödenecektir. İşçinin bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik, veya malullük aylığı yahut toptan ödeme alması amacıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu olduğundan yeniden emekli aylığı bağlandığında kıdem tazminatı da isteyebilirsiniz.

İhbar süresi kullandırılan personelin istirahat raporu

İş sözleşmesini bildirimli olarak feshetmeyi düşündüğümüz personele, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesine göre çalışmış olduğu süreye denk gelen ihbar tazminatı ödemesinde bulunmayıp, ihbar süresini kullandırıp sürenin bitiminde iş sözleşmesini feshedebilir miyiz? Bu personel bildirim yaptıktan sonra yani ihbar süresi içerisinde rapor aldığı takdirde, rapor bu süreyi uzatabilir mi? Havva Ceylan

İş sözleşmesinin işçi veya işveren tarafından feshedilebilmesi için, işverenin işçiye işyerindeki kıdemine göre, ya belli bir süre önceden bildirimde (ihbarda) bulunulması ya da bu süreye ait ücretin (ihbar tazminatı) diğer tarafa peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Uygulamada, bu düzenlemeye ihbar süresi ve ihbar tazminatı denilmektedir. ihbar süresi başladıktan sonra işçinin istirahat raporu alması halinde ihbar süresi uzamayacaktır.

İş Kanunu'nun 17. maddesine göre işveren ya işçinin ihbar sürelerine ait ücretini peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedecek ya da ihbar süresi kadar işyerinde çalıştırarak günlük 2 saat iş arama izni kullandıracaktır.

İhbar süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için günde iki saatten az olmamak üzere ve iş arama izin saatlerini ayrı ayrı ya da işçinin isteğine bağlı olarak birleştirerek (toplu) kullanabilecektir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı ödeyecektir. Örneğin 28 saatlik iş arama izni bulunan ve saat ücreti de 3.-YTL olan bir işçinin, iş arama süresinde çalışması halinde, normal ücretine ilave olarak ayrıca 84.YTL daha ödeme yapılması gerekmektedir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 08.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM