BASINDAN YAZILAR
Gazeteciye yıpranma umudu / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Gazeteciye yıpranma umudu / Sadettin Orhan

 1 Ekim 2008 tarihine kadar basın mesleğinde çalışanlara, çalıştıkları her yıl için 90 gün ilave sigortalılık süresi veriliyordu.

 

Gazeteciler arasında 'yıpranma payı' olarak bilinen ilave sürelerin toplamı, beş yılı geçmeyecek şekilde emeklilik yaşından da indiriliyordu. Aynı haktan basım/matbaa işlerinde çalışan işçiler de yararlanabiliyordu.

Özel sektör gazetecilerine sağlanan söz konusu imkânın bir benzeri deTRT'de haber işlerinde görevli daire başkanı, müdür, şef, spiker, kameraman vb. kadrodaki çalışanlara verilmişti. Böylece TRT'nin haber biriminde çalışanlar da her yıl için 90 gün ilave hizmet kazanıyor ve ilave hizmet süreleri emeklilik yaşlarından düşülüyordu.

Basın mensuplarından gerek özel sektör gerekse TRT'de çalışanlara verilen yıpranma payı, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle kaldırıldı. Kaldırılmasının gerekçesi, teknolojik imkânların gelişmiş olması ve artık basın mesleğinin eskisi kadar meşakkat gerektirmeden yapılıyor olması şeklinde yansıtıldı.  

Yıpranma verilmeli çünkü... 

Geçtiğimiz günlerde ikinci Van depreminde hayatını kaybeden gazeteci arkadaşlarımızın ardından, yıpranma konusu yeniden gündeme geldi. Muhalefet partilerinden de yıpranma paylarının geri verilmesi yönünde talepler yükselmeye başladı. İşin ilginci, gazetecilere yıllar önce yıpranma payının ilk verilmeye başlaması da yine gazeteci ölümleriyle başlamıştı. Yani yıpranma payı durduk yerde getirilmedi.

Evet, iş ve sosyal güvenlik uzmanı olarak ve gazetecilerin çalışma koşullarına şahit olan birisi olarak, yıpranma payının yeniden getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü:

·           İster yerel basında ister ulusal basında olsun, hiçbir gazeteci normal mesai mantığı ile görev yapmıyor.

·           Bizlerin pijamalarımızla TV koltuğuna oturduğumuz saatlerde, basın çalışanları en yoğun çalışma temposunu yaşıyor.

·           Bizlerin tadını çıkardığımız tatil günlerinde basın çalışanları, gazete ve TV'lerin reyting hamallığını yapıyor.

·           İnsanların girmeye korktuğu deprem artığı binalardan, basın çalışanları canları pahasına haber çıkarmaya çalışıyor.

·           Basın çalışanlarından, aynı evde yaşadığı çocuğunu haftalarca görmeden işe gidip gelen kişileri tanıyorum. Ve bu kişiler istisnayı değil, kaideyi temsil ediyorlar.

Ajitasyon yapmak istemiyorum ancak teknolojik gelişmeler, basın mesleğini daha pratik hale getirmiş olsa da çalışma temposu ve tansiyonu düşürmüş değil. Yani basın mesleği hâlâ yıpratıyor. Dolayısıyla gerek özel sektör gerekse TRT'de görevli haber işçilerinin yeniden yıpranmaya kavuşması yerinde olacaktır.

 

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.11.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM