BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - AB’de Eğitim ve Kültürün Vergisi - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - AB’de Eğitim ve Kültürün Vergisi

Okurların merak ettiği konulardan biri de AB ülkelerinde eğitim, sağlık ve kültüre yönelik hizmetlerde, vergi uygulamasının ne yönde olduğu ile ilgili.

Bu aşamada, özellikle KDV yönünden, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki uygulama merak ediliyor.

Eğitime KDV mi?

AB üyesi ülkelerde, eğitim hizmetleriyle ilgili KDV uygulamasını sorguladığımızda, Eğitime KDV mi? gibi bir soru ile yadırganıyoruz. Çünkü AB üyesi ülkelerin tamamında, eğitim hizmetleri KDV’den müstesna tutulmuş yani yüzde bir oranında dahi KDV’ye tabi tutulmuyor.

Eğitimin önemi göz önüne alınarak, Türkiye’de de bir düzenleme yapıldı. Eğitim hizmetleri ile eğitim araç ve gereçlerinin çoğunda, KDV oranı yüzde 18’den sekize indirildi.

Bildiğiniz gibi Bakanlar Kurulu’nun KDV oranlarını artırma ve indirme konusunda yetkisi var. (KDVK Md.28) Ancak bu yetki, oranı sıfırlama değil yüzde bire kadar indirebilmeye olanak sağlıyor. Eğitimde, KDV oranının, sıfıra indirilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Sanat ve kültür

Ülkemizde, sanat ve kültür olayının vergisi; Gelir Vergisi ve KDV yönünden özellik taşıyor.

Ressam, heykeltıraş, hattat, yazar, ressam, bestekárlar ile şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve röportajları, karikatür, fotoğraf, film, video, band, radyo ve televizyon oyunu gibi eserlerini; gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlama veya kitap CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserlerini satmak ya da kiralamak suretiyle elde edilen gelirler, tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisi’nden müstesna tutuluyor. (GVK Md. 18) Ancak yüzde 17 oranında stopaja tabi tutuluyor. Vatandaşa satıldığında, bu stopaj da yok. Örneğin, Ressam (A), yaptığı tabloyu Ayla Teyze’ye sattığında stopaj yok. Bir galeriye ya da şirkete sattığında, satın alanın yüzde 17 stopaj yapması gerekiyor. Buna karşılık, ressamın yıllık geliri bir milyon YTL de olsa, beyanname vermeyecek ve Gelir Vergisi de ödemeyecek.

KDV yönünden olay farklı, yukarıdaki satışlar, yıl içinde birden fazla olursa, ödemede bulunan mükellef, sorumlu sıfatıyla yüzde 18 KDV beyan edecek. Ödemede bulunanın, sade vatandaş olması halinde KDV de yok.


Sanatsal ve kültürel hizmetler

AB ülkelerinin çoğunda, sanatsal ve kültürel hizmetler (sinema, tiyatro ve bale dahil) örneğin Belçika, Almanya, İrlanda, Avusturya ve Portekiz’de KDV’den müstesna tutuluyor. KDV uygulayan AB ülkelerinde ise düşük oranda örneğin; Yunanistan’da yüzde dört, Fransa’da yüzde 5.5, Lüksemburg’da yüzde üç oranında vergilendiriliyor. Ülkemizde ise sinema, tiyatro, bale, operaya giriş ücretleri, yüzde sekiz oranında KDV’ye tabi tutuluyor.

Bir ülkede eğitime, sanata ve kültüre yapılan yatırım, o ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Ülkenin ve insanların hem içeride hem dışarıdaki görüntüsünü güzelleştirir.

Eğitim, kültür ve sanattan sağlanan KDV geliri, toplam KDV gelirleri içinde sembolik bir oranda olduğu için bütünüyle KDV’den müstesna tutulması, sorun yaratmaz düşüncesindeyiz.

Bunun için küçük bir hamle yapmak yeterli...

(Kaynak: Star Gazetesi | 07.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM