BASINDAN YAZILAR
TBMM'de gündem yine çalışma hayatı / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

TBMM'de gündem yine çalışma hayatı / Sadettin Orhan

Geçtiğimiz yasama yılında TBMM'nin gündemi ağırlıklı olarak çalışma hayatı ve sosyal güvenlik düzenlemeleriydi.
Sadece Torba Kanun bile yıl boyu gündemdeki yerini korudu. Bu sene de durum pek farklı olmayacak gibi görünüyor.

· Hükümet Programı'nda yer alan kıdem tazminatı fonu,

· Yeni istihdam teşvikleri,

· Ulusal istihdam stratejisi ve ilgili düzenlemeler,

· Sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler,

· Sendikalar ve grev-lokavt kanunları,

· Aktif istihdam politikalarına yönelik düzenlemeler,

· Sosyal yardımlara ilişkin düzenlemeler,

· Kamu çalışanlarıyla yapılacak toplu sözleşmenin yasal altyapısı ve daha pek çok irili ufaklı düzenleme Meclis'in gündemine gelecek. Her birisi fırtına koparılmaya müsait bu konuların suhuletle çözümü, Sayın Faruk Çelik'in göstereceği performansa bağlı. Tabii biz de çalışma hayatının yazarı olarak bu yoğun gündemi yakından takip edecek ve sizlerle paylaşacağız.

Belediye sözleşmelileri kadro bekliyor

12 Haziran seçimlerinden önce kamuda çalışan yaklaşık 200 bin sözleşmeliye kadro verildi. Fakat bu arada belediyelerde çalışan sözleşmeli personel, kapsam dışında tutuldu. Sayın Başbakan belediye sözleşmelileri için de ayrıca çalışma yapıldığını ifade etmişti fakat birkaç aydır herhangi bir gelişme olmadı. Beni yoğun bir şekilde e-posta yağmuruna tutan okurlarım adına soruyorum; belediye sözleşmelilerinin kadro konusu ne aşamadadır?

Hizmet tespiti için SGK'ya başvurun

Soru: 1999 yılında bir tatil köyünde çalışmıştım. İşveren sigorta primlerimin yatırıldığını söylüyor fakat SGK sisteminden baktığımda 1999 yılı boş görünüyor. Elimde tatil köyünde çalıştığıma dair işveren imzalı belgeler ve fotoğraflar var. Bu primlerin hizmet cetvelime işlenmesi için ne yapmam gerekir? Ö. U.

Cevap: Değerli okurum, bir işten ayrıldıktan sonra sigorta (hizmet) tespiti yaptırmak için iki yol var. SGK'ya dilekçe verebilir ve de iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak dava açabilmeniz için işten ayrıldığınız yılın üzerinden beş yıl geçmemiş olması gerekiyor. Beş yıllık süre dolmuşsa davam açamazsınız fakat SGK'ya dilekçe verebilirsiniz. Dilekçenizin ekine çalıştığınızı gösterir belgelerin tamamını ekleyebilirsiniz.

58 yaşınızda emeklisiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 1969 doğumluyum ve 1 Kasım 1990 tarihli SSK girişim var. O tarihte 120 gün prim ödendi. 2002 yılından itibaren de 3.107 gün isteğe bağlı Bağ-Kur primim bulunuyor. Son bir yıldır ise SSK'lı olarak çalışıyorum. Öğrendiğim kadarıyla 810 günlük doğum borçlanması yapma hakkım varmış. Bu borçlanmayı yaptığım takdirde emekliliğime faydası olur mu? SSK'lı olarak emekli olabilir miyim? Aysun Karabulut

Cevap: Aysun Hanım, SSK'lı olarak emekli olabilmeniz için, 3.107 günlük Bağ-Kur priminizin üzerine 1.260 gün SSK primi ödenmesi gerekiyor. Şimdi doğum borçlanması da yapar ve üç ay daha SSK'lı çalışırsanız, bu 1.260 günü ve toplamda da 3.600 günü geçmiş olursunuz. 3.600 günü geçtikten sonra hiç prim ödemeseniz dahi 58 yaşınızı dolduracağınız 2017 yılında emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.09.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM