BASINDAN YAZILAR
Geç emekli olmamak için (Emekli olacaklara kritik uyarı)/ Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Geç emekli olmamak için (Emekli olacaklara kritik uyarı)/ Sadettin Orhan

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan emekli olmak isteyenlere kritik bir uyarı yaptı.


Soru: Sadettin Bey, benim eşim 1987 yılında SSK'lı olarak çalışmaya başlamış.

1999 yılında evlilik nedeniyle işi bıraktı. 2000 ve 2004 yıllarında iki doğum yaptı. 1/10/2008 yılında da isteğe bağlı primlerini ödemeye başladı. Şimdi SGK'dan görüştüğümüz arkadaşlar, doğum borçlanması yapması halinde isteğe bağlı gibi yani Bağ-Kur kapsamında sayılacağını söylüyorlar. Bu konuda ne tavsiye edersiniz? M. Kemal Uzunoğlu

Cevap: Değerli okurum, şu anki uygulamaya göre eşiniz iki çocuğu için toplam 4 yıl borçlanma yapabilir ve ilave 1.440 gün kazanmış olur. Ancak isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin yaptığı borçlanmalar, memur arkadaşlarımızın da söylediği gibi Bağ-Kur (4/b) kapsamında sayılır. Bu durumda da son 1260 günü Bağ-Kur kapsamında ödendiği için 5.225 günle SSK'dan emeklilik yerine 7.200 günle Bağ-Kur'dan emekli olmak durumunda kalacaktır. Bunu önlemek için eşiniz isteğe bağlıdan ayrılıp bir işyerinden SSK'lı olsun. SSK'lı çalışmaya başladıktan sonra doğum borçlanmasına müracaat ettiği takdirde borçlandığı günler de SSK'ya sayılacaktır.

Bu vesileyle doğum borçlanması yapmak isteyen bütün isteğe bağlı sigortalı bayanlara tavsiyede bulunmuş olalım; isteğe bağlı prim öderken borçlanma talebinde bulunmayın. İsteğe bağlı sigortanızı sonlandırıp, önce bir işyerinde çalışarak sigortalı olun. Borçlanma başvurunuzu da bundan sonra yapın ki emeklilik tarihinizde 5-6 yıl gecikme olmasın.

Bürokrasinin evrak merakı

Soru: Sadettin Bey, işe girişte ve resmi dairelerde sabıka kaydı istenmesi uygulaması kalkmadı mı? Bildiğim kadarıyla 2009'da çıkan bir yönetmenlikle bazı evraklar kaldırıldı. Ancak işe girişlerde hâlâ aynı evrakların istenmesine devam ediliyor. Bu konudaki son durum nedir, bize ne tavsiye edersiniz? Necati Hacaloğlu

Cevap: Necati Bey, bürokraside kırtasiyeciliği azaltmak ve vatandaşa yapılan 'belge eziyeti'ne son vermek için 31.07.2009 tarihli Resmi Gazete'de bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelikle birlikte 170 ayrı yönetmelikte değişiklik yapıldı. Bu değişikliklerle birlikte vatandaştan istenen 421 çeşit belge işlemden kaldırılırken, 215 ayrı hizmette de noter onayı şartı kaldırıldı. Örneğin ikamet belgesi, sabıka kaydı, nüfus kayıt örneği bunlardan bazıları. Buna göre sizden de sabıka kaydı belgesi istenemez. Sadece sabıka kaydınızın bulunmadığına dair beyanınız alınabilir. Ancak bu değişikliğe rağmen belge istenmeye devam ediliyorsa, Başbakanlık BİMER servisine şikâyette bulunmanız yeterlidir.

Bu arada, hakikaten vatandaşa eziyet olan kırtasiyeciliği kaldırmada, şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Sayın Ömer Dinçer'in büyük emeği var. Bu vesileyle kendisine teşekkür ediyorum. Ne var ki bürokraside zihniyeti değiştirmek, yönetmelikleri değiştirmek kadar kolay değil.

Mahkemeye gidebilirsiniz

Soru: Emekli Sandığı hakkımda adi malul kararı verdi. Fakat benim durumum vazife malullüğüne giriyor. Yalnız rapor yazılırken bir kelime hatası yapılıyor. Vazife malulü sayılmam için ne yapmam gerekiyor? Halil

Cevap: Halil Bey, Emekli Sandığı tarih olduğundan, şu an işlemleriniz SGK tarafından yapılıyor. Vazife malulü sayılmanız gerektiği halde adi malul sayıldığınızı düşünüyorsanız, önce bu karara itiraz edip, gelen cevaba göre de 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM