BASINDAN YAZILAR
2011 yılı emlak vergisi artacak mı artmayacak mı? / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan - MuhasebeTR

2011 yılı emlak vergisi artacak mı artmayacak mı? / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan

Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan 20 milyonu aşkın emlak vergisi mükellefinin, 2011 yılı emlak vergisi birinci taksit ödeme süresi Mart ayında başladı. Birinci taksitin Mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. İkinci taksit ise Kasım ayında ödenecek. İsteyen gayrimenkul sahibi her iki taksiti birlikte ödeyebiliyor. Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10'u kadar da 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı' ödenecek.

YILLIK VERGİ ARTIŞI
Emlak vergisi değerleri dört yılda bir, ilgili yıl için tespit edilen arsa ve arazi birim değerleri ile bina metrekare normal inşaat maliyetleri esas alınarak yeniden hesaplanıyor. İzleyen yıllarda da yeniden değerleme oranının yarısı kadar artıyor. Her yılın emlak vergisi Ocak ve Şubat aylarında ilgili belediye tarafından tarh ediliyor.
Bakanlar Kurulunun da artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkisi bulunuyor.

2011 YILI VERGİ ARTIŞI
Şimdi 'Her şey Yasa ile düzenlenmiş ve bu kadar açıksa, başlıktaki soru neyin nesi?' diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.
Bilindiği üzere, 2010 yılı emlak vergisi değerlerinin güncellendiği yıldı. 2010 yılı emlak vergisi değerleri ilgili belediyeler tarafından yeniden hesaplandı. Ve bu hesaplamadan sürpriz vergi artışı çıktı. Artış, en az yüzde 50 oranında gerçekleşti. Bazı gayrimenkullerin vergi değerinde, dolayısıyla emlak vergisinde 2009 yılına göre 3-4 kat artış oldu.
Maliye Bakanı da '2010 yılında gerçekleşen yüksek artış nedeniyle, emlak vergilerinde 2011 yılı için artış yapılmayacağını' birkaç kez söyledi. Tabi artış yapılmaması Maliye Bakanının söylemesiyle olmuyor. Bakanlar Kurulunun yetkisini kullanıp, 2011 yılı emlak vergisi artış oranını sıfır olarak belirlemesi gerekiyor. Ancak Bakanlar Kurulu bugüne kadar gerekli kararı almadı.

SORU MÜKELLEFLERDEN
Başlıktaki soru, pek çok okuyucumuz tarafından bize sorulan ve yanıtı Maliye Bakanından beklenen bir soru. Dolayısıyla sorunun muhatabı da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Okurlarımız, 'Maliye Bakanı birkaç kez 2011 yılında emlak vergilerinde artış olmayacağını söylemişti, emlak vergilerimizi ödemek için belediyeye gittiğimizde, 2010 yılında ödediğimiz vergilerin yüzde 3,85 oranında artırılmış tutarı isteniyor. Belediyeler mi yanlış uygulama yapıyor yoksa artış yapılmamasından vaz mı geçildi? İlk taksiti ödemek için 1,5 aylık süre kaldı, ne yapalım?' diye soruyorlar.
Biz de okurlarımız adına Maliye Bakanına soruyoruz; 'Sayın Bakan, vatandaş ne yapsın? 2011 yılı emlak vergilerinde artış olacak mı olmayacak mı?'

BELEDİYELER YANLIŞ YAPMIYOR
Mevcut durumda belediyelerin yapacağı bir şey yok. Bakanlar Kurulu yeni bir oran belirlemediği için belediyeler yasal artış oranı uyguluyorlar. Yani 2011 yılı emlak vergilerini, 2010 yılı yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 3,85) oranında artırdılar. Emlak vergisini bugün ödemek isteyenlerin, artırılmış tutarlar üzerinden ödeme yapması gerekiyor. Ancak emlak vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğu halen Maliye Bakanından bir açıklama bekliyor. Sayın Bakan, bu millet nasılsa balık hafızalı, söylediklerimi unutmuşlardır diye düşünmemeli. Sorunun yanıtı bir an önce verilmeli. Zira bu millet bazı şeyleri unutmaz. Emlak vergilerinde 2011 yılı için artış yapılmayacaksa, Bakanlar Kurulu bir an önce gerekli kararı almalı. Artış yapılacaksa da Maliye Bakanı çıkıp 'Ben artış olmayacağını söyledim ama bunu gerçekleştiremedik.' demeli. Zira vatandaş emlak vergisini ödemek için açıklama bekliyor.

Yurtdışı hizmet borçlanmasıyla emeklilik
Teyzem 16.12.1964 doğumlu. 24.05.1991 tarihinden itibaren Almanya'da ev hanımlığı var. Türkiye de ise 09.10.2009 tarihinden itibaren vergi mükellefiyeti başladı ve şu an Bağ-Kur ödüyor. Almanya'daki 24.05.1991-08.10.2009 tarihleri arasındaki ev hanımlığı süresini borçlanarak emekli olabilir mi? Bir de bu borçlanma hangi kurum prim günü olarak kabul edilecek ve hangi kurumdan emekli olacak? Emeklilik şartları ile ilgili bilgi verir misiniz?
l Mert Kacır
Yurtdışı hizmet borçlanmasına ait süreler, borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre değerlendirildiğinden, teyzenizin borçlanacağı süreler, 4/b (Bağ-Kur) statüsünde geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması halinde, sigortalılık başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülüyor. Teyzeniz 24.05.1991 ile 08.10.2009 tarihleri arasında ev hanımı olarak yurtdışında bulunmuşsa, bu süreleri borçlandığında, sigorta başlangıcı 24.05.1991 olur.
Prim ödeme gün sayısını borçlandığı süreler dahil 20 tam yıla tamamlayıp 47 yaşını doldurduğunda Bağ-Kur'dan emekli olmaya hak kazanır. Borçlanacağı süre daha az olursa, her bir yıllık eksik borçlanılan süre emeklilik yaşını bir yaş artırır.

GÜNÜN SÖZÜ
'Gübreliğe inip konan kargalar has bahçede gül kadrini ne bilir.' Karacaoğlan

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 12.04.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM