BASINDAN YAZILAR
Sanayi üretimi 15 aydır büyüyor - MuhasebeTR

Sanayi üretimi 15 aydır büyüyor

2010'dan beri kesintisiz artış trendini sürdüren sanayi üretimi, şubat'ta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 arttı. Ocak ayına göre ise yüzde 4,1 azaldı.

Sanayi üretimi 15 aydır büyümesini sürdürüyor. Türkiye'de, sanayi üretimi bu yılın şubat ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,9 arttı. Sanayi üretimi ocak ayına göre aylık bazda bakıldığında ise yüzde 4,1 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı Şubat ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ocakta geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 6,4, imalat sanayiinde yüzde 14,7 ve elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 11,2 artış kaydedildi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,7 azalış gösterdi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 28,9 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 16,7 ile ara malı imalatı, yüzde 13,4 ile enerji, yüzde 12,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatı ve yüzde 2,6 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi. İmalat sanayii alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 47,5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinin imalatı aldı. Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı yüzde 37,2, motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı yüzde 31,2, elektrikli teçhizat imalatı yüzde 29,4, diğer imalatlarda yüzde 24,1 artış gözlendi. Söz konusu dönemde, tütün ürünleri imalatında yüzde 16,4 ile düşüş meydana geldi.

'seçimlerden sonra not artışı gelebilir'

Rakamları değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şubat ayı sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 arttığını belirterek, "Bunlar artık Türkiye gibi büyüme potansiyeli olan bir ülke için normal karşılanması gereken gelişmeler. Önemli olan bir yıl çok yüksek oranda büyümek değil, sürdürülebilir bir büyüme tablosu oluşturmaktır." dedi. Türkiye'nin, ekonomik olarak son derece başarılı bir dönemden geçtiğini, gelecek adına umutların her geçen gün biraz daha arttığını ifade eden Ergün, tüm dünyayı derinden etkileyen küresel krizi Türkiye'nin, dünyada en iyi yöneten ve bu krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmayı başardığını belirtti. Bakan Ergün, seçimlerden sonra Türkiye'nin kredi notunun 'Güvenli Yatırım Yapılabilir Ülke' seviyesine ulaşacağına inandığını söyledi.

Ekonomik aktivitede zayıflama olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten ekonomistler, son enflasyon verisinin ardından sanayi üretiminin de önümüzdeki dönemde faiz artırımları konusunda Merkez Bankası'nın elini rahatlattığını belirtiyor. Ekonomistler, halen faiz artırımlarının seçimlerin ardından yılın ikinci yarısında başlayacağı beklentilerini koruyor. JPMorgan Türkiye baş ekonomisti Yarkın Cebeci, alt sektörler itibarıyla bakıldığında yatırım iştahındaki iyileşmenin büyüme ivmesinin korunması ve kısa dönem enflasyon dinamikleri açısından olumlu olduğunu söyledi. ING Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise şubat ayı için beklentilerinin çok güçlü olduğunu ancak alt sektörlerde konsantre bir yavaşlama görüldüğünü söyleyerek, "Burada da iki sektör belirgin; gıda ve tekstil/giyim. Elektrikteki kalıcı büyümeyi de gördüğümüz için bu geçici olabilir diye algıladık." dedi.

Borsa'ya gelen KOBİ'ye 100 bin TL

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni hazırladıkları 'Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı' ile Borsa'ya açılan KOBİ'lere 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek sağlayacaklarını açıkladı. Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) Meclis toplantısında konuşan Ergün, daha önce KOSGEB, İMKB ve SPK arasında bir protokol imzalandığını ve KOBİ'lerin Borsa'ya açılmalarını kolaylaştıran, Borsa'ya girme maliyetlerini büyük oranda azaltan düzenlemelere imza attıklarını anlattı. KOSGEB'in şimdi de bu yeni şartlar altında Borsa'ya girmek isteyen KOBİ'ler için yeni bir destek modeli oluşturduğunu dile getiren Ergün, Borsa'ya açılmak isteyen bir firmanın, piyasa danışmanlık bedeli, bağımsız denetim bedeli, SPK kayıt ücreti, İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Listesi'ne kabul ücreti, merkezi kayıt kuruluşu masrafı ve aracı kuruluşa ödenecek komisyon gibi maliyetlerle karşılaştığını belirtti. Bakan Ergün, Borsa'ya açılan her bir KOBİ'ye 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek ve ayrıca bağımsız denetim yaptırmak isteyen tüm KOBİ'lere de 10 bin lira geri ödemesiz destek vereceklerini söyledi.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 09.04.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM