BASINDAN YAZILAR
Şerif AKCAN - İş Kazasını Bildirim Yükümlülüğü - MuhasebeTR

Şerif AKCAN - İş Kazasını Bildirim Yükümlülüğü

Soru- İşçilerimizi taşıyan servis aracı iş çıkışı trafik kazası yaptı. Kaza sonucu servis aracında bulunan işçilerimizde üçü ağır sekiz kişi yaralandı. Kazaya müdahale eden vatandaşlar ve sağlık ekipleri yaralıları en yakın özel hastaneye sevk etmişler. İşçilerimizin tedavilerini yaptırdık ve karşılığında fatura aldık. Olayın bir trafik kazası olduğunu düşünerek Sosyal Sigortalar Kurumu’na bildirimde bulunmadık. Ağır yaralı olan işçilerimizin tedavileri devlet hastanesinde devam etti. SSK’ya yaptığımız müracaat sonucu, iki günlük bildirim süresi geçirildiği için yapılan masrafların ödenmeyeceğini öğrendik. Dava açmayı düşünüyoruz. Bize ne önerirsiniz. A.Başoğlu


İş kazalarını düzenleyen 506 sayılı Kanun’un 11.’inci maddesinde “sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında” meydana gelen kaza iş kazası olarak tanımlanmıştır.
Buradan hareketle anlatılan olaydaki kaza bir trafik iş kazasıdır. Tek başına trafik kazası olarak yorumlamamak gerekir.


Anılan Kanun’un 15’inci maddesinde, işverenin, iş kazasına uğrayan sigortalıya, Kurumca işe el konuncaya kadar, durumunun gerektirdiği sağlık yardımlarını yapmakla yükümlü olduğu belirtilmiştir. Bu amaçla yapılan ve belgelere dayanan masraflarla, yol paraları kurum tarafından işverene ödeneceği Kanun’da hüküm altına alınmıştır.
Bu noktadan baktığımızda söz konusu olayda işveren sigortalıların tedavilerini yaptırmıştır. Herhangi bir savsam ve gecikmeye mahal vermemiştir. Aksi halde, gecikmeden dolayı tedavi süresinin uzamasına, sigortalının malul kalmasına veya malullük derecesinin artmasına sebep olan işveren her türlü zararı ödemekle yükümlü tutulmuştur.

İş kazası iki gün içinde bildirilmeli
İşveren, iş kazasını, Sosyal Sigortalar Kurumu’na en geç kazadan sonraki iki gün içinde yazı ile bildirmekle yükümlü tutulmuştur. İş kazası SSK’ya örneği Kurumca hazırlanan haber verme kağıtlarının doldurulması ile kuruma verilerek bildirilir. Vizite kağıdı haber verme kağıdı olarak kabul edilir.
Ayrıca, kazanın olduğu yetkili yer güvenlik birimine (zabıtaya) derhal bildirilmesi gerekir. İş kazası, zabıta (jandarma-polis) güçlerinden herhangi birisine değil, kazanın olduğu yere göre, bunlardan hangisi görevliyse onun yetkili karakoluna bildirilir.


İş kazasının Sosyal Sigortalar Kurumu’na iki gün içinde bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. Kanun koyucu, iş kazasına uğrayan sigortalının mümkün olan ve en kısa zamanda tedavi altına alınmasını sağlamak amacıyla işvereni, iş kazasını kazadan sonraki iki gün içinde bildirmekle yükümlü kılmıştır.
Kurumumuz sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı’na devrine kadar işkazası sonucu işveren tarafından düzenlenen ve işkazası bölümünde gerekli bilgilerin yazılı olduğu vizite kağıdı ile muayene ve tedavi için Kurum sağlık tesislerine yapılan başvurular 506 sayılı Kanun’un 27 nci maddesine göre Kuruma yapılmış sayıldığından 20.02.2005 tarihinden sonra Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerine yapılmış başvurular Kuruma yapılmış başvuru olarak kabul edilemeyeceğinden işverenin işkazasını ayrıca Kuruma yasal süresi içerisinde sözkonusu madde gereğince bildirmesi gerekmektedir.

Geç bildirimden doğan sorumluluk
Yukarıda belirttiğimiz üzere işveren iş kazasını en geç iki gün içinde SSK’ya bildirmek zorundadır. 506 sayılı Kanun’un 27’inci maddesinde bu zorunluluk hiçbir terettüte yer vermeyecek şekilde emredici hukuk kuralı olarak belirtilmiştir.
Kanun 27’inci maddesinin son fıkrasına göre, iki günlük süre içinde Sosyal Sigortalar Kurumu’na bildirilmeyen iş kazası dolayısıyla, bildirme tarihine kadar işveren tarafından yapılmış olan harcamalar Kurumca ödenmez.
Görüldüğü gibi, işveren iki günlük bildirim süresini aşmışsa bildirim tarihine kadar yapılan masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan isteyemez. İş kazasını bildirildiği tarihten sonraki masrafları SSK’dan talep edebilir. Yukarıda açıklanan olayda da durum böyledir. İş kazasının SSK’ya bildirildiği tarihten sonraki masraflar Kurum’dan alınabilir. Bu konuda dava açmanın zaman kaybı olacağını düşünüyorum.
Öte yandan, işverenin kasten veya ağır ihmali neticesi iş kazasının kazadan sonraki en geç iki gün içinde Kuruma bildirilmemesinden veya haber verme kağıdında yazılı bilginin eksik veya yanlış olmasından doğan ve ileride doğacak olan Kurum zararlarından işveren sorumludur.

Tarım sigortasında prim oranı
M-Eski: Tarım Sigortası prim oranı asgari ücretin yüzde otuzsudur. Gerçekten Tarım Sigortası Kanunu’nda, bu kanun gereğince alınacak primlerin hesabında esas tutulacak günlük kazanç, 506 sayılı Kanun’un 78’inci maddesiyle belirlenen prime esas kazancın alt sınırıdır hükmü yer almaktadır.
Öte yandan Tarım Sigortası için alınacak prim hesabına esas gün sayısı her ay için 15, bir tam yıl için 180 gündür. Tarım sigortasında siz okuyucumuzun talep ettiği gibi yüksekten prim ödeme ve aylık 30 gün üzerinden hizmet kazanmak mümkün değildir.
Tarım sigortası primi en geç ertesi ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Belgesi’ne Kurumca tahsilat yapıldığını gösteren bir kayıt düşülmek suretiyle Kuruma ödenir. Şu kadar ki, ait olduğu yılı izleyen şubat ayı sonuna kadar ödenen primler de süresi içinde ödenmiş sayılır.
2925 sayılı Kanun’da belirtilen yardımlardan yararlanabilmek için gerekli olan primlerin ödendiği sosyal güvenlik kartıyla belgelenmedikçe, sigortalılar ve aile fertlerine veya hak sahiplerine bu yardımlar yapılmaz. Prim borcu olanlara sağlık yardımı verilmemektedir. Tarım sigortası sağlık yardımları, normal SSK sağlık yardımlarına göre daha sınırlı tutulmuştur. Özellikle bakmakla yükümlü olunan eş, çocuk ile ana ve baba için böyledir.

 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 05.11.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM