BASINDAN YAZILAR
TSK ve Emniyet yanlış hesaplıyor-2 / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

TSK ve Emniyet yanlış hesaplıyor-2 / Sadettin Orhan

Dünkü yazımızda asker, polis, MİT mensubu gibi yıpranmalı çalışan kamu personeliyle ilgili emeklilik hesaplamalarının yanlış yapıldığını yazdık.

Tabii yazıyı okuyan özellikle asker ve polis okurlarımızdan yüzlerce e-mail aldık.

Kabaca sınıflandıracak olursak gelen e-mailler ikiye ayrılıyor. Bir grup, kendi bilgilerini göndererek emeklilik tarihini hesaplamamızı istiyor. Üzülerek ifade etmeliyim ki, buna ne zamanım yeter ne de enerjim. Kaldı ki EmekliMatik programını, her bir okurumun sorusunu cevaplamak zorunda kalmayayım, isteyen kendisi hesaplasın düşüncesiyle hazırladım.

Soru gönderen bir diğer grup ise TSK ve Emniyet'in nerede hata yaptığını ve mağduriyetlerinin nereden kaynaklandığını anlayamayan okurlardan oluşuyor. İşte bu ikinci grup için konuyu biraz daha açabiliriz.

İsterseniz sorunun anlaşılabilmesi için iki ayrı emeklilik hesaplamasına yer verelim. Birinci olarak TSK ve Emniyet'in kullandığı ve yanlış sonuç veren hesaplamaya örnek verelim.

Polis memuru Ahmet Bey'e ilişkin bilgiler ve Emniyet'in emeklilik tarihi hesaplaması şöyle;

Doğum tarihi: 01.01.1970

Göreve başlama tarihi: 01.01.1990

23 Mayıs 2002 öncesi hizmet süresi: 12 yıl 5 ay 23 gün

23 Mayıs 2002 öncesi fiili hizmet zammı: 3 yıl 1 ay 10 gün

23 Mayıs 2002 öncesi toplam hizmeti: 15 yıl 7 ay 3 gün

Emeklilikte tabii olduğu yaş: 49 yaş

Fiili hizmet zammı düşüldükten sonraki yaşı: 45 yıl 10 ay 20 gün

Bu arada Ahmet Bey, 23 Mayıs 2002'den sonraki çalışmalarında da fiili hizmet müddet zammı kazanacağından ve kazandığı bu süreler de 45 yaş 10 ay 20 gün şartından indirileceğinden, yaklaşık olarak 20 Mart 2013 tarihinde emekli olabilecektir. Tekrar belirtelim ki bu hesaplama TSK ve Emniyet'in kullandığı ve SGK uygulamasına aykırı hesaplamadır.

SGK ve EmekliMatik nasıl hesaplıyor?

Gelelim SGK uygulamasına ve buna göre çalışan EmekliMatik'in hesaplamasına. Aynı Ahmet Bey için SGK tarafından yapılan hesaplamada;

23 Mayıs 2002 öncesi hizmet süresi: 12 yıl 5 ay 23 gün

23 Mayıs 2002 öncesi fiili hizmet zammı: 5 yıl

23 Mayıs 2002 öncesi toplam hizmeti: 17 yıl 5 ay 23 gün

Emeklilikte tabii olduğu yaş: 48 yaş

Fiili hizmet zammı düşüldükten sonraki yaş: 43 yaş

Burada her iki örnekte koyu harflerle belirttiğimiz yer, işte farklılığın oluştuğu yerdir. Yani SGK, Ahmet Bey'in 23 Mayıs 2002 öncesi hizmetini hesaplarken, 25 yılı dolduruncaya kadar kazanacağı 5 yıllık fiili hizmet zammını peşin olarak hizmetine ekliyor. Böyle olunca Ahmet Bey'in hizmeti 2 yıl birden artıyor ve emeklilik yaşı da haliyle düşüyor. Yine Ahmet Bey, fiili hizmet zammıyla birlikte 25 yılı doldurduğu 01.01.2010 tarihinden sonra yaşını tamamlamak için çalışmaya devam edeceğinden, bu arada da fiili hizmet zammı kazanmaya devam edecek. Ve kazandığı bu yıpranma payı da yaşından düşülmeye devam edecek. Böylece Ahmet Bey 24 Aralık 2012 tarihinde (Emniyet'in hesabından 14 ay önce) aylığa hak kazanarak emekli olabilecek.

Burada polis Ahmet Bey için verdiğimiz örnek TSK'da görevli herhangi bir uzman erbaş veya astsubay için de geçerlidir.

Görüldüğü üzere, TSK ve Emniyet'in kullandığı sisteme göre SGK ve dolayısıyla EmekliMatik'in hesaplaması arasında bazı çalışanlar için bir yıldan fazla tarih farkı ortaya çıkıyor.

Diyeceksiniz ki "Nasılsa emekli aylığını SGK bağlıyor, dolayısıyla TSK ve Emniyet yanlış hesaplasa bile SGK'da düzeltilir." Evet aylığı SGK bağlıyor ancak asker ve polis kamu çalışanları, emeklilik başvurusunu kendi kurumlarına yapıyorlar. Kendi kurumları da yukarıda birinci örnekte yer verdiğimiz şekilde hesaplama yapıyor ve kişinin emekliliğe hak kazanıp kazanmadığını belirliyor. Bu belirlemeyi de yanlış yaptıkları için, binlerce personel, SGK uygulamasına göre emekliliğe hak kazandığı halde, bazen iki yıl kadar beklemek zorunda kalıyor. İşte mağduriyet dediğimiz durum da bundan ibarettir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.03.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM