BASINDAN YAZILAR
WPW Sendromu ve özürlülük oranı / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

WPW Sendromu ve özürlülük oranı / Tahsin Sınav

Bireylerimizin yaşadığı çeşitli hastalık tabloları arasında yer alan WPW Sendromu hakkında uzmanlık yazısı yazmak istemiyorum. Şüphesiz bu hastalık hakkında analiz yazmak gibi bir amacım da yok, zaten. Açılımı Wolff Parkinson White Sendromu olan bu hastalık hakkında okuyucumdan aldığım soru, konuyu en azından internetten araştırmamı zorunlu kıldı. Kaynak belirterek verdiğim aşağıdaki bilgilerden de yararlanarak geliştirdiğim özürlü emekliliği yorumumu aşağıda sunuyorum. Daha sonra konu hakkında katkı oluşturabilecek görüşlerini bildirebilen okurlarımın açıklamalarından da istifadeden kaçınmayacağımı da duyurmak istiyorum. Öncelikle soru gönderen okuruma kulak vermeliyiz.

Yasemin KOÇ: Sayın Sınav, merhabalar. Benim oğlum, WPW sendromu teşhisiyle 2002 yılında 20 yaşındayken ablasyon operasyonu geçirdi. Tüm spor aktiviteleri doktor tarafından yasaklandı. Üniversiteyi bitirdiğinde askerlik yapmak istediğinde ise, GATA tarafından sağlığı el vermediği için askerliğe izin verilmedi. Operasyon önce son derece başarılı sonuç vermişti. Ancak, hastalık daha sonra tekrarladı. Şu an yine aynı sıkıntılar devam ediyor. Problem kalpte olduğu için yorulması kesinlikle yasak. Bu durumda, erken emekli olması ya da ödediği verginin belli bir kısmının muaf olması, mümkün müdür? Bu konuda bizi aydınlatabilirseniz çok seviniriz. Veyahut da bu konuda bilgi alabileceğimiz kurum / kuruluş konusunda yardımcı olursanız memnun oluruz.

C: Bilindiği üzere, işe girmeden ya da doğumdan itibaren var olan bir hastalığın oluşturduğu özür durumu, ne kadar yüksek oranda olursa olsun, malulen emekliliğe imkân vermemektedir. Özürlülük tespitine yetkili hastanelerde konu hakkında görevli hekimlerimizin düzenlemiş olduğu özürlülük raporları doğrultusunda Maliye Bakanlığı tarafından Gelir Vergisi Kanunu'nun özürlülük indirimini düzenleyen 31'inci maddesine göre özürlülük indirimine hak kazanmasına karar verilen %40 ve + özrü olan özürlülerimiz, özürlü emekliliğinden yararlanarak, yaş şartına tâbi tutulmaksızın kademeli emeklilik şeklinde emekli olabilmektedirler.

İnternette yer alan bilgilere (http://www.ahmetalpman.com/defsssoku.asp?id=600) göre, "Wolff Parkinson White (WPW) Sendromu, kalbin doğumsal bir hastalığıdır. Preeksitasyon sendromu olarak bilinen bir grup hastalığın en çok bilinenidir. Bilindiği gibi kalbin çalışması sinüs (sinoatrial) düğümden çıkan küçük elektrik akımlarının özel bir iletim sistemi yolu ile kalbe dağılması böylece kalp hücrelerinin kasılması ile olur. İletim yolları ile gelen uyarı önce atriumların kasılmasını sağlar, sonra AV düğüme gelir ve burada biraz bekledikten sonra ventriküllere iner ve son olarak ventriküller kasılır."

Bu sayfada "Kalbin kesitini görüyoruz. WPW sendromunda normalde olmayan aksesuvar yollar bulunur. Bu yollar sinüs düğümünden çıkan uyarıların AV düğüme uğramadan doğrudan ventriküllere ulaşmasına neden olur. Bu da çeşitli aritmilere yol açabilir."

"WPW sendromunda ise kalpte ekstra iletim yolları bulunur (aksesuvar yollar). Bu ekstra iletim yolları sinüs düğümünden çıkan uyarıların AV düğüme uğramadan atriumlardan direk olarak ventriküllere inmesine neden olur. İletim bazen veya devamlı olarak bu ekstra yollar ile olur. Bu durum, çoğu insanda her hangi bir probleme neden olmazken, bazı durumlarda kalbin hızlı çalışmasına (takikardi – taşıkardi-) neden olan aritmileri oluşturabilir. Bu aritmiler sıklıkla atrial fibrilasyon ve atrioventriküler reentran takikardi (AVNRT)'dir. Bu aritmiler hastalarda çarpıntı, göz kararması ve hatta bazen baygınlığa neden olabilir."

"WPW sendromunda şikâyetler, bazen uzun bir zaman uykuya geçer, fakat ileride tekrar ortaya çıkabilir. Bazen ise aksesuar yollar iletimi iletme özelliğini yitirir ve problem ortadan kalkar. Nadiren de ölümcül bir aritmi olan ventriküler fibrilasyona neden olabilir. Ventriküler fibrilasyon oluşma riski oldukça nadirdir (%1'den az)."

"Şikâyeti olmayan veya çok hafif çarpıntısı olan hastalara her hangi bir tedavi gerekmez. Diğer hastalara ise antiaritmik ilaçlar gerekli olabilir. İlaçlara rağmen taşikardi ataklarını tam olarak ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. İlaçlar bazen aritmiyi daha ağırlaştırabileceği için mutlaka doktor gözetiminde ve kontrol altında kullanılmalıdır."

"İlacın etkili olmadığı veya uygun olmadığı durumlarda kateter ablasyonu gerekli olabilir. Kateter ablasyonu WPW tedavisinde oldukça etkin ve tercih edilir bir tedavi yöntemidir. Başarı oranı %90'nın üzerindedir ve riski düşüktür. Başarılı işlem sonrası ilaç gereksinimi ortadan kalktığı için ilaç kullanmak istemeyen veya ilacın uygun olmadığı hastalarda seçkin bir tedavi yöntemidir."

Okuyucumuzun sorusunu anlamamıza önemli katkı oluşturan bu açıklamalara göre, WPW Sendromu, doğumdan gelen bir özür durumu olup, özürlülük oranının tespitinin özürlü oranı tespitiyle görevli uzman sağlık kurulunca yapılması gerekmektedir. Bu tespit çalışması sırasında %40 ve + özürlülük oranı olarak belirlendiği ve özürlü vergi indiriminden yararlandığı takdirde yaş şartına tâbi tutulmadan kademeli özürlü emekliliği şartlarına tâbi olarak emekli olma süreci değerlendirilebilecektir.

(Kaynak: Yeni Şafak | 07.02.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM