BASINDAN YAZILAR
Tahsin SINAV - Ramazan Ssonrasında Gelir Dağılımı - MuhasebeTR

Tahsin SINAV - Ramazan Ssonrasında Gelir Dağılımı

Ramazan'da bireysel ve toplumsal düzeyde gelir dağılımının daha dengeli hale geldiğini savunabilmek, herhalde biraz daha tutarlı gibi görünüyor insana. Ama bu önyargının rakamlarla kanıtlanması da henüz böyle bir çalışma olmadığı için mümkün değil. Artık bazı araştırma kurumları, buna benzer özel zaman dilimleri öncesi ve sonrası hakkında, bilimsel normlara uygun istatistiksel araştırmalar yapsa, çok iyi olacak. Hatta TÜİK bile böyle bir sonucu üretmeye yarayan hanehalkı gelir araştırmaları yapabilir. Böylece Ramazan ayı ve bayramdan toplumsal yapımızın nasıl bir gelir dağılımı düzeyini elde ederek çıktığını söyleyebiliriz. Hatta bu araştırmada İSAV-İslami İlimler Araştırma Vakfı'nın “Zekât Potansiyeli” çalışmasında vurgulanan hususların bilimsel taraması da mümkün olabilir. Fakat henüz bu bilimsel heyecanı duyanların sayısının azlığı, bu tür bireysel ve toplumsal gelişim araştırmalarına ulaşmamızı engellemektedir.

Bu sebeple de yorumlarımız hep havada kalmaktadır. Bu anlamda uzun soluklu incelemelere ihtiyaç var. Bu incelemelerin ilkeleri ve dönemleri, bilimsel tartışmalarla belirlenmeli ve disiplinle takip edilmelidir. Ancak bu takdirde rakamların mukayesesiyle doğru bulguların analizi mümkün hale gelecektir. Türkiye'de disiplinli gelir dağılımı araştırmalarının artık daha rahat yapılabileceğini düşünüyorum. Ve gönül ister ki, bu araştırmaların kurumsal bir sahibi olsun. Her ne kadar amaca hizmet etmese de TÜRK-İŞ tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” hesaplaması, bu nitelikteki araştırmalara önemli örnek teşkil etmektedir.

19 yıldan bu yana her ay düzenli olarak TÜRK-İŞ tarafından, piyasadaki fiyatlar temel alınarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” hesaplamasında, farklı yaş ve cinsiyet gruplarına göre bilimsel veriler çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesi tarafından oluşturulan beslenme kalıbı esas alınmaktadır. Bir işçinin ailesi ile birlikte, fizyolojik ihtiyaçları ile tutarlı, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için gerekli olan kalori sayısı ve bunu karşılayacak besinlerin cins ve miktarı bilimsel olarak belirlenmiştir. Bu beslenme kalıbı temel alınarak, çalışanların yoğun olarak alışveriş yaptıkları market-pazar yerlerinden fiyatlar derlenmekte ve yapılması gereken asgari düzeydeki gıda harcamasına ulaşılmaktadır. Bu araştırmada, “Açlık Sınırı” olarak tanımlanan tutar, dört kişilik bir ailenin gıda harcaması tutarıdır. Gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama da dikkate alınarak bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarına, diğer ifadesiyle “Yoksulluk Sınırı”na ulaşılmaktadır. Bu tutar, bir bakıma insanca geçim şartlarının asgari düzeyidir. Yoksulluk sınırı bir bakıma haneye girmesi gereken toplam gelirin alt sınırıdır.

Ailenin zorunlu ihtiyaçları için yapılması gereken toplam harcama tutarına Türkiye İstatistik Kurumu'nun hanehalkı tüketim harcama verileri yoluyla ulaşılıyor. TÜİK'in 2003-2004 Hanehalkı Tüketim Harcamaları Anketi'ne göre “gıda harcamaları”nın toplam tüketim harcamaları içindeki payı %30,70 oranındadır. TÜİK'in 2005 Hanehalkı Tüketim Harcaması Sonuçları, hanehalkı bütçesinde gıda harcamaları payının daha da gerilediğini ortaya koymaktadır. Hanehalkı bütçesinde gıda harcamaları payının gerilemesini bir olumsuzluk olarak ortaya koyamayız. Ama 2004 Hanehalkı Bütçe Anketi'ne göre gelir dağılımı incelemesi sonuçları itibariyle, gelirden en az pay alan dilimde ortalama kişi başı gelir 556 YTL, en üst dilimde yer alan kişi başı ortalama gelir 13 bin YTL'dir. Bu iki grup arasında 25 kat gelir farkı var.

Bu Ramazan'da sözkonusu olumsuz birazcık değişti mi acaba?

 

 

(Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi | 31.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM