BASINDAN YAZILAR
Erken doğum cezası kalktı / Resul Kurt - MuhasebeTR

Erken doğum cezası kalktı / Resul Kurt

Torba kanun TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Nerdeyse bütün sorunlu konulara çözüm getirecek hükümler var.

5 yıl kadar önce bir sempozyum vesilesiyle Antalya’da iken, o dönem SSK’nın üst yöneticisi olan bir dostumuza “erken doğum yapan kadınların çilesinden” bahsettim. Mağduriyete inanınca çözüm bulmalıyız dedi ama bulunamadı çözüm.

Sonra bir süre danışmanlık görevinde bulununca, SGK yönetmeliklerine “erken doğum cezasının konulması için mücadele verdim. Komisyon üyesi bazı arkadaşlar “efendim erken doğum yapmasınlar” deyince, dönemin SGK Başkanı’na konuyu ve yaşanan mağduriyetleri anlattım. Başkanın el koymasıyla da kadınların erken doğum cezası kalkması için yönetmeliğe hüküm konuldu. Bu olayı Bilgi Üniversitesi’ndeki bir panelde anlatınca, oturum başkanı Şükrü Kızılot hoca da 8 Haziran 2008 tarihinde “Erken doğum cezası” başlıklı köşe yazısında duyurdu.

Anayasa Mahkemesi kararıyla sosyal güvenlik reformu ertelenince yönetmelik çalışmaları da durdu. Biz de haliyle İstanbul’a döndük. Biz döndükten sonra da SGK’daki “efendim erken doğum yapmasınlar” diyenler bu düzenlemeyi metinden çıkardı. Ama ben de yıllarca köşe yazılarımda konuyu ele almaya, annelerin mağduriyetlerini yazmaya devam ettim. Memur annelerin erken doğum cezasının kaldırılmasına ilişkin torba kanuna hüküm konulunca, 1 Ocak 2011 tarihinde “SSK’lıların erken doğum cezası kalkacak mı?” diye yazmıştım. İşte önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu bu mağduriyeti de kaldırmaya karar verdi.



Alkışlar TBMM’ye

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerinin verdiği önergelerin kabul edilmesiyle erken doğum yapan kadın işçinin doğumdan önce kullanamadığı izni, doğum sonrasında kullanabilmesine imkan tanındı. 8 hafta olan iznin kullanılmayan süresi yine 8 hafta olan doğum sonrası izne eklenecek. Bize de bu mağduriyete kulak veren milletvekillerini alkışlamak düşüyor.



SSK’lılara babalık izni şart

Eşi doğum yapan SSK’lı babaların daha önce de bu köşeden duyurduğum ve ne hikmetse bir türlü çözülmeyen önemli bir sorunudur babalık izni.

Herhalde kadınların doğum esnasında eşinin desteğine ihtiyacı olduğu düşünülmemiş ki, İş Kanunu’nda eşi doğum yapan işçilere bu konuda mazeret izni öngörülmemiş.

İş Kanunu’na göre; evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiş, ancak “karısı doğum yapan erkek işçiye” babalık izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir.

Bu konuda, devlet memurları ve gazeteciler için yasal düzenleme bulunduğu için babalık iznini kullanabiliyorlar. Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilmesi mümkün bulunmaktadır. Hatta torba kanunda bu süre 10 güne çıkarılıyor. Torba kanuna göre; Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilecek. Yine, gazetecilere çocuğu doğduğu zaman 3 gün ücretli izin verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

SSK’lı babalar da, eşi doğum yaparken yanında olmak istiyor. Sağduyulu milletvekillerimiz bir önerge de bu konuda veremez mi acaba? Hem de bir eşitsizlik giderilmiş olur.

(Kaynak: Star Gazetesi | 08.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM