BASINDAN YAZILAR
Mavi kartlılar dava açıp borçlanarak emekli olabilir / Ali Tezel - MuhasebeTR

Mavi kartlılar dava açıp borçlanarak emekli olabilir / Ali Tezel

Türk vatandaşlığından izinli olarak çıkıp başka bir ülke vatandaşlığına geçenlere Türkiye’deki haklarını kullanmaları için “mavi kart” verilir. SGK bunlara yurtdışı borçlanması ile emeklilik hakkı tanımaz. Ancak dava açarsanız borçlanıp emekli olabilirsiniz.
Avusturya vatandaşıyım. “Mavi kart”ım var. 12.03.1951 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1971’in ocak ayı. Yurtdışına gitmeden önce, Türkiye’de Emekli Sandığı’na bağlı memur olarak 7 yıl 5 ay 15 günlük çalışma sürem vardı. Türkiye’ye döndükten sonra 3.5 yıl, yani 1260 gün (sizin tavsiyeniz üzerine) sigortalı olarak çalıştım. Daha önceki Emekli Sandığı’na bağlı çalıştığım süreleri 3600 güne tamamladım ve Antalya Bölge SGK’ya, 29.11.2010 tarihinde emeklilik başvurusunda bulundum. Antalya SGK’nın bana verdiği cevap yazısında emeklilik talebimin reddedildiği belirtilip aynen şöyle denilmektedir: ‘’İlgili tahsis talebinize istinaden dosyanızın tetkikinde; İçişleri Bakanlığı’nın 2004/08 sayılı kararı gereği 27.12.2004 tarihinde Türk vatandaşlığından çıktığınız tespit edildiği için aylık bağlama talebiniz reddedilmiştir. Bilgi edinilmesini rica ederim.’’
“Türkiye’ye döndüğümde mavi kartlı biri olarak (Avusturya vatandaşı olarak) emekli olabilir miyim?” diye size sorduğumda,
‘’...Yabancı ülke vatandaşı olmanız SSK’dan emekli olmanıza engel değildir ve bahsettiğiniz şekilde SSK’lı bir işe girip en az 1080 gün (3 tam yıl) çalıştıktan sonra SSK’ya isteğe bağlı olarak ödemeye başlayabilirsiniz’’ demiştiniz. Ben isteğe bağlı ödeme yerine eski çalıştığım süreyi ihya ettim. Size sormak istediğim konular:
a) Yabancı uyruklu (mavi kart sahibi) ve yaş, sigortalılık süresi dolmuş, 3600 günü tamamlamış birisi olarak bugün emekli olabilir miyim? Yasalar bu duruma olanak vermekte midir, vermiyorsa hangi yasa veya genelge uyarıncadır?
b) İş mahkemesine başvurmalı mıyım? Vedat Savaş
En baştan hemen belirteyim; anlattığınız duruma göre Antalya SGK İl Müdürlüğü hatalı işlem yapmış. SSK ve Bağ-Kur’dan emeklilikte Türk vatandaşlığı şartı yoktur. Sadece Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu gereğince yabancıların emekli olmak hakkı yoktu, şimdi 5510 Sayılı Kanun’la o da değişti. Bu sebeple, Antalya SGK İl Müdürlüğü’nün ret kararını iş mahkemesinde dava ederseniz kazanır, başvuru tarihinden itibaren emekli edilir ve birikmişlerinizi de alırsınız. İsterseniz açacağınız davanız konusunda da size yardımcı olurum. Zira sizin emekliliğinize engel ne yasa var ne de genelge.

YARGITAY’IN VERDİĞİ KARARLAR DA VAR
Yargıtay 10’uncu Hukuk Dairesi’nin bu konuda çok sayıda kararı var ama ders gibi olanı 2008/18641 Esas ve 2009/13146 Sayılı 14.07.2009 günlü kararıdır. Kararın 4’üncü sayfasındaki hükümde şöyle deniliyor:
“...Davacının, Türk vatandaşlığını haiz olmadığı 26.08.1999 tarihinden sonraki dönemleri borçlanamayacağına ilişkin mahkemenin kabulü yerinde ise de; Türk vatandaşlığından izinle çıkan ve borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşlığını haiz olmayan davacının, Türk vatandaşlığından izinle çıkmadan önce yurtdışında gerçekleşen çalışma sürelerine ilişkin borçlanma hakkının, Türk Vatandaşlık Kanunu ile kazanılmış hak sayılarak korunduğu gözetilerek, anılan süreye ilişkin borçlanma isteğinin kabulüne karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.”


SGK'nın cevabı tam olarak doğru değil
Sosyal Güvenlik Kurumu, mavi kartlıla yurtdışında çalıştıkları süreleri borçlanmak istediklerinde kabul etmiyor. 3201 Sayılı Kanun’u dayanak gösterip “Sadece Türk vatandaşı olarak geçmiş çalışma sürelerini, Türk vatandaşı iken başvurursanız kabul ederim” diyor. Ancak bu cevap yarım yanlıştır. Evet, yurtdışında Türk vatandaşı olarak geçmiş süreleri borçlandırması yasal ama borçlanma başvurusu yapıldığında Türk vatandaşı olmanız gerekmez, mavi kartlı olmanız yeterlidir.


Okurlar dilekçe örneği istiyorlarmış
Dünkü ikramiye yazımızdan sonra çok sayıda mesaj aldık. “Ali Bey, ne olur Anayasa Mahkemesi’ne göndermemiz gereken dilekçe örneğini de yayınlar mısınız?” diyorlar. Tabii ki yayınlarız...

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na
Ben eski bir memurum ve sonrasında da istifa edip SSK’dan/Bağ-Kur’dan emekli oldum. Siz değerli üyelerin, 2829 Sayılı Kanun’un 12’nci maddesindeki ikramiye almamı engelleyen cümleyi çıkarmanızdan sonra hükümeten yeni bir düzenleme yapmasını istemeniz akabinde “İkramiye hakkım doğdu” derken, TBMM sizin kararınızın tam aksine bu hakkımı gasp eden yeni bir düzenleme yaptı.
Şimdi, Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi, E: 2009/1433 sayılı dosyasında 21.09.2010 tarihli karar ile (19.06.2010 gün ve 27616 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5997 Sayılı Kanun’un 14. maddesi ile değişik) 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nun halen 89’uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci tümcesinin “Son defa bu kanun veya 5510 Sayılı Kanun’un geçici 4’üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve...” şeklindeki ibaresinin Anayasa’nın 2, 10 ve 138’inci maddelerine aykırı olduğu kanaatiyle anılan ibarenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.
Ancak ne hikmetse Anayasa Mahkemesi’ne başvuru kararında, “Anayasa Mahkemesi’nin konu hakkındaki kararı 5 ay içerisinde gelmezse davanın yürürlükteki kanun hükümlerine göre çözümlenmesine” demiştir.
Bu sebeple 5 ay içinde karar vermezseniz ikramiye hakkım yok olacak. Sizlerden istirhamım, kararınızı lütfen 5 ay geçmeden veriniz ve bu dosyayı bir an önce ele alınız.
Adres: Ad-Soyadı-İmza-Tarih

(Kaynak: Habertürk | 07.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM