BASINDAN YAZILAR
Defter tasdikini unutmayın! / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Defter tasdikini unutmayın! / İsmail Kökbulut

Vergi kanunları açısından işletmelerin tutacakları yasal defterlerin önemi büyük.

Dönem içerisinde faaliyetlerin tamamının yasal defterlere intikal ettirilmesi gerekir. Defterlerin yasal olması için defterlerin zamanında noterlere tasdik ettirilmeli. Aksi halde tutulacak defterlerin vergi kanunları nezdinde hiçbir değeri yok.

Hangi defterler tasdike tabi

Vergi Usul Kanunu'nun 220. maddesine göre aşağıdaki defterler tasdike tabi.

Yevmiye ve envanter defterleri, işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defterleri, nakliyat vergisi defteri, yabancı nakliyat kurumlarının hâsılat defteri, serbest meslek kazanç defteri, İzin verilen hallerde yukarıda yazılı olanların yerine kullanılacak olan defterler.

Vergi Usul Kanunu'nda tasdike tabi defterler arasında defteri kebir yer almamakta. Ancak defteri kebirinde tutulması zorunlu olduğunu hatırlatalım. Defteri kebir Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasdike tabi olup, bu işlemin yapılmasının ileride sahibi lehine delil olma niteliği açısından önemli Bu nedenle defteri kebirinde işletmelerce tasdik ettirilmesinde fayda var.

Ne zaman tasdik ettirilmeli

Hesap dönemi takvim yılı olanların, 2011 yılında kullanacakları tasdike tabi yasal defterlerini 31.12.2010 tarihine kadar tasdik ettirmeleri gerekir.

- Özel hesap dönemi uygulayan işletmelerin, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda

- Yeni işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde

- Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya başka nedenlerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce,

Defterlerini tasdik ettirmeleri gerekir.

2010 yılında kullanılan yasal defterlerden 2011 yılında da kullanmak isteyenlerin ise Ocak 2011 sonuna kadar tasdiki yeniletmeleri gerekir.

Defterler tasdik ettirilmez ise ne olur?

Vergi Usul Kanunu'na göre tasdik zorunluluğu olan yasal defterlerden herhangi birisinin tasdik ettirilmemesi resen takdir nedenidir. Bu durumda birinci derece usulsüzlük cezası, bu fiil aynı zamanda re'sen takdir nedeni de sayıldığından iki kat kesilir.

Ancak aralık ayında tasdik ettirilmesi gereken defterlerden herhangi birinin tasdikinin takip eden yılın ocak ayında tasdik ettirilmesi halinde sadece ikinci derece usulsüzlük cezası ödemeniz yeterli.

Defter tasdik ettirmenin usulsüzlük cezası dışında asıl önemli cezası Katma Değer Vergisi açısından. Şöyle ki Katma Değer Vergisi Kanunu'nu yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin indirimini, belgelerin yasal defterlere kaydedilmesi koşuluna bağlamış.

Mal ve hizmet alımında ödenen Katma Değer Vergilerinin ancak belgelerin yasal defterlere kaydedilmesi halinde indirimi mümkün bulunmakta. Tasdik ettirilmemiş defterlere kaydedilen belgelerde yer alan Katma Değer Vergisi indirim konusu yapılamaz. İndirim konusunda yapılacağına ilişkin yargı sürecinde kazanılan davalar olsa bile işletmeler açısından dava süreci ve maliyeti ve kaybedilme riskini almak doğru değil.

Bu nedenle telafi edilemez sonuçlarla karşılaşmamak için, yasal defterlerin süresinde tasdik işleminin yaptırılmasında fayda var.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM