BASINDAN YAZILAR
Gurbetçi işçi SSK'lı sayılacak / Saadettin Orhan - MuhasebeTR

Gurbetçi işçi SSK'lı sayılacak / Saadettin Orhan

Soru: Merhaba Sadettin Bey, kardeşim bir inşaat firması ile Türkmenistan'da çalışmak üzere anlaştı ve gitti.
Ancak yurtdışı inşaat işinde topluluk sigortası varmış ve normal sigorta ödenmiyormuş. İşçiler emeklilik için kendileri isteğe bağlı sigorta ödüyorlarmış. Bu işlem doğru mudur? Hikmet Atılan

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz 'topluluk sigortası' uygulaması, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Bugün için geçerli olan mevzuata göre, ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelere Türk işverenlerce götürülen işçiler için işverenler sadece kısa vadeli sigorta (iş kazası, meslek hastalığı, analık) ve genel sağlık sigortası primlerini ödüyorlar. Bu işçiler eğer kendileri isterlerse emeklilik için isteğe bağlı sigorta primlerini ceplerinden ödüyorlar.

Öte yandan kardeşiniz gibi binlerce işçinin yaşadığı bir problem vardı. İsteğe bağlı ödenen primler Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiğinden, kendileri işçi olarak çalıştıkları halde, Bağ-Kur'lu gibi emekli olmak durumunda kalıyorlardı. Ancak şu an Meclis'te bulunan istihdam ve sosyal güvenlik paketiyle işçilerimizin bu sorununa çözüm getiriliyor. Yeni düzenlemeye göre, yurtdışındaki gurbetçi işçilerimizin ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri, SSK (4/a) kapsamında kabul edilecek. Böylece Bağ-Kur'lular gibi 9000 günle değil, 7000 günle emekli olabilecekler.

Doğum tarihiniz 1 Temmuz sayılır

Soru: Nüfus kayıtlarımda doğum tarihim sadece yıl olarak yazılmış. Bu durumda emeklilik işlemlerinde yılın hangi ayı dikkate alınır? Doğum yılım 1969 olduğuna göre işlemlerimde hangi ay esas alınır? Nusret G.

Cevap: Nusret Bey, nüfus kayıtlarında doğum yılı yazılı olup ay ve gün hanesi yazılı olmayanlar için 1 Temmuz esas alınır. Buna göre 1 Temmuz 1969 doğumlu olarak kabul edilirsiniz ve emeklilik tarihiniz hesaplanır.

3.600 günü doldurmanız gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, ben 01/02/1959 doğumluyum. İlk SSK girişim 01/07/1998'dir. SSK'da iki ay ödemem var. İki kere isteğe bağlı SSK'ya başvurdum ama ödeyemedim, kapattım. Sonra 14/08/2008'de isteğe bağlı Bağ-Kur ödemeye başladım ve halen devam ediyorum. 1983 ve 1986 yıllarında iki doğum yaptım. Bu doğumları borçlanabilir miyim? Hatice Kurt

Cevap: Hatice Hanım, şu an yürürlükte olan mevzuata göre doğum borçlanması yapmanız mümkün değil. Zira borçlanma yapabilmek için doğumdan önce SSK'lı olarak çalışmaya başlamış olmak gerekiyor. Sizin durumunuzda olup da yargı yoluna başvuranlar var fakat henüz kesinleşmiş bir yargı kararı yok. Sizin için en kısa yoldan emeklilik, 3.600 günü doldurmanızla mümkün olur. Bunun için de son 3,5 yılı (1.260 gün) bir işyerinden ödenmek koşuluyla, prim ödemeye devam etmeniz gerekiyor.

Yapılandırmayı kaçırmayın

Soru: Sadettin Bey, benim Eylül/2000 senesinden itibaren vergi ve Bağ-Kur kaydım var. Ancak bugüne kadar hiç prim ödemedim. Çıkmak üzere olan yeni yasayla ilgili ne yapabilirim? Şu anda yapılandırma ve ödeme durumum yok? Bana ne tavsiye edersiniz? Y. Kenan Gözlügöl

Cevap: Kenan Bey, size yapabileceğim en iyi tavsiye, çıkacak olan borç yapılandırma paketini kaçırmamamız olacaktır. Eğer bahsettiğiniz on yıllık sürenin borcunu ödediğinizde emekliliğe hak kazanıyorsanız, banka kredisiyle de borcunuzu ödeyebilirsiniz. SGK ile bankalar arasında yapılacak bir protokolle, mevcut borcunu ödeyince aylığa hak kazanan borçlulara kredi kullandırılacak. Bu yapılandırmayı kaçırırsanız, bundan sonra en azından kısa ve orta vadede böyle bir imkân bulamayabilirsiniz.


 

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM