BASINDAN YAZILAR
Taksiyle minibüs şoförü için ‘torba’dan şok çıktı! / Ali Tezel - MuhasebeTR

Taksiyle minibüs şoförü için ‘torba’dan şok çıktı! / Ali Tezel

Plaka sahipleri şoförleri sigortalı yapmıyor, Torba Kanun’a konulan bir maddeyle plaka sahiplerine “Şoförü ayda 10 veya daha az gün SSK’lı bildirin, kalan 20 günün primlerini şoförler cebinden ödesin” deniliyor.
Diğer tüm işlerde ve işyerlerinde olduğu gibi taksi-minibüs-halk otobüsü gibi şehir içi ulaşım araçlarında çalışanlar da işverenleri tarafından SSK’lı yapılmak ve primleri SGK’ya ödenmek zorundadır. İşin geçmişinde, eski 507 sayılı Esnaf Kanunu gereğince 21.06.2005 gününe kadar plaka sahibi olmasalar da sürücüler, esnaf odasına kaydedilerek esnaf sayılıyor ve primlerini kendileri Bağ-Kur’a ödüyorlardı. Ancak 21.06.2005 gününden sonra plaka sahibi olmayanlar esnaf sayılmadı ve 2005’ten beri plaka sahibi olmayan şoförler sosyal güvencesiz olarak çalışmaktadır.

PARAVAN ŞİRKETLER DEVREDE
Çalıştıkları araç sahipleri esasen bu sürücüleri SSK’lı yapmak zorundaydı ama yapmadı. Bu şoförler de bazı sahte işyerleriyle SSK’lı bildirilmek üzere anlaştı. Normal şartlarda teşvikler yoksa asgari ücretlinin vergi ve sigorta prim tutarı aylık 320 liradır. Sahte-paravan şirketler ise sürücülere “Bize ayda 200 lira verin, bizim işyerinden sizi SSK’lı bildirelim” diyorlardı. Gerçekten de SSK’ya bildiriyorlar ama SSK’ya tek kuruş prim ödemiyorlardı. Prim borçları sonrası yapılan teftiş ve denetimlerde sahte şirketler tespit edilip SSK’ya bildirdikleri de iptal edilince taksi şoförleri hem sigortalarından hem de paralarından oluyorlardı. Bu durumu gören İstanbul SGK İl Müdürü Mustafa Kuruca, 5510 sayılı yasayı tam olarak uygulamak üzere tüm plaka sahiplerine uyarı tebligatı gönderip “Şoförlerinizi sigortalı yapın, denetimlere başlayacağız” dedi ve dediğini de yaptı. İstanbul’da 40 bine yakın şoför sigortasına kavuştu ve şoförlüğü de meslek olarak kabul etmeye başladı.


Bazı kısmi süreli çalışanların sigortalılıkları
"Ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile 4'üncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin sigortalılıkları, bu madde kapsamında kendileri tarafından 30 gün üzerinden prim ödemeleri suretiyle sağlanır. Sigorta hak ve yükümlülükleri; kendilerince veya kendilerini çalıştıranlar tarafından ya da bunların bağlı oldukları meslek odası, birlik veya benzeri kuruluşlarca bildirimin kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlar, birinci fıkrada belirtilen şekildeki çalışma durumlarının son bulmasından itibaren sona erer. Bu madde kapsamındaki sigortalı hakkında; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası ve istekleri halinde işsizlik sigortası hükümleri uygulanır.

(Kaynak: Habertürk | 03.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM