BASINDAN YAZILAR
Dul ve yetim maaşı bağlanmasında dikkate alınan kriterler neler? / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Dul ve yetim maaşı bağlanmasında dikkate alınan kriterler neler? / Lütfi Köksal

İsmi Mahfuz
1977 doğumlu, lise mezunu, hiç çalışmamış, evli olmayan bir bayanım. Annem SSK’dan, babam TOBB Emekli Sandığı’ndan emekli. Aşağıdaki durumları değerlendirmenizi istirham ediyorum:
a) Annem ve babam vefat ettiğinde, her iki kurumdan da yetim aylığı bağlanmasını talep edebilir miyim?
Evet ikisinden de yetim maaşı alabilirsiniz. Çok olan aylığın tamamını, az olanın yarısını alırsınız
b) Ebeveynlerden birisi vefat ettiğinde, vefat eden ebeveynden dolayı yetim aylığı bağlanmasını talep edebilir miyim?
Evet edebilirsiniz. Çalışmadığınız ve evlenmediğiniz müddetçe almaya devam edersiniz.
c) Ebeveynlerden herhangi birisi vefat ettiğinde, sağ olan eş, ayrıca kendisine dul maaşı bağlanmasını talep edebilir mi?
Evet talep edebilir. Ama kendi emekli maaşı olduğu için vefat edenin maaşının %50’sini alır. Geliri ve kendi maaşı olmasa %75’ini alır.
d) Babamın üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanıyorum. Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemeden yine Sağlık yardımı alabilir miyim?
Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden önce babanızdan sağlık yardımı aktivasyonunuz olduğu için durumunuz değişene kadar (Evlenme veya işe girme) yararlanırsınız. GSS’na prim ödemenize gerek yoktur. Yetim maaşı alınca, sağlık hizmetinden yararlanacaksınız.

SOSYAL GÜVENLİK DÜNYASINDAN KISA HABERLER
Köşemizde zaman zaman, çalışanları veya işverenleri yakından ilgilendiren konularla ve gelişmelerle ilgili bilgiler vermeye devam ediyoruz...

“e-devlet kapısı” şifresini nasıl alacaksınız?
03 Kasım 2010 tarihli köşemizde “e-devlet kapısı” projesinde yer alan SGK uygulaması için sigortalı bilgilerine erişimin e-devlet kapısı şifresi alarak yapılabileceğini siz okurlarımıza duyurmuştuk. Son günlerde bu konuyla ilgili elektronik posta adresimize mesajlar gelmeye başladı. Okuyucularımız e-devlet kapısı internet sitesindeki bilgi erişimi için kişiye özel şifre almanın nasıl olacağını soruyorlar.
Oturduğunuz yerdeki en yakın PTT Merkez Müdürlüklerine şahsen T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu bir belge ile müracaat ederek 1 TL karşılığında şifrenizi alacaksınız. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her yeni şifre için ayrıca 10 TL ücret ödenmektedir. Ancak, sadece unutma ve kaybolma durumlarında bu ücretin tekrar ödenmesi gerekmektedir. e-devlet kapısı şifresi PTT’den ilk alındığında işlem masrafı olarak sadece 1 TL tahsil edilir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir. Sisteme şifre ile ilk defa giriş yapan kullanıcı, güvenlik sebebiyle, otomatik olarak “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilir. Kayıt sonrasında sisteme giriş yapmış vatandaşlar dilerse “Kişisel Bilgi ve Ayarlarım” sayfasından şifre değişikliği işlemini gerçekleştirebilir. Ayrıca vatandaşlar PTT şubelerinden tekrar şifre alarak da şifre değiştirme işlemi gerçekleştirebilirler.
Okurlarımız “e-devlet kapısı” hakkında gerekli her türlü geniş ve detaylı bilgiyi www.türkiye.gov.tr internet sayfasından edinebilirler.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 10.11.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM