BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Vergi Danışmanınız - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Vergi Danışmanınız

SORU: Temelden girdiğimiz ev 2001 yılında bitti. Müteahhit 2001 yılında fatura keserek evi bitmiş olarak teslim etti. Fakat bazı nedenlerle kat irtifaklı tapusu 2003 yılının Aralık ayında verilebildi.

Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80/6 maddesine göre 4 yıllık süre 2001 yılından mı yoksa tapu tarihi olan 2003 yılından itibaren mi hesaplanacak?

YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 80/6 maddesi uyarınca "iktisap şekli ne olursa olsun binaların iktisap tarihinden itibaren dört yıl içinde" elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak kabul edilmektedir.

Uygulamada bazı hallerde gayrimenkuller fiilen tapu işleminden önce olabilmektedir. Müteahhidin size faturayı 2001 yılında kesmiş bulunması söz konusu gayrimenkul bedelini belirleme açısından geçerlidir.

Ancak bilindiği üzere gayrimenkullerin sahipliği ancak tapuda yapılan tescil işlemi ile oluşmaktadır. Bir başka açıdan gayrimenkul hukuken tapuda tescil tarihi itibariyle sizin olmuştur.

Faturanın düzenlenmiş olması, gayrimenkul üzerinde size hiçbir hak sağlamadığı gibi Vergi Usul Yasası'nda yapılmış olan tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere fatura borç doğuran bir belgedir. Bu faturanın düzenlenmesine neden olan iş ise size satılan dairenin teslimidir. Dairenin hukuken teslimi tapu tescili ile olmaktadır. Dolayısıyla hukuken daire size teslim edilmeden fatura düzenlenmiş olmaktadır.

Gayrimenkullerde edinim tapu tesciline göre olduğundan, sizin tapu üzerinde gayrimenkulün tescil tarihi hukuki edinim tarihidir.

Ancak arsa karşılığı daire edinimlerinde ise arsa henüz arsa sahibi üzerine kayıtlı olduğu için, fiilen yapılan bağımsız bölümlerin arsa sahibinin kullanımına terk edilmesinde iktisap tarihi bu devir işleminin gerçekleştiği yani fiilen söz konusu bağımsız bölümlerin kullanımına başlandığı tarih olmaktadır.

Dolayısıyla sorunuzdaki iktisap tarihi (edinim) 2003 yılında tapu işleminin yapıldığı tarihtir.

SORU: Biz bir ilaç üreten kuruluşuz. Üretilen ilaçların ambalajlanması uzmanlık isteyen bir iş haline gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle ambalaj işini yaptırmak üzere bir firmadan kalifiye işçi niteliğinde bir ekibi belli bir ücret karşılığında kiralamış bulunuyoruz. Aramızdaki sözleşmeye göre her gün fabrikada 12 ambalaj işçisi çalışacaktır.

Söz konusu işçilerin fabrika personeli ile yemek yemesi mümkündür. Bu elemanlar fabrikanın mesai saatleri içerisinde işlerini yapacaklardır. Kendilerinin aylık ücretleri ve sigorta primleri ile diğer bütün hakları bu elemanları bize temin eden firma tarafından karşılanmaktadır.

Her ayın beşinci günü akşamına kadar bize bu elemanları temin eden firmaya düzenlemiş bulunduğu fatura karşılığı sözleşmede yazılı bedel ödenmektedir. Fatura üzerinde işçilik bedeli üzerinden ayrıca katma değer vergisi hesaplanmaktadır.

Yapılan bu ödemeler sırasında katma değer vergisini bir stopaja tabi tutmak zorunda mıyız?

YANIT: Katma değer vergisi uygulaması ile ilgili 96 seri numaralı genel tebliği yapılan açıklamalar çerçevesinde yapmakta olduğunuz işçilik ödemeleri üzerinden hesaplanmış bulunan katma değer vergisinin yüzde 90'ını tevkifat yolu ile alıkoymanız ve tevkif ettiğiniz katma değer vergisini de (1) nolu katma değer vergisi beyannamesi ile beyan etmeniz gerekmektedir.

Yaptırmakta bulunduğunuz ambalajlama işleri işgücü temini niteliğinde olduğundan söz konusu tevkifat uygulaması kapsamındadır. Benzer bir konuya ilişkin örnek 96 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin (5.1) bölümünde yer almaktadır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 21.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM