BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Sadakaya Vergi Yok - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Sadakaya Vergi Yok

Ramazan ayı, her zamanki gibi çabuk geçti ve bitmek üzere. Pazartesi günü Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Ramazan ayında, hayırlı işler yapmak çabasında oluyoruz. İlk akla gelen de sadaka ve zekat. Kişiler, istekleri doğrultusunda ve mali durumlarının el verdiği ölçüde, sadaka ve zekat veriyorlar. Bu durum, sadaka ve zekat alanların, bu geliri nedeniyle vergi ödeyip ödemeyecekleri sorusunu akla getiriyor. Bugün, bu soruya cevap arayacağız.

Sadaka istisnası

Sadaka kısaca; kişinin, manevi duygularla, yardıma muhtaç kişi ve kurumlara, küçük tutarlarda yaptığı bağış olarak tanımlanabilir. Dikkat ederseniz, ‘küçük tutarlar’ ibaresini kullanıyorum. Yani yüksek miktarlar, sadaka olarak nitelendirilmiyor. Bundan da kanunda, sadakanın miktarı konusunda, bir üst sınırdan bahsedilmediği anlaşılıyor.

Sadaka, kişinin tamamen dini ve vicdani duyguları ile ilgili. Bu konuda bir zorunluluk da söz konusu değil. Bu yüzden de tamamen manevi duygularla ve hiçbir karşılık beklemeksizin yapılan bu küçük bağışlar, vergiden istisna tutulmuş. (Veraset ve İntikal Vergisi Md.4/c)




Zekat vergiye tabi mi?


Zekat da niteliği itibariyle sadakaya çok benziyor. Tek farkı, zekatın dini bir yükümlülük olması ve kişinin malvarlığının belli bir oranı olarak belirlenmesi. Buna göre zekat, dini bir yükümlülük olmakla birlikte, her yıl malvarlığının belli bir oranının muhtaç olan kişilere bağışlanması anlamına geliyor. Bu yükümlülüğü yerine getirebilmek için de ciddi bir malvarlığına sahip olmak gerekiyor. Yani herkes için bir zorunluluk söz konusu değil.

Bu önemli fark, zekatın vergiye tabi olabileceğini akla getiriyor. Çünkü kanunda sadakanın, veraset ve intikal vergisinden istisna olduğu açıkça yer almasına rağmen, zekat için aynı durum söz konusu değil. İkisinin de dini ve vicdani duygularla yapılan bağışlar olduğunu düşünürsek, aynı şekilde yorumlayarak, vergiye tabi olmayacakları sonucuna varabiliriz. Ancak zekatın, veraset ve intikal vergisi kanununda vergiden istisna olduğunun açıkça yazmadığını dikkate alırsak, vergiye tabi olacağını kabul etmiş oluruz.

Uygulamada da zekatın, vergiden istisna olduğunu düşünenler olduğu gibi vergiye tabi olduğunu kabul edenler de bulunmaktadır.

Her ne kadar kanunun lafzından açıkça anlaşılmasa da zekatın da vergiden istisna olması gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü sadaka da vergi de aynı amaca hizmet ediyor. Tabi ki makul bir tutarda olması şartıyla... Örneğin bir evin, otomobilin ya da 20 bin doların zekat olarak bir kişiye verildiği iddia edilirse, maliyeciler bunu kabul etmezler ve veraset ve intikal vergisine tabi tutarlar.

(Kaynak: Star Gazetesi | 21.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM